Stoltenberg, la Kiev. Zelenski insistă pentru aderarea Ucrainei în NATO și creșterea ajutorului militar

0
Publicat:

Volodimir Zelenski a cerut din nou NATO să primească Ucraina în rândurile sale şi să-i furnizeze mai multe arme pentru a respinge invazia rusă.

Stoltenberg (stânga) dând mâna cu Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE
Stoltenberg (stânga) dând mâna cu Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE

„Summitul NATO de la Vilnius (în iulie) poate deveni istoric”, a declarat șeful statului ucrainean într-o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită surpriză la Kiev.

Este „important ca Ucraina să primească (la Vilnius, n. red.) invitaţia corespunzătoare”, a insistat Zelenski.

La rândul său, Stoltenberg a reiterat sprijinul NATO faţă de alăturarea Ucrainei în rândurile sale, dar s-a arătat prudent în privința avansării unui calendar de aderare, apreciind că prioritatea acum este ca armata ucraineană să câştige în fața forțelor armate rusești.

„Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei şi al membrilor săi este de a se asigura că Ucraina câştigă” războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva ei, a subliniat șeful Alianței Nord-Atlantice.

„Recunosc, desigur, că preşedintele Zelenski va ridica problema aderării, a garanţiilor de securitate, iar aceasta va fi în capul listei pe ordinea zilei”, a subliniat Stoltenberg.

Zelenski i-a solicitat totodată lui pe Stoltenberg să facă mai mult pentru înzestrarea armatei ucrainene, cerând avioane de vânătoare, mai multe blindate, sisteme de artilerie şi cu rază lungă de acţiune pentru a lovi depozitele de arme şi muniţii amplasate de ruși departe în spatele liniilor de front.

După ce a rezistat toată iarna asalturilor ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, armata ucraineană îşi pregăteşte acum propria ofensivă, dar pentru aceasta are nevoie de mai multe arme şi de asemenea de mai multe muniţii, notează AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski a reafirmat că obiectivul său rămâne „eliberarea completă a pământurilor” ucrainene ocupate de ruși.

Confruntaţi cu scăderea stocurilor de muniții şi dificultăţi logistice, plus reținerea față de o escaladare a războiului, europenii şi americani se arată mai prudenţi.

Prin urmare, Zelenski a insistat pe lângă Stoltenberg să-l ajute să „depăşească reticenţa partenerilor noştri privind livrarea anumitor arme, adică cele cu rază lungă de acţiune, aviaţie modernă, artilerie, vehicule blindate”.

Capacitatea forțelor armate ale Kievului de a conduce o contraofensivă de amploare este principalul subiect de dezbatere al acestei primăveri, după o lungă perioadă de război de uzură. Deşi bătălia de la Bahmut - epicentrul luptelor din estul Ucrainei - a costat scump trupele rusești, armata ucraineană a suferit la rândul ei pierderi importante.

În acest context, Stoltenberg a subliniat că miniștrii Apărării din statele care susțin Ucraina se întrunesc vineri la baza Ramstein din Germania pentru a discuta asupra unor noi livrări de arme, fără a preciza care ar fi acestea. Șeful NATO a reiterat că Occidentul va ajuta Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

Alianţa Nord-Atlantică s-a focalizat până în prezent pe furnizarea de muniţii pentru armele furnizate până acum Ucrainei, a precizat secretarul general al NATO. „Mă aştept ca aliaţii şi partenerii NATO să facă noi anunţuri concrete de sprijin militar pentru Ucraina”, a adăugat el.

„Este extrem de important să ne asigurăm că sistemele, armele care sunt deja în Ucraina funcţionează cum trebuie, adică este nevoie de muniţii, de cantităţi enorme de muniţii, de piese de schimb, de mentenanţă”, a rezumat Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a reamintit că Ucraina a primit un suport internațional de peste 150 de miliarde de dolari pentru a rezista Rusiei, din care 65 de miliarde ca ajutor militar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite