Un avion de război aparţinând Rusiei a fost doborât de Turcia la frontiera cu Siria. O grupare siriană rebelă revendică uciderea unui pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un avion de tip F16 a doborât un avion de război FOTO Guliver/GettyImages/Anadolu
Un avion de tip F16 a doborât un avion de război FOTO Guliver/GettyImages/Anadolu

Un avion de război aparţinând Rusiei a fost doborât marţi de aviaţia turcă la graniţa dintre Turcia şi Siria, după ce acesta a încălcat spaţiul aerian al Turciei şi a ignorat avertizările, declară un oficial militar turc pentru Reuters. O grupare siriană rebelă revendică uciderea unui pilot în urma doborării avionului rusesc, potrivit unui comunicat primit de agenţia DPA.

CNN Turk a precizat pe Twitter că avioanele turce de vânătoare au doborât un avion de război care încălca spaţiul aerian turc, acesta prăbuşindu-se în Siria, în apropierea frontierei Turciei. Un oficial militar turc a declarat că aeronava a fost avertizată înainte de a fi doborâtă. Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Reacţia lui Putin după doborârea avionului rusesc

Vladimir Putin a declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi depăşeşte orice limită în cadrul unei lupte obişnuite cu terorismul. „Militarii noştri luptă eroic cu teroarea, fără să le pese de viaţa lor. Dar pierderea de astăzi este legată de o lovitură aplicată în spate de către complicii teroriştilor”, a afirmat Putin.

„Doborârea avionului rus este o lovitură aplicată în spate. Incidentul va avea consecinţe grave asupra relaţiilor dintre Rusia şi Turcia“, a avertizat preşedintele rus.

Doborârea avionului militar rus de către Turcia reprezintă "o crimă" comisă de "complici ai teroriştilor", a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri, informează Itar-Tass.

Putin a subliniat că, din informaţiile pe care le are, avionul rus doborât de Turcia era în spaţiul aerian sirian, în zona Lattakia.

„Dar, oricum, piloţii noştri şi avionul nu reprezentau nicio ameninţare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Statul Islamic“, a afirmat Putin după întrevederea cu regele Abdullah al Iordaniei.

„Rusia a considerat Turcia întotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Nu am idee de ce a trebuit să se întâmple ce s-a întâmplat acum, dar în orice caz relaţiile nu mai sunt aceleaşi“, a insistat liderul rus. 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunţat marţi că nu va mai efectua vizita oficială în Turcia pe care o avea planificată pentru miercuri, 25 noiembrie.

 Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat rapid după ce Rusia a început să bombardeze satele de turkmeni din Siria, iar două avioane de vânătoare ruseşti au încălcat în octombrie spaţiul aerian turc. Aceste incidente au dus la o criză diplomatică iar preşedintele turc Recept Erdogan a avertizat Rusia că va îngheţa relaţiile din domeniul energiei, care aduc companiilor ruse de stat miliarde de dolari anual, potrivit Hurriyet Daily News. 

Criza diplomatică şi militară dintre Turcia şi Rusia cade într-un prost pentru liderul de la Kremlin. Putin începuse să operaţiunea de „îndulcire“ a Vestului după atentatele de la Paris, oferindu-se partener în lupta împotriva teroriştilor din Statul Islamic. 

O grupare rebelă revendică uciderea unui pilot rus

Cei doi piloţi militari ruşi au fost omorâţi, confirmă o grupare insurgentă din Siria

 O grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria a anunţat, marţi după-amiază, că cei doi piloţi militari ruşi care s-au catapultat au fost împuşcaţi mortal, informează ziarul Le Figaro.

"Cei doi piloţi au fost recuperaţi, morţi. Camarazii noştri au deschis focul şi i-au omorât în aer", a declarat Alpaslan Celik, adjuctul comandantului brigăzii etnicilor turci din localitatea siriană Yamadi, prezentând un fragment dintr-o paraşută.

Gruparea insurgentă este formată din membri ai comunităţii etnice turce, prezentă în nordul Siriei (lângă frontierele Turciei), în Irak şi în unele ţări arabe. Etnia nu are legături cu grupurile comunitare turkmene, majoritare în Turkmenistan, Afganistan, Iran şi alte zone din centrul Asiei

„Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari... o căutare a celui de-al doilea pilot este în curs“, a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Ahmet Davutoglu: Turcia are datoria să facă tot posibilul pentru a-şi apăra frontierele

Premierul turc Ahmet Davutoglu a motivat decizia forţelor armate turce de a doborî avionul de vânătoare rusesc prin faptul că Turcia are datoria de a face tot posibilul pentru a-şi apăra frontierele.

„Toată lumea trebuie să ştie că este dreptul nostru recunoscut internaţional şi datoria noastră naţională de a lua toate măsurile necesare împotriva oricui încalcă spaţiul nostru aerian sau frontierele noastre“, a declarat Davutoglu, citat de AFP.

„Naţiunea noastră trebuie să ştie că nu vom ezita, nici măcar o clipă, să luăm măsurile necesare“, a subliniat premierul turc, potrivit Agerpres.

Un avion de război aparţinând Rusiei a fost doborât de Turcia la frontiera cu Siria

Tensiuni între Moscova şi Ankara

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian.

Rusia a precizat că unul dintre avionele sale de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Interfax, a anunţat că un avion rus de tip SU-24 s-a prăbuşit în nordul Siriei, „probabil din cauza bombardamentelor de la sol“. Ministerul a precizat că avionul Suhoi SU-24 prăbuşit în Siria a zburat tot timpul deasupra teritoriului sirian. Cei doi piloţi s-au catapultat.

Avionul rusesc, avertizat de 10 ori în 5 minute

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

„Un avion de război de naţionalitate necunoscută care a încălcat spaţiul aerian turc la Yayladagi, în regiunea Hatay, la ora locală 9.20 (9.20, ora României), a fost alertat de zece ori în cinci minute“, a anunţat armata într-un comunicat citat de Anadolu, adăugând că răspunsul avioanelor de tip F-16 a respectat regulile turce de angajament.

Avionul de tip Su-24 s-a prăbuşit în apropiere de Bayirbucak, un oraş din nord-vestul Siriei locuit de turci sirieni.

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbuşeşte pe un deal şi doi membri ai echipajului care se paraşutează. 

Un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat că Turcia a avertizat în repetate rânduri avionul rusesc, înainte de a-l doborî, dar piloţii nu au răspuns. „Am putut auzi tot ceea ce s-a întâmplat, aceste comunicaţii au avut loc pe canale deschise“, a declarat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Pot să confirm acest lucru“, a răspuns colonelul Warren, întrebat în legătură cu cele zece avertismente menţionate de militarii turci. SUA susţin că nu au fost implicate în incident. Este prima oară când un stat NATO atacă deliberat echipamente militare ruse.

Kremlinul invită la prudenţă

„Trebuie să avem răbdare, este un incident foarte grav, dar, din nou, fără toate informaţiile este imposibil să se spună ceva şi ar fi greşit“, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei ruse Tass.

El a refuzat să comenteze în legătură cu vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, programată săptămâna aceasta în Turcia.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, citat de Tass, că informaţii preliminare sugerează că avionul, care se afla la aproximativ 6.000 de metri altitudine, a fost doborât de la sol.

„În timpul zborului, avionul s-a aflat exclusiv deasupra teritoriului sirian. Date obiective de monitorizare confirmă acest lucru“, a anunţat ministerul. 

Ankara îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri rus

Autorităţile turce l-au convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri permanent al Rusiei la Ankara, după incidentul în urma căruia armata turcă a doborât un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, ar fi violat spaţiul aerian turc la frontiera cu Siria, informează agenţiile de presă AFP şi RIA Novosti.

În reacţie, Ministerul Apărării al Rusiei l-a convocat pe ataşatul militar turc la Moscova.

NATO solicită o reuniune de urgenţă

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă pentru astăzi în urma doborârii avionului de vânătoare rusesc, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

„NATO monitorizează situaţia de aproape. Colaborăm cu autorităţile turce“, a precizat un oficial al NATO, citat de agenţia de presă AFP.

Acesta nu a dat detalii suplimentare şi nu a precizat dacă Turcia va solicita o întâlnire de urgenţă a statelor membre NATO, ca în octombrie când avioane ruse au încălcat spaţiul aerian al Turciei de câteva ori.

Avionul, un Suhoi Su-24 Fencer care aparţine contingentulului rus în Siria, este un supersonic de atac introdus de Uniunea Sovietică în 1974. Avionul cu două locuri, cu aripi cu geometrie variabilă, este conceput pentru a efectua misiuni la altitudine foarte scăzută.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a cerut Ministerului de Externe să se consulte cu NATO şi ONU pe tema evenimentelor de la graniţa siriană.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

În luna octombrie, Turcia a mai doborât o dronă neidentificată în apropierea graniţei cu Siria, iar la vremea respectivă premierul turc a spus că nu va ezita să doboare avioanele militare care îi încalcă spaţiul aerian.

Cel puţin 13 „întâlniri periculoase“ între avioane turceşti şi ruseşti au avut loc în apropiere de frontiera Turciei cu Siria, în perioada 3-10 octombrie, declara Ali Kemal Aydin, adjunctul ministrului turc de Externe, în octombrie.


Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor locuite de turci sirieni. Ankara a precizat că acţiunile ruse „nu constituie o luptă împotriva terorismului“, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

Turcia a informat ONU

Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marţi surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters.  Un secretar de stat în MAE turc s-a întâlnit deja cu ataşaţii militari ai Rusiei, SUA şi Marii Britanii, precum şi ambasadorul francez la Ankara, după ce avioane F16 ale Forţelor aeriene turce au doborât un avion militar rus Su-24 în zona frontierei dintre Turcia şi Siria. 

Donald Tusk cere un răspuns „calm“

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel astăzi să se dea dovadă de calm şi raţiune după doborârea avionului rusesc de către forţele aeriene turce, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„În acest moment periculos după doborârea avionului rus, toţi ar trebui să rămânem calmi şi raţionali“, a scris Tusk pe Twitter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite