SUA au schimbat tactica de răspuns la atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale

0
Publicat:

Forțele americane care operează în apropierea Yemenului nu mai așteaptă ca rebelii Houthi să dea curs amenințărilor și țintesc rachetele înainte ca acestea să fie lansate, într-o schimbare de tactică menită să exercite o presiune mai puternică asupra grupului yemenit, relatează Business Insider.

Luni de zile, răspunsul SUA a fost să intercepteze rachete și drone, dar nu au acționat mai direct împotriva rebelilor Houthi. Situația s-a schimbat joia trecută, deși nici această nouă tactică nu pare să aibă succes în sensul de a descuraja grupul militant susținut de Iran împotriva unor noi atacuri.

Joi, reporterii l-au întrebat pe președintele american Joe Biden dacă loviturile asupra țintelor Houthi funcționează

„Ei bine, când spuneți dacă funcționează, vă referiți dacă îi opresc pe Houthi? Nu. Vor continua? Da”, a spus el.

De când SUA, în cadrul unui răspuns multinațional coordonat cu aliații și partenerii săi, au lansat săptămâna trecută un atac masiv asupra unor situri houthi drept represalii atacurile acestora asupra transportului maritim internațional, forțele americane țintesc acum în mod regulat rachetele rebelilor direct la sol, în loc să aștepte ca grupul militant să le lanseze.

Joi, Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a declarat că a „efectuat lovituri asupra a două rachete anti-navă Houthi care aveau în vizor sudul Mării Roșii și erau pregătite să fie lansate".

Forțele americane au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen și „au stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune", se arată în comunicatul de presă.

Cu o zi înainte, SUA s-au găsit într-o situație similară. CENTCOM a declarat că „a efectuat lovituri asupra a 14 rachete Houthi susținute de Iran care erau încărcate pentru a fi lansate în zonele controlate de Houthi în Yemen".

„Aceste rachete aflate pe șine de lansare reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune și ar fi putut fi lansate în orice moment, ceea ce a determinat forțele americane să își exercite dreptul și obligația inerentă de a se apăra", se mai arată în comunicatul de presă, emis miercuri.

Totodată, CENTCOM a declarat că marți forțele americane „au lovit și distrus patru rachete balistice anti-navă care erau „pregătite de lansare din zonele controlate de Houthi".

În toate aceste cazuri, SUA au acționat în mod proactiv, degradând forțele Houthi prin modificarea tacticii, și anume acordând prioritate loviturilor menite să neutralizeze rachetele înainte ca acestea să fie lansate.

Indiferent de care vor fi rezultatele, este o schimbare notabilă față de modul în care SUA  și aliații săi au gestionat amenințările din partea Houthi în ultimele câteva luni.

Atacurile rebelilor yemeniți, care au început ca reacție la războiul dintre Israel și Hamas, dar de atunci s-au intensificat, au forțat companiile internaționale de transport maritim să devieze navele pe rute ocolitoare, cu costuri mai mari de bani și timp.

„Există relatări că mai multe F/A-18 "Super Hornets" ale marinei americane ...în sudul Mării Roșii au lovit mai devreme astăzi [vineri- n.red]un număr de lansatoare de rachete anti-navă ale Houthi în apropierea portului Hodeidah din vestul Yemenului, lansatoarele fiind pregătite să atace nave comerciale în Marea Roșie și Golful Aden”, a scris vineri contul specializat care se bazează pe informații din surse deschise OSINTdefender.

Statele Unite, care interceptau deja rachetele și dronele, au luat măsuri la jumătatea lunii decembrie alături de parteneri ca parte a unei coaliții navale, însă atacurile Houthi au continuat. La începutul lunii ianuarie, SUA și mai mult de o duzină de aliați au emis o declarație prin care condamnau atacurile houthi asupra navelor comerciale și cereau încetarea lor imediată altminteri vor suporta consecințele.

„Houthi vor purta responsabilitatea consecințelor în cazul în care vor continua să amenințe vieți, economia globală și libera circulație a comerțului pe căile navigabile critice din regiune”, se arăta în declarație.

La scurt timp însă, rebelii au lansat cel mai mare atac de până atunci, despre care CENTCOM a spus că a inclus 18 drone de atac, două rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică antinavă.

Oficialii occidentali au continuat să avertizeze împotriva atacurilor până joia trecută, când SUA și Marea Britanie au efectuat atacuri de amploare vizând zeci de obiective houthi din Yemen, inclusiv stații radar, depozite de arme, situri de lansare, instalații de comandă și de producție.

De săptămâna trecută, SUA au efectuat cinci lovituri directe asupra instalațiilor Houthi. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat presei joi că atacurile SUA vor continua în măsura în care nici houthi nu își opresc loviturile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite