Un alt treilea Kim, acelaşi chin pentru nord-coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean a murit. Fiul său cel mic, Kim Jong Un îi va lua locul. Succesorul va prelua controlul asupra arsenalului nuclear şi conducerea armatei. 

Phenianul l-a numit ieri pe Kim Jong Un „mare succesor" al tatălui său, asigurând populaţia şi comunitatea internaţională că în Coreea de Nord nu există un vid de putere şi că noul lider, deşi tânăr, este susţinut de armată, de partidul comunist şi de serviciile secrete. „În avangarda revoluţiei coreene se află în prezent Kim Jong Un, mare succesor al cauzei revoluţionare a «Juche»  şi lider remarcabil al partidului nostru, al armatei noastre şi al poporului nostru", a afirmat agenţia oficială de presă nord-coreeană.

Termenul folosit în comunicat, «Juche», desemnează ideologia dezvoltată de fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Ir Sen, tatăl lui Kim Jong Il şi bunicul lui Kim Jong Un, o combinaţie de comunism şi autodeterminare lasă să se înţeleagă că politica Phenianului nu se va schimba sub noua conducere.

Phenianul îşi umflă muşchii

Un semn că un nou Kim nu schimbă, şi mai ales nu diminuează, forţa Coreei de Nord este vestea că tocmai ieri, ziua în care a fost anunţată moartea liderului Kim Jong Il, Phenianul a făcut două teste de rachetă cu rază scurtă de acţiune, în largul coastelor sale de est. Coreea de Sud a încercat să-şi păstreze calmul aşa cum a făcut-o de atâtea ori până acum. „Aceste rachete au o rază de acţiune de 120 de kilometri. Noi credem că Coreea de Nord a efectuat aceste teste de rachetă în vederea ameliorării eficienţei şi razei de acţiune. Nu vedem în ele altceva decât simple teste", a asigurat un oficial de la Seul.

Însă la fel ca despre tatăl său, despre viaţa lui Kim Jong Un se ştiu doar puţine lucruri. Iată totuşi 10 lucruri cunoscute despre el de-a lungul anilor, adunate de publicaţia „Business Insider".

Fiul celei mai frumoase concubine a lui Kim

S-a născut la 8 ianuarie, în 1982 sau 1983 - nu se ştie exact, în capitala Coreei de Nord. Jurnaliştii asiatici cred că data naşterii ar fi fost modificată ca în 2012, când Kim Jong Il ar fi împlinit 70 de ani, iar Coreea de Nord fondată de Kim Ir Sen un secol, Kim Jong Un să poată sărbători 30 de ani, o cifră rotundă, o vârstă a maturităţii. Viitorul lider de la Phenian este fiul Conducătorului iubit şi al lui Ko Young-hee, ce-a de-a treia şi cea mai frumoasă dintre concubinele liderului.

Poliglot şi cu simţul umorului

Kim Jong Un vorbeşte la perfecţie franceză, engleză şi germană şi se pare că a absolvit Şcoala Internaţională de la Berna, unde figura ca studentul Chol Pak. Cotidianul german ,,Welt" relata că tânărul urmaş al dinastiei Kim era extrem de sociabil şi avea simţul umorului. ,,Se înţelegea bine cu toată lumea, inclusiv cu acei colegi, care proveneau din ţări inamice ale Coreei de Nord", au declarat colegii lui Kim Jong Un pentru cotidianul german. ,,Politica era un subiect tabu la şcoală. Nu ne certam pe teme politice, ne certam pe chestii legate de fotbal". A moştenit de la tatăl său pasiunea pentru baschet, deşi avea puţin peste 1,50 metri, şi admiraţia neţărmurită pentru Michael Jordan.

Prieten cu duşmanii ţării

Potrivit „The Times", Kim Jong Un a învăţat să joace baschet de la un coleg israelian şi petrecea o groază de timp cu un sud-coreean, care ştia să deseneze. Iar lui Kim Jong Un îi plăceau „manga" - benzile desenate japoneze. Imaginile prezentate de televiziunea nord-coreeană îl arată pe viitorul lider de la Phenian ca fiind un tânăr plinuţ, care nu pare să aibă o condiţie fizică nemaipomenită.

Fanul lui Schwarzenegger

Poate că tocmai acesta era şi motivul pentru care făcuse o pasiune pentru actorii musculoşi Arnold Schwarzenegger şi Jean-Claude Van Damme. L-a însoţit frecvent pe tatăl său la vizitele oficiale prin fabrici şi uzine şi la majoritatea paradelor militare organizate la Phenian. Dacă bunicului său, Kim Ir Sen, i se spunea, ,,Marele lider", tatălui său ,,Iubitul conducător", presa nord-coreeană îl numeşte pe viitorul lider de la Phenian ,,Iubitul Camarad" sau ,,Căpitanul Kim". 



"În avangarda revoluţiei coreene se află în prezent Kim Jong Un, mare succesor al cauzei revoluţionare a «Juche» ."
partidul comunist nord-coreean

Istoria conflictului celor două Corei

După al Doilea Război Mondial şi retragerea ocupanţilor japonezi, Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul paralelei de 38 de grade. Nordul a fost ocupat de trupele sovietice, iar Sudul, de americani, fiind imposibilă organizarea în 1948 a unor alegeri libere în întreaga Peninsulă şi unificarea ţării.

Tensiunile au fost amplificate de instalarea în Nord a unui guvern comunist condus de Kim Ir Sen, care pe 25 iunie 1950, susţinut şi înarmat de URSS, atacă Sudul.

Se declanşează astfel primul conflict armat important al Războiului Rece, după ce SUA şi ONU au intervenit militar în sprijinul Seulului, respingând invazia. Generalul american Douglas MacArthur continuă contraofensiva în teritoriul Nordului, dincolo de paralela de 38 de grade. În octombrie 1950, de teama unei înfrângeri a Nordului, China lui Mao intră în conflict, o jumătate de milion de „voluntari" chinezi fiind trimişi pe front şi înclinând din nou balanţa.

Frontul este stabilizat pe paralela de 38 de grade, iar luptele continuă până în 1953. După o serie de bombardamente dezlănţuite de aviaţia americană asupra Nordului, se ajunge la negocieri şi încheierea unui armistiţiu, tratatul de pace nefiind încheiat nici astăzi. La frontieră a fost creată o zonă demilitarizată lată de 4 kilometri, de o parte şi de alta fiind însă masată cea mai mare concentraţie de soldaţi şi armament de pe întreaga planetă.

Brutalitatea luptelor şi concentrarea demografică au dus la un bilanţ grav al pierderilor: peste 2.000.000 de oameni. Numai SUA au pierdut 40.000 de soldaţi morţi şi dispăruţi, în timp ce armata coreeană şi forţele Naţiunilor Unite au înregistrat aproape 400.000 de morţi.

Numărul pierderilor nord-coreene şi chineze depăşeşte o jumătate de milion de soldaţi. Se adaugă aproximativ 300.000 de civili sud-coreeni şi peste un milion de civili din Nord. Marius Frăţilă

Ascensiune rapidă

Kim Jong Un, tânărul anunţat a fi noul conducător al Coreei de Nord, reprezintă o enigmă mai mare decât tatăl său.

Data naşterii: se presupune că ar fi 8 ianuarie 1984. Este favoritul lui Kim Jong Il dintre cei trei fii ai săi

Mama: Ko Young Hui (decedată în 2004), o dansatoare coreeană născută în Japonia. Se spune că ar fi fost consoarta favorită a lui Kim Jong Il.

Studii: A urmat cursurile unei şcoli internaţionale în Elveţia până în 1998. Este absolvent în ştiinţe militare la Universitatea din Phenian (2006)

Carieră: În septembrie 2010 este numit general cu patru stele, i se dă o funcţie de conducere în partid şi este însărcinat cu conducerea poliţiei secrete

Succesiunea: Având în vedere tinereţea lui Kim Jong Un, unchiul său, Jang Sung Taek, va supraveghea transferul de putere.

Ţara foametei

Populaţia Coreei de Nord este lovită de foamete, situaţia din anii '90, când au murit de inaniţie două milioane de oameni, riscând să se repete. „Aşteptăm mereu să fim invadaţi. Fiul meu îmi spune că îşi doreşte să înceapă războiul pentru că viaţa este cumplit de grea şi pentru că probabil, oricum, vom muri de foame", a povestit  un dascăl nord-coreean, care munceşte ilegal în China.

ADVNWS20111219_0547

Unul din trei copii între 0 şi 5 ani este subnutrit  Foto: reuters



Coreea de Sud a suspendat în martie 2010 schimburile comerciale cu Nordul, după ce o navă a sa a fost distrusă de un submarin nord-coreean. Phenianul a pierdut astfel contracte de peste 330 de milioane de dolari.

În 1945, când Peninsula Coreeană a fost divizată, Sudul era cel mai sărac. În prezent, un muncitor sud-coreean câştigă de 15 ori mai mult decât unul din Coreea de Nord. Potrivit datelor organizaţilor internaţionale, unul din trei copii nord-coreeni între 0 şi 5 ani este subnutrit. Unu din patru nord-coreeni are nevoie de ajutoare constând în produse alimentare, dar numai unu din 17 le va primi.

Unul din trei copii între 0 şi 5 ani este subnutrit  Foto: reuters
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite