Un fost asasin plătit de Bashar al-Assad povesteşte cum a început să ucidă la doar 17 ani
0
Siria este în continuare frământată de violenţele provocate de un război civil care durează de mai bine de doi ani. Deşi soluţiile clare şi imediate nu pot fi găsite pentru această ţară din regiunea „Cornului Abundenţei” , există speranţă şi mici dovezi care demonstrează că schimbarea este posibilă pornind chiar de la cei mai radicali luptători.
Un reprezentat al schimbării din Siria este un
fost membru al luptătorilor loiali preşedintelui Bashar al-Assad care s-a prezentat ca Abu Rami. Sirianul a acordat un interviu presei din Damasc în această
lună şi a povestit jurnaliştilor despre viaţa din rândul trupelor aservite
preşedintelui Bashar al-Assad, dar şi schimbarea radicală care l-a convins să
renunţe la viaţa plină de violenţe.
Într-o zi din vara anului trecut, un grup de soldaţi care luptă pentru cauza preşedintelui sirian a fost chemat să se prezinte în districtul Tadamon din sudul capitalei, zonă marcată de conflictele dese între forţele guvernamentale şi rebeli. Luptătorii au fost trimişi într-un apartament unde au găsit un grup de bărbaţi înarmaţi care înconjurau un bărbat şi o femeie, ambii dezbrăcaţi.
Abu Rami i-a recunoscut pe cei doi, prizonierii fiind fraţi care locuiau în acel cartier, membri ai sectei alawite şiite, din care fac parte şi membrii familiei lui Assad. Rebelii, jihadişti din cadrul grupării Nusra, îl obligaseră pe bărbatul capturat să îşi violeze sora, a povestit Rami, citat de publicaţia „The New York Times”.
Ulterior, luptătorii Nusra au fost arestaţi şi predaţi serviciilor siriene. Abu Rami nu ştie ce s-a întâmplat exact cu ei, însă a spus reporterilor că erau norocoşi că cel puţin au părăsit acel apartament în viaţă.
„Asasinul de pe Nisreen”
Intervievatul, un tânăr de aproximativ 17 ani, a declarat că a ucis de nenumărate ori pentru preşedintele Assad în ultimele nouă luni, de când s-a alăturat aliaţilor săi. Vecinii din cartierul său l-au numit „asasinul de pe Nisreen”, poreclă luată după numele unei străzi din Tadamon, populată de alawiţi.
Abu Rami a dezvăluit în timpul discuţiei că s-a alăturat luptătorilor lui Assad pentru a-şi răzbuna un prieten ucis de rebeli. „Unii luptă pentru ideologie, unii pentru loialitatea faţă de Bashar, iar alţii pentru bani”, a povestit tânărul. „Eu am făcut-o pentru răzbunare.”
El şi partenerii lui nu sunt soldaţi ai armatei sau poliţişti, ci membri ai shabiha – unităţi paramilitare de câte 20, 25 de membri, înarmaţi, dedicate cauzei preşedintelui sirian.
Deşi membrii shabiha sunt în mare parte alawiţi, şi adesea cu importante legături cu membrii guvernului, infracţiunile şi abuzul lor de putere a întors autorităţile împotriva lor, în anii 1990.
Cu toate acestea, începând cu revoltele din 2011, au devenit mercenari pentru armata siriană. Rolul jucat de shabiha a devenit tot mai important, mai ales în cartierele în care erau stabiliţi. În prezent, oficialii armatei iau în considerare integrarea luptătorilor shabiha în unităţi care ar putea fi trimise în zonele de conflict din ţară.
Shabiha, acuzată de crime împotriva umanităţii
Protestele de vineri ale sunniţilor anti-Assad au reprezentat o nouă misiune pentru Abu Rami şi oamenii lui. „Prima mea sarcină a fost să-i speriem”, a povestit adolescentul. „Nu am făcut nimic până când nu au început să insulte adepţii alawite sau creştinii. Atunci am acţionat. La început, nu am avut arme, ci doar bâte şi cuţite.” După ce în zona protestului au sosit şi grupurile de rebeli, cartierul s-a transformat într-o adevărată zonă de război.
Abu Rami a povestit că este plătit cu 15.000 de lire siriene pe lună, adică echivalentul a aproximativ 190 de euro, aproape cât salariul minim din Siria. Beneficiile băneşti erau mai mari pentru cei care îşi asumau misiuni în afara cartierului lor şi pentru uciderea rebelilor înarmaţi.
Gruparea shabiha a comis crime împotriva umanităţii, cum ar fi asasinări, tortură şi violenţă sexuală, potrivit un raport al Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul Oragnizaţiei Naţiunilor Unite, publicat în februarie. De asemenea, ONU a scos în evidenţă şi crimele înfăptuite de grupările din opoziţie, printre care se numără Armata Liberă Siriană şi Frontul Nusra, cel din urmă fiind numit organizaţie teroristă.
Imposibilul devene realitate
Viaţa lui Abu Rami a luat o cu totul altă întorsătură în ianuarie, când fratele său mai mare l-a îndemnat să ia parte la un seminar organizat de grupul de opoziţie Construind Statul Sirian, mişcare politică ce promovează dialogul în schimbul violenţei.
Tânărul a participat la discuţiile grupului care au organizat întâlniri de-a lungul a patru zile. Reuniunile aduceau faţă în faţă sirieni cu viziuni politice diferite. Scopul iniţiativei era de a crea o atmosferă care să permită extremiştilor să împartă un spaţiu neutru, deschis dialogului. Experianţa a fost una revelatoare pentru Abu Rami.
„În doar patru zile a experiementat schimbări dramatice, atât în comportament, cât şi personalitate”, a povestit Anas Joudeh, avocat din Damasc ce a ajutat la fondarea grupului de discuţii. Schimbare a mers atât de departe încât Abu Rami şi-a reevaluat complet sistemul de valori şi l-a eliminat pe Assad şi pe liderul Hezzbolah din lista sa de personaje model.
După încheierea cercului de discuţii, adolescentul cândva înarmat cu puşti AK-47, a părăsit grupul shabiha şi a devenit voluntar în cadrul oganizaţiei Construind Statul Sirian şi a început să urmeze cursurile unui liceu. Unii dintre prietenii lui au făscut presiuni pentru a-l convinge să se întoarcă, a povestit tânărul, dar schimbarea s-a produs: Abu Rami este doar unul dintre puţinii, dar cei în creştere, dintre sirienii care doresc un viitor mai senin pentru ţara lor.