Statele Unite şi mai multe guverne europene cer eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi ria.ru
Aleksei Navalnîi ria.ru

Statele Unite şi mai multe guverne europene au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant rus fiind reţinut duminică, la revenirea la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat, duminică, la scurt timp după ce avionul său a aterizat la Moscova.

Activistul revenise în ţară, convins că nu va fi reţinut, după aproximativ cinci luni de la atacul pentru care învinuieşte autorităţile ruse.

Guvernul lui Vladimir Putin neagă că ar fi avut vreo legătură cu otrăvirea lui.

În urma reţinerii lui Navalnîi, SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea sa.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a spus că autorităţile ruse încearcă să reducă la tăcere criticii. El a solicitat ca Navalnîi să fie „eliberat imediat şi necondiţionat”.

„Liderii politici încrezători nu se tem de vocile concurente, nici nu comit violenţe împotriva lor sau reţin pe nedrept oponenţii politici”, a spus el.

Jake Sullivan, care va fi consilier pentru securitate naţională al viitorului preşedinte american Joe Biden, a spus: „Atacurile Kremlinului asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea să îi fie auzită”.

Marea Britanie, Franţa, Italia şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au transmis de asemenea cereri de eliberare a lui Navalnîi.

Guvernul britanic a spus că este „foarte îngrijorat”: „În loc să persecute victima acestei teribile infracţiuni, autorităţile ruse ar trebui să investigheze cum a ajuns să fie folosită această armă chimică pe teritoriul Rusiei”.

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla în Siberia. După ce a fost spitalizat mai multe zile, a fost dus în Germania pentru tratament de urgenţă. S-a recuperat şi şi-a exprimat intenţia de a reveni în Rusia.

Duminică, deşi a fost avertizat că va fi arestat odată ce va ajunge la Moscova, el s-a îmbarcat într-un avion al companiei Pobeda, în care se aflau mai mulţi jurnalişti.

Potrivit BBC, la scurt timp înainte de a ateriza, pilotul a anunţat că din „motive tehnice”, avionul a fost direcţionat de pe aeroportul Vnukovo, unde numeroşi susţinători ai lui Navalnîi se adunaseră, pe aeroportul Sheremetyevo, lucru care i-a neliniştit pe pasageri.

„Ştiu că am dreptate. Nu mă tem de nimic”, a spus Navalnîi la aterizare, cu câteva minute înainte de a fi reţinut. „M-aţi aşteptat mult?”, i-a întrebat pe poliţiştii de frontieră.

Şi-a sărutat soţia, Yulia - care a venit cu el din Germania -, după ce poliţiştii l-au avertizat că vor folosi forţa dacă el nu se supune ordinului de a-i însoţi. În ciuda solicitărilor, avocatului său nu i-a fost permis să îl acompanieze.

Activistul a fost dus ulterior la o secţie de poliţie din Moscova, unde a petrecut noaptea.

Într-un comunicat emis duminică seară, serviciul penitenciar al Rusiei a transmis că liderul opoziţiei „a fost căutat din 29 decembrie 2020 pentru că a încălcat în mod repetat perioada de eliberare condiţionată”. A fost adăugat că el va rămâne în custodie până la o decizie a unei curţi de justiţie.

Condiţiile încălcate fac referire la o condamnare pentru fraudă, pentru care el a primit o pedeapsă cu suspendare. Navalnîi a spus mereu că acest caz a fost motivat politic.

Separat, autorităţile ruse au lansat un nou caz penal împotriva lui, privind o fraudă legat de transferuri de bani făcute către mai multe organizaţii caritabile, inclusiv Anti-Corruption Foundation.

Citeşte şi:

MAE, reacţie dură după arestarea lui Navalnîi: Inacceptabil! Represiunea împotriva opoziţiei e pur nedemocratică

Aleksei Navalnîi a fost reţinut pe aeroportul din Moscova. Ce declaraţii a reuşit să facă opozantul VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite