Ţările bogate care vor să blocheze producţia vaccinurilor în state mai puţin dezvoltate: „O pandemie globală necesită o soluţie globală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O serie de documente care au intrat în posesia BBC arată că Marea Britanie, SUA, precum şi Uniunea Europeană blochează încercările naţiunilor în curs de dezvoltare de a-şi spori capacităţile de producţie a vaccinurilor.

Mai multe ţări în curs de dezvoltare au cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să le ajute, dar Marea Britanie, SUA, precum şi Uniunea Europeană resping dispoziţiile din dreptul internaţional care le-ar permite să realizeze acest lucru, potrivit unei copii redactate a textului de negociere a unei rezoluţii OMS, potrivit BBC, citat de Digi24.

„Acolo unde am putea avea un limbaj care ar înlesni demersul ţărilor să producă mai multe vaccinuri şi mai multe medicamente pe teritoriul lor, ar include iniţiative care să finanţeze şi să faciliteze acest lucru, Marea Britanie este de partea opusă, încercând să elimine din text acele tipuri de propuneri”, spune Diarmaid McDonald, de la Just Treatment (Tratament corect), un grup al pacienţilor pentru acces echitabil la medicamente.

„O pandemie globală necesită o soluţie globală, iar Marea Britanie conduce eforturile pentru a asigura accesul echitabil în întreaga lume la vaccinurile şi tratamentele împotriva COVID”, a susţinut un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Acesta mai spune că Marea Britanie este unul dintre cei mai mari susţinători în eforturile internaţionale pentru ca peste un miliard de doze de vaccinuri să ajungă în ţările în curs de dezvoltare în acest an.

Mulţi experţi spun că accesul echitabil la vaccinuri este esenţial pentru a preveni infectările şi decesele şi pentru a contribui la imunizarea populaţiei globale. Iar intervenţia Guvernelor pentru a asigura aprovizionarea la preţuri accesibile cu medicamente este o dilemă mai veche.

Capacitatea globală de producere a vaccinurilor este la aproximativ o treime din necesar, iar ţările producătoare păstrează vaccinul pe propriile teritorii, spune Ellen t'Hoen, expert în politica medicamentelor şi în dreptul proprietăţii intelectuale.

„Acestea sunt vaccinuri produse în ţările bogate şi, în general, sunt păstrate de acele ţări bogate. Ţările în curs de dezvoltare spun că trebuie să aibă şi ele o parte din acestea, nu numai din vaccinuri, ci şi dreptul de a produce aceste vaccinuri”, adaugă ea.

OMS nu are autoritatea de a elimina brevetele, dar încearcă să aducă ţările împreună pentru a găsi o modalitate de a consolida aprovizionarea cu vaccinuri. Discuţiile includ utilizarea prevederilor din dreptul internaţional pentru a evita brevetele şi a ajuta ţările să aibă capacitatea tehnică de a le produce.

Pe de altă parte, industria farmaceutică susţine că eliminarea brevetelor i-ar reduce capacitatea de a investi în tratamente viitoare pentru COVID şi alte boli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite