O nouă rută feroviară va lega țările UE de porturile pakistaneze de la Marea Arabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pakistanul, Uzbekistanul și Afganistanul au semnat marți un protocol comun privind construcția căii ferate trans-afgane. Acesta va conecta rețeaua feroviară uzbecă cu căile ferate pakistaneze prin teritoriul afgan.

O nouă rută feroviară va trece pe lângă relicvele războaielor din Afganistan. Foto: Shutterstock
O nouă rută feroviară va trece pe lângă relicvele războaielor din Afganistan. Foto: Shutterstock

Potrivit ambasadei afgane la Islamabad, protocolul a fost semnat în capitala pakistaneză în urma întâlnirii grupului de lucru al celor trei țări. Traseul arterei feroviare va trece prin Termez în Uzbekistan, Mazar-i-Sharif și Logar în Afganistan și va ajunge pe teritoriul Pakistanului la punctul de frontieră Kharlachi din regiunea Kurram.

Ministerul Căilor Ferate din Pakistan a spus că proiectul nu numai că va facilita comerțul regional, de tranzit și bilateral între țările participante, dar conectarea liniilor de cale ferată din cele trei țări și transportul de pasageri și mărfuri de-a lungul acestora va asigura și dezvoltarea economică a acestora și va consolida legăturile dintre țările participante și oamenii din regiune.

Pakistanul, Afganistanul și Uzbekistanul au convenit, de asemenea, asupra unei foi de parcurs pentru studii tehnice și surse de finanțare pentru implementarea cât mai rapidă a proiectului.

Uzbekistanul estimează că această cale ferată ce trece prin Afganistan, cu o lungime de 760 km va reduce timpul de livrare a mărfurilor către Pakistan cu aproximativ cinci zile și va reduce costurile de transport cu cel puțin 40%. Se presupune că proiectul în valoare de până la 6 miliarde de dolari va fi finalizat până la sfârșitul anului 2027, până în 2030 trenurile vor putea transporta până la 15 milioane de tone de marfă pe an de-a lungul căii ferate trans-afgane.

Noua rută feroviară va lega țările UE, Rusia, Uzbekistan și Afganistan cu porturile pakistaneze de la Marea Arabiei pentru exportul de mărfuri către țările din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite