Val de condamnări după vizita unui ministru israelian pe Esplanada Moscheilor: „Provocare fără precedent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru israelian de extremă dreapta al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a efectuat marţi o scurtă vizită pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, loc sfânt aflat în centrul unor tensiuni israeliano-palestiniene, suscitând un val de condamnare internaţională, comentează AFP.

Poliția israeliană l-a însoțit pe ministrul Itamar Ben Gvir FOTO Profimedia
Poliția israeliană l-a însoțit pe ministrul Itamar Ben Gvir FOTO Profimedia

Membru al celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului, Ben Gvir a fost însoţit în timpul vizitei sale de membri ai forţelor de securitate israeliene. O dronă a survolat Esplanada, au declarat pentru AFP forţele de pază, scrie Agerpres.

După plecarea sa, situaţia pe Esplanadă a fost calmă, iar credincioşii şi vizitatorii au putut pătrunde fără incidente, a constatat un jurnalist al agenţiei France Presse. 

Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului, sub numele „Muntele Templului", Esplanada Moscheilor este situată în Oraşul Sfânt al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

„Un preludiu al unei escalade”

 În virtutea unui statu-quo istoric, nemusulmanii pot să vină pe Esplanadă la ore precise, însă nu se pot ruga acolo. Or, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă acolo pe ascuns, gest denunţat drept „provocare" de către palestinieni. 

Ben Gvir, cunoscut pentru diatribele sale anti-palestiniene, şi-a anunţat intenţia de a merge acolo, iar Hamasul palestinian, aflat la putere în Gaza şi bestia neagră a Israelului, a avertizat că o astfel de vizită ar risca să fie „un preludiu al unei escalade". 

Guvernul israelian al cărui membru sunt nu va ceda în faţa unei organizaţii răufăcătoare şi criminale", a replicat Ben Gvir pe Twitter. „Dacă Hamasul crede că ameninţările mă vor descuraja, să înţeleagă că vremurile s-au schimbat", a adăugat el.

 „Poporul nostru palestinian va continua să-şi apere locurile sfinte şi Moscheea Al-Aqsa", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, calificând vizita drept „crimă". 

Aceasta este o „provocare fără precedent", a estimat ministerul palestinian de externe la Ramallah, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel. 

Marţi seară, activişti din Fâşia Gaza controlată de Hamas au tras o rachetă spre Israel, dar aceasta nu şi-a atins ţinta şi s-a prăbuşit pe teritoriul lor, a anunţat armata israeliană. „Rutina continuă pe frontul intern israelian", a declarat armata într-un comunicat.

 Ben Gvir s-a deplasat acolo de mai multe ori încă de pe vremea când era deputat, dar este prima vizită după intrarea sa în guvern săptămâna trecută. 

Contrar poziţiei rabinatului israelian, el pledează ca evreilor să li se permită să intre şi să se roage acolo. 

Ce vor spune oamenii când vor vedea un ministru, evreu practicant, încălcând poziţia rabinatului", a scris Yitzhak Yossef, rabin-şef sefard, într-o scrisoare adresată lui Ben Gvir. 

O „provocare”

Iordania a denunţat o „provocare" prefigurând o „escaladare" şi l-a convocat pe ambasadorul israelian la Amman, în timp ce Emiratele Arabe Unite au îndemnat la „încetarea încălcărilor grave şi provocatoare" la locul în cauză.

 Arabia Saudită, care adăposteşte celor mai sfinte locuri ale islamului, şi Marocul, al cărui monarh prezidează Comitetul Al-Quds (Ierusalim), au condamnat vizita. 

În Iran, duşman jurat al Israelului, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a denunţat o „încălcare a regulilor internaţionale şi o insultă la adresa valorilor musulmanilor din lume". 

Atacul Israelului asupra locurilor sfinte din Ierusalim „nu numai că va arunca în aer situaţia din interiorul Palestinei, dar ar putea arunca în aer întreaga regiune", a declarat marţi seară liderul Hezbollahului şiit libanez, Hassan Nasrallah. 

Casa Albă a avertizat că „orice acţiune unilaterală care pune în pericol statu-quoul (în jurul locurilor sfinte din Ierusalim) este inacceptabilă". 

Vizita ar putea incita la violență

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american s-a declarat „profund îngrijorat" de vizita lui Itamar Ben Gvir, considerând că vizita ar putea „exacerba tensiunile şi incita la violenţă". 

La rândul său, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, Farhan Haq, a subliniat „importanţa menţinerii statu-quoului în locurile sfinte", adăugând că şeful ONU „lansează un apel tuturor părţilor să se abţină de la luarea unor măsuri susceptibile să agraveze tensiunile în interiorul şi în jurul locurilor sfinte".

 De asemenea, Berlinul a cerut marţi să se „evite acţiunile care ar putea creşte tensiunile". „Statu-quoul" de pe această Esplanadă din Ierusalim „a contribuit mult timp la menţinerea unei păci şi securităţi fragile în jurul locurilor sfinte", a subliniat pe Twitter ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert.

 Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că este „hotărât să menţină cu stricteţe statu-quoul". 

Iată ce se întâmplă atunci când un premier slab este forţat să dea responsabilităţi celei mai iresponsabile persoane din Orientul Mijlociu în cel mai exploziv loc din Orientul Mijlociu", a comentat pe Twitter liderul opoziţiei, Yair Lapid.

 În anul 2000, vizita pe Esplanadă a lui Ariel Sharon, pe atunci la conducerea opoziţiei de dreapta israeliene, a fost percepută drept o provocare de către palestinieni. A doua zi, au izbucnit confruntări între palestinieni şi poliţişti israelieni, marcând începutul celei de-a doua Intifada (revolta palestiniană, 2000-2005). 

În mai 2021, violenţe în Ierusalimul de Est, în special pe Esplanadă, au precedat un război de 11 zile între Hamas şi Israel. 

Ben Gvir pledează pentru anexarea de către Israel a Cisiordaniei şi transferul spre ţări vecine a unei părţi a arabilor israelieni, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea Israelului în 1948. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite