Trei mituri despre femeile care au un serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care lucrează au început să fie, în ultimele trei decenii, o forţă în creştere din punct de vedere economic. Acest fapt se datorează reuşitelor femeilor care, în număr tot mai mare, termină o facultate, ocupă locuri de muncă profesioniste şi influenţează deciziile privind cheltuielile de uz casnic.

Din anumite puncte de vedere, femeile chiar îi depăşesc pe bărbaţi. Ele s-au descurcat mai bine în timpul recesiunii recente, şi, în prezent, femeile deţin mai multe diplome şi au absolvit mai multe şcoli decât bărbaţii.

Salarii, cu 23% mai mici

Însă, câţiva indicatori sugerează că beneficiile economice ale femeilor au fost extrem de limitate. Unul dintre cele mai importante aspecte este un „decalaj salarial între femei şi bărbaţi“ care pare să arate faptul că femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, pentru acelaşi tip de muncă.

Potrivit unui studiu PayScale, femeile continuă să câştige cu 23% mai puţin decât bărbaţii, un deficit care a produs dezbateri aprinse asupra politicilor de la locul de muncă, priorităţii familiei şi naturii schimbătoare a maternităţii.

PayScale a analizat numerele privind salarizarea, dar şi alţi factori în zeci de domenii şi a extras dovezi care sugerează că femeile fac progrese mai mari decât sunt adesea recunoscute.

Noţiuni, despre femeile care lucrează, ce ar trebui reexaminate

1. Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Dintr-un punct de vedere, acest aspect este adevărat. Însă, PayScale a luat în considerare o varietate de factori şi a constatat că diferenţa de salarizare este mult mai mică la bărbaţii şi femeile care au niveluri similare de experienţă, lucrează în aceleaşi domenii, au aceleaşi competenţe şi certificări. Printre lucrătorii non-manageriali, PayScale nu a găsit nicio diferenţă de remunerare, dar, cu cât cerinţele funcţiei sunt mai mari, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii. Decalajul este de doar 8,5% şi nu de 23%, cum arătase studiul anterior.

Acest decalaj poate fi explicat prin faptul că directorii de top, de sex masculin, petrec mai multe ore în interes de serviciu, călătoresc mai mult şi petrec mai mult timp cu clienţii decât omologii lor de sex feminin.

„Femeile iau în considerare o mulţime de factori şi nu doar beneficiile monetare. Multe femei îşi aleg locuri de muncă cu un anumit nivel de flexibilitate. Şi asta le oferă mai multe beneficii bărbaţilor“, subliniază Katie Bardaro, economist principal pentru PayScale.

2. Femeile se lasă călcate în picioare

Sheryl Sandberg, director operaţional la Facebook, le-a încurajat pe femei, în cartea ei, „Lean in“, să fie mai agresive când doresc să obţină ceva. Dar presupunerea că femeile sunt mai timide decât omologii lor de sex masculin nu este deloc adevărată. PayScale a constatat că femeile cer o mărire de salariu atunci când consideră că este necesară o astfel de schimbare.

3. Femeile se descurcă numai în industriile dominate de femei

Diferenţele mari dintre numărul de bărbaţi şi femei din diferite domenii sugerează că unele femei ar putea evita în mod deliberat industriile dominate de bărbaţi deoarece nu se simt binevenite.

Datele PayScale arată că femeile care îşi desfăşoară activitatea în industrii tradiţional masculine câştigă la fel de mult ca şi bărbaţii. În meserii precum manager de securitate, inginer mecanic, asistent în tehnologia informaţiei, tehnician în reparaţia calculatoarelor şi inginer civil, PayScale nu a găsit nicio diferenţă de salarizare. De asemenea, în multe alte industrii, diferenţa este foarte mică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite