Un grup armat a blocat biroul premierului libian din Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libia

Potrivit postului de televiziune Al Hadath, grupuri din oraşul Misrata sunt în spatele a ceea ce se întâmplă în capitală.

Una dintre grupările armate care operează în Libia a ocupat joi seară sediul primului ministru Abdel Hamid Dbeiba la Tripoli, conform postului de televiziune Al Hadath. .

Potrivit acestuia, grupări din oraşul Mişurata (200 km est de capitală) sunt în spatele a ceea ce se întâmplă în capitală. Aceştia sunt comandaţi de fostul deputat al Congresului Naţional General (fostul parlament interimar) Salah Badi, care a anunţat deja că ţara „nu va avea niciun scrutin prezidenţial” (programat pentru 24 decembrie), în timp ce „eroii sunt la Tripoli, „promiţând împreună cu ei” să închidă toate agenţiile guvernamentale care lucrează în străinătate, şi nu de dragul patriei”.

Şeful Consiliului Prezidenţial, Muhammad al-Menfi, ar fi cerut anterior „militarilor” să îii protejeze reşedinţa. Potrivit mai multor surse, el şi ceilalţi membri ai consiliului au fost deja transportaţi în siguranţă.

Badi  se află pe listele de sancţiuni ale Statelor Unite şi ale Consiliului de Securitate al ONU pentru crime din timpul războiului civil din Libia şi se află pe lista de urmăriţi internaţionali,

După cum au raportat o serie de instituţii de presă libiene, Badi, precum şi alte grupuri nu au acceptat decizia luată de Consiliul Prezidenţial în ajunul deciziei de revocare a comandantului armatei capitalei pe care l-au susţinut, Abdelbaset Marwanr.

Între timp, portalul de ştiri Al Marsad numeşte incidentul o „conspiraţie” în spatele căreia se află însuşi al-Menfi. Citând o sursă, publicaţia susţine că şeful Consiliului Prezidenţial l-a planificat cu ajutorul statelor pe care le-a vizitat recent, precum şi a unor forţe locale. Se observă că îşi coordonează acţiunile cu o serie de grupuri armate în vederea emiterii unui decret prezidenţial privind extinderea competenţelor sale şi formării unui nou guvern, la 23 decembrie, cu o zi înainte de alegeri, ocolind prevederile convenite ( „foaia de parcurs” pentru perioada de tranziţie).

Situaţia din oraş rămâne tensionată, cu pene de curent în mare parte a capitalei. Există rapoarte că toate formaţiunile armate din regiunea de vest, în special cele din jurul Tripoli, sunt în alertă maximă. La periferia oraşului Tripoli se adună luptători din diverse grupări cu echipament militar.

Cu o săptămână înainte de alegeri
Evenimentele din capitala Libiei au loc cu aproape o săptămână înainte de data alegerilor prezidenţiale convenită de toate partidele şi care a fost stabilită încă din februarie de Forumul de dialog politic libian de la Geneva. Între timp, pe măsură ce se apropie momentul alegerilor, şansele de a vota tind din ce în ce mai mult la zero. Săptămâna trecută, Înalta Comisie Electorală a amânat pe termen nelimitat anunţarea listelor definitive de candidaţi, iar campania electorală din ţară nici nu a început. Până în prezent, comisia electorală a decis doar numărul celor dotaţi cu drept de vot şi numărul circumscripţiilor.

Camera Reprezentanţilor (Parlamentul) a precizat deja că exprimarea voinţei poate fi amânată pentru o perioadă scurtă de timp, atât din cauza problemelor juridice asociate cu încălcările legii privind alegerea şefului statului, cât şi din cauza problemelor tehnice. aspecte ale organizării sale şi a situaţiei de securitate. În ajun, şefului comisiei de afaceri interne a legislativului, Suleiman al-Harari, a cerut personal autorităţilor interimare şi şefului comisiei electorale „să declare public şi onest că nu pot organiza alegerile la timp. ."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite