Statul mexican unde s-au concentrat cartelurile de droguri şi grupările de crimă organizată internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi canadieni au fost asasinaţi la un hotel din staţiunea Playa del Carmen FOTO EPA-EFE
Doi canadieni au fost asasinaţi la un hotel din staţiunea Playa del Carmen FOTO EPA-EFE

Grupuri infracţionale organizate din cel puţin opt ţări, între care China, Rusia şi Columbia, operează în statul mexican Quintana Roo, relatează publicaţia Milenio, preluată de Insider.

Citând informaţii ale agenţiei americane de combatere a drogurilor, Interpol şi autorităţilor mexicane, Millenio scrie că statul de pe coasta caraibă - unde se află destinaţiile turistice populare Cancún, Playa del Carmen şi Tulum - a devenit un teritoriu vital de operare pentru organizaţiile de crimă organizată mexicane şi internaţionale.

Grupări criminale din Israel, România, Rusia, China, Italia, Guatemala, Columbia şi Venezuela au prezenţă documentată în statul mexican Quintana Roo. 

Printre ele se numără: bandele ruse Tambov (Sankt Petersburg) şi Solnţevskaia (Moscova) şi o grupare mafiotă din România, condusă de cineva numit „Rechinul”, care a sustras milioane de dolari din conturi bancare în mai multe state mexicane. 

În acest stat mexican operează de asemenea carteluri mexicane puternice precum Jalisco New Generation, Sinaloa şi Gulf, dar şi bande locale în statul mexican care de mult timp este o destinaţie intermediară pentru transportul de cocaină din America de Sud în SUA.

„Rapoartele locale de informaţii dau cifre în jurul a 100 de milioane de pesos (4,8 milioane de dolari) în vânzări de droguri pe lună doar în zona turistică din Cancún”, a declarat o sursă guvernamentală federală pentru publicaţia Reforma.

„Mai este şi o altă zonă, Quinta Avenida [ Playa del Carmen], de asemenea foarte profitabilă. Unele plaje sunt şi ele foarte atractive, astfel că reţele criminale însemnate şi foarte periculoase s-au format pentru a le alimenta”, a mai spus sursa citată.

Recent, au avut loc mai multe atacuri armate în statul Quintana Roo, inclusiv unul în octombrie anul trecut în care au murit doi turişti străini. Luna aceasta, doi canadieni - cu trecut infracţional - au fost împuscaţi şi ucişi la un hotel situat între Playa del Carmen şi Tulum.

De astfel de violenţe în public sunt responsabile în special cartelurile şi bandele mexicane, grupurile criminale străine fiind mai puţin vizibile. Acestea se ocupă cu spălare de bani, trafic de arme, pornografie infantilă, extorcare, falsificare de bani, clonare de carduri şi răpire, potrivit anchetelor Milenio şi Reforma.

 Quintana Roo este în plus un magnet pentru străinii care fug de justiţia din ţările de origine.

Aceştia pot trece neobservaţi printre turişti, bucurându-se de un paradis natural în timp ce stabilesc legături şi încheie târguri cu alte grupări  criminale, scrie Reforma.

Este cazul canadienilor Robert James Dinh şi Thomas Cherukara, asasinaţi la hotelul  Xcaret Hotel, pe 21 ianuarie. Aceştia ar fi avut conexiuni cu Clubul de motociclişti Hells Angels

Potrivit ambasadei Canadei în Mexic, ce puţin 30 de membri ai organizaţiei au călătorit la Cancun din octombrie până în prezent.

Unora li s-a respins accesul, dar alţii au reuşit să intre în ţară.

Toronto Star a citat un fost membru al bandei canadiene „Naţiunile Unite” care a dezvăluit că motocicliştii Hells Angels deţin un complex de lux lângă Playa del Carmen, unde au acces doar membrii.

„Este ca un club”, cu pază, şi care este sediul lor internaţional destinat deopotrivă afacerilor şi relaxării.

„Am cunoscut tipi din cartel la acea reşedinţă”, a spus fostul membru pentru Toronto Star.

Preşedintele mexican a susţinut săptămâna trecută că FBI a luat parte la ancheta crimelor de la hotelul Xcaret Hotel şi că va cere un raport despre această implicare ambasadorului Ken Salazar.

„Nu suntem împotriva muncii coordonate împotriva criminalităţii, însă nu putem permite încălcarea suveranităţii noastre”, a spus López Obrador.

Guvernatorul statului Quintana Roo, Carlos Joaquín, a negat afirmaţia preşedintelui mexican care ar fi primit „informaţii incorecte” despre prezenţa FBI.   

FBI, agenţia americană anti-drog şi Poliţia Regală Călare din Canada vor veni abia în februarie să facă schimb de informaţii cu autorităţile locale. Acestea vor ajuta la identificarea organizaţiilor de crimă organizată ce operează în stat şi vor lucra la măsuri de prevenţie a asasinatelor.

Guvernatorul mexican a clarificat într-un interviu separat că autorul atacului asupra canadienilor, un asasin plătit, s-a întors în Mexico City.

Două persoane au fost reţinute în legătură cu atacul, inclusiv un canadian, dar autorul crimelor, un bărbat identificat ca Oscar Alanís, se află încă în libertate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite