Trump vine cu precizări despre planul său de a controla Gaza și de a reinstala palestinienii. „Nu ne grăbim să facem asta”
0Președintele american Donald Trump a declarat vineri, 7 februarie, că nu se grăbește să pună în aplicare planul său de preluare a Gazei și reinstalarea simultană a palestinienilor în alte țări.

După ce Trump a exprimat în mod repetat ideea că Egiptul și Iordania ar putea accepta o parte dintre refugiații din Gaza în timp ce zona este restaurată - o idee pe care Cairo și Amman au respins-o - la începutul acestei săptămâni, el a sugerat că „Statele Unite vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza” și că locuitorii enclavei ar trebui reinstalați în alte țări.
„Nu ne grăbim în acest sens”, a declarat Trump jurnaliștilor prezenți la Casa Albă.
El a menționat că planul a fost „bine primit”.
„În esență, Statele Unite o vor vedea ca pe o tranzacție imobiliară, în care noi vom fi investitorul în acea parte a lumii. Nu avem nevoie de nimeni acolo. Acest lucru (controlul asupra Fâșiei Gaza - n.r.) ne va fi predat de către Israel. Ei îl vor privi din perspectiva securității”, a spus președintele american.
În acest scenariu, scrie Trump în această postare, ”palestinienii (vor fi) reinstalaţi în comunităţi mult mai sigure şi mai frumoase, cu case noi şi moderne, în regiunea (Orientului Mijlociu). Ei vor avea atunci o şansă să fie fericiţi, în siguranţă şi liberi”.
”Statele Unite, care se află într-o colaborare excelentă cu echipe de dezvolatare din întreaga lume, vor începe lent şi prudent construcţia a ceea ce va deveni una dintre cele mai mari şi mai spectaculoase dezvoltări de acest fel pe Pământ. Statele Unite nu vor avea nevoie de militari! Stabilitatea va domni în regiune!!!”, precizează el.
Trump a menționat că o prezență militară sau orice altceva nu este luată în considerare.
„Dar cred că faptul că suntem acolo, că putem investi acolo, va contribui mult la stabilirea păcii”, a spus președintele american.
El a subliniat că America urmărește doar stabilitatea în Orientul Mijlociu și nu își va trimite militarii în Gaza.
„Dacă nu există nicio investiție acolo, investiția noastră va aduce stabilitate în regiune, iar alții pot investi mai târziu”, a spus Trump.
Anneliese Dodds, ministrul de externe adjunct al Regatului Unit, s-a opus propunerii lui Trump de a muta cu forța palestinienii din Fâșia Gaza.
Ideea lui Donald Trump de a face din Fâşia Gaza ”Riviera Orientului Mijlociu” nu este nouă. Ea este un ecou al visului de la sfârşitul anilor '90 al fostului preşedinte israelian Shimon Perez, o figură de prim-plan a ”taberei păcii” la acea vreme.
Fostul premier de atunci şi viitor preşedinte se declara convins la acea vreme că această enclavă săracă şi suprapopulată are toate atuurile să devină într-o bună zi ”Singaporele Orientului Mijlociu”. După semnarea Acordurilor de la Oslo, el a depus eforturi să-şi convingă interlocutorii palestinieni, cu speranţa de a încheia un compromis de durată între popoarele lor.
”Spre deosebire de Donald Trump, Shimon Peres vedea dezvoltarea Fâşiei Gaza drept cheia de boltă a eforturilor sale de pace cu palestinienii. De aceea el nu s-ar fi gândit nicodată să-i gonească din enclavă”, declară unul dintre foştii consilieri apropiaţi ai fostului premier, Nimrod Novik.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că propunerea președintelui american Donald Trump privind relocarea populației din Gaza și preluarea controlului asupra teritoriului este văzută de Israel ca un plan pentru perioada post-conflict, scrie The Times of Israel.
Într-un interviu pentru postul pro-Netanyahu Channel 14, Netanyahu a declarat: „Președintele SUA a venit cu o idee nouă, complet diferită, privind ziua de după Hamas, pentru că nu se poate discuta despre altceva”.
Declarația sa vine în contextul presiunilor internaționale asupra Israelului de a prezenta o strategie clară pentru guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ostilităților.
Propunerea președintelui american Donald Trump de a strămuta palestinienii din Fâșia Gaza și ca Statele Unite să preia controlul asupra teritoriului a stârnit reacții puternice în întreaga lume, putând răsturna politica israeliano-palestiniană de lungă durată a Washingtonului.
Detaliile cu privire la modul în care ar funcționa propunerea radicală, prezentată pentru prima dată luna trecută, nu au fost clare, inclusiv sub ce autoritate Statele Unite ar putea prelua controlul asupra Fâșiei Gaza sau cum ar fi relocați cei aproximativ 2,3 milioane de locuitori.
Mulți experți de politică externă cu privire la Orientul Mijlociu consideră planul nefuncțional și sugerează administrației americane să își reconsidere poziția din cauza opoziției ferme pe care a întâmpinat-o.
„Acest lucru nu are nicio perspectivă realistă”
„Acest lucru nu are nicio perspectivă realistă și cred că, odată ce administrația va vedea opoziția, se va retrage din toată această chestiune”, a declarat Azriel Bermant, cercetător principal la Institutul de Relații Internaționale din Praga.
Saudiții, care întrețin relații bune cu Trump, au avertizat că „nu vor stabili relații diplomatice cu Israelul fără” un stat palestinian suveran cu Ierusalimul de Est drept capitală.
Trump urmărește ca Arabia Saudită, putere regională, să se alăture Bahrainului și Emiratelor Arabe Unite în normalizarea relațiilor cu Israelul în temeiul Acordurilor Abraham, dar este greu de văzut ca acest lucru să avanseze în tandem cu propunerea sa actuală privind Gaza.
China și Rusia și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de transferul forțat al palestinienilor.
Aproximativ 2,4 milioane de refugiați palestinieni înregistrați trăiesc în prezent în Iordania, conform cifrelor ONU. Mulți dintre aceștia au fost strămutați de generații în timp ce luptau pentru dreptul lor la întoarcere în conformitate cu dreptul internațional.
Nu există date oficiale privind numărul refugiaților palestinieni în Egipt, dar rapoartele spun că cel puțin 115.000 de locuitori din Gaza au trecut granița în Egipt de la izbucnirea războiului în octombrie 2023.
Donald Trump nu a comentat public dacă sprijină o anexare israeliană a Cisiordaniei, dar, când a fost întrebat despre acest lucru pe 4 februarie, a spus că Israelul este „o țară mică din punct de vedere al teritoriului”.
Cercetătorul Azriel Bermant a reiterat că este puțin probabil ca propunerea lui Trump privind Gaza să fie pusă în aplicare și a susținut că „o preocupare mai mare” este dacă președintele SUA va permite guvernului Netanyahu să anexeze Cisiordania.
„Aceasta ar fi o schimbare uriașă [în politica SUA]”, a spus el.
Acordul de încetare a focului, în impas
Există preocupări suplimentare cu privire la faptul că propunerea riscă să afecteze un acord fragil de încetare a focului între Israel și Hamas, gruparea palestiniană desemnată teroristă de SUA și UE, care conduce Gaza din 2007.
Încetarea focului în mai multe etape, care a intrat în vigoare luna trecută, a oprit temporar mai mult de un an de lupte în schimbul eliberării ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni.
„Teama este că [propunerea lui Donald Trump] ar putea dăuna posibilităților de eliberare a ostaticilor rămași”, a completat Bermant.
Cea de-a doua etapă crucială a acordului de încetare a focului prevede o încheiere permanentă a războiului, însă negocierile nici măcar nu au început pentru a pune la punct detaliile și a o pune în aplicare.
„Există riscul ca acest lucru să afecteze eforturile” de a conveni asupra celei de-a doua faze a încetării focului și de a o executa, a spus cercetătorul Azriel Bermant.
„Nu există nicio putere în lume care să poată determina unde vor trăi palestinienii. Aceasta este țara noastră”, a declarat Samir al-Barawi, un refugiat palestinian în Bosnia, pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL.
„Trump nu poate decide unde vom trăi. Ne-am născut în Gaza și numai moartea poate scoate oamenii din Gaza”, a mai spus el.
Barawi a declarat că el, ca și alți palestinieni, ar dori să se întoarcă într-o zi în Gaza. „Dar nu ca turiști”.