Semnal de alarmă al cercetătorilor privind răspândirea variantelor de virus la nivel global. Ce au arătat testele clinice ale Novavax şi Johnson & Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Studiile clinice ale companiilor farmaceutice americane Novavax şi Johnson & Johnson au confirmat pe baza unor date reale obţinute pe populaţie, şi nu prin teste de laborator, că serurile lor experimentale sunt mai puţin eficiente împotriva tulpinii de coronavirus din Africa de Sud, stârnind îngrijorări în privinţa apariţiei unor mutaţii mai rezistente la vaccinurile disponibile.

Compania farmaceutică Novavax a transmis săptămâna trecută că studiile sale clinice realizate în Marea Britanie au arătat o eficienţă de 89% - prin comparaţie cu o eficienţă de doar 49% în Africa de Sud, în condiţiile în care aproape toate cazurile de contaminare avute în vedere în această ţară au implicat varianta mutantă B.1.351, răspândită în SUA şi alte cel puţin 30 de ţări, relatează Los Angeles Times.

La rândul său, compania Johnson & Johnson a anunţat vinerea trecută că vaccinul său a dovedit o eficienţă de 72% în prevenţia cazurilor moderate şi severe de boală în SUA, prin comparaţie cu doar 66% în America Latină şi 57% în Africa de Sud.

Anterior, testele de laborator au arătat că vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna declanşează un răspuns imun mai slab la varianta sud-africană de virus.

„Din perspectiva biologiei evoluţioniste, am anticipat aceste rezultate care nu sunt deloc surprinzătoare. Dar nu e confortabil să avem validare în cazul a ceva atât de înfricoşător”, a spus Michael Mina, epidemiolog la Universitatea Harvard.

Odată cercetătorii credeau că virusurile au nevoie de luni de zile şi chiar ani pentru a deveni rezistente la vaccinuri, dar în prezent ei spun că evoluţia fulminantă a virusului se explică prin răspândirea sa necontrolată, or asta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Cum peste 100 de milioane de oameni au fost infectaţi la nivel global, virusul a avut oportunitatea mutaţiilor cu fiecare nouă contaminare şi ar putea-o avea în continuare.

Mutaţiile sunt avantajoase pentru virus în măsura în care reprezintă o cale prin care îşi măreşte capacitatea de a rezista apărării naturale mobilizate de organism, dezvoltându-se într-o variantă mai potentă.

Un semnal timpuriu al acestui proces a fost numărul mare de oameni care s-au reinfectat ca şi cum anticorpii produşi pentru a lupta cu tulpina originală nu i-au mai putut proteja şi contra tulpinilor ulterioare.

Cercetătorii de la Moderna şi Pfizer-BioNTech au testat tulpinile de virus prin expunerea lor la anticorpii persoanelor vaccinate cu serurile acestor companii. Anticorpii neutralizanţi produşi prin vaccinare s-au dovedit la fel de eficienţi contra tulpinii originale şi variantei britanice B.1.1.7, spre deosebire la varianta sud-africană, unde au demonstrat o eficienţă ceva mai scăzută.

Totuşi aceste teste de laborator nu oferă neapărat o bună bază pentru a trage concluzii privind răspunsurile imunitare ale unor persoane infectate care mobilizează mai multe tipuri de apărare. Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard a explicat că în lupta cu virusul sunt angrenate şi alte părţi ale sistemului imunitar, de pildă celulele T - acestea ar putea interveni să combată şi versiunile mutante atunci când anticorpii sunt slabi sau eşuează.

Îngrijorările stârnite de testele clinice ale Novavax - primele care au examinat interacţiunile între variantele de virus şi vaccinuri în mod real - au venit pe acest fond al unor necunoscute legate de reacţiile imunitare.

„Răspunsul la întrebarea dacă persoanele vaccinate se pot infecta cu o variantă nouă este cel care furnizează dovada (eficienţei vaccinurilor-n.red)”, este de părere Otto Yang, cercetător în domeniul bolilor infecţioase la UCLA.

Totuşi Novavax a atenţionat că rezultatele testelor sale trebuie interpretate cu prudenţă întrucât au cuprins doar circa 4.400 de pacienţi, un număr prea mic pentru a oferi o apreciere precisă a eficienţei vaccinului.

Pe de altă parte, testele Johnson & Johnson au furnizat dovezi suplimentare asupra naturii problematice a variantei sud-africane.

Potrivit experţilor, performanţa mai slabă a vaccinului său pentru populaţia din Africa de Sud - testat pe circa 6.500 de persoane - a fost clar conectată cu predominanţa variantei care circulă în această ţară. Cercetătorii sunt de părere că aceasta este mai contagioasă decât alte tulpini şi s-a răspândit mai larg în Africa de Sud şi în alte părţi ale lumii de la studiile sale realizate în luna septembrie a anului trecut.

Tot variantele noi sunt cel mai probabil responsabile pentru eficienţa sub medie a vaccinului produs de Johnson & Johnson în America Latină - în condiţiile în care serul a fost testat în peste 17.000 de voluntari din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic şi Peru.

Mutaţiile care stârnesc cea mai mare îngrijorare sunt cele care apar la nivelul proteinei spike de la suprafaţa virusului, întrucât majoritatea serurilor antrenează sistemul imunitar să recunoască această proteină. 

Acest tip de mutaţii sporesc probabilitatea ca virusul să scape nedetectat de sistemul imunitar.

Epidemiologii explică că virusul ar putea fi recunoscut doar parţial în timp ce alte elemente ale sale pot trece neobservate, astfel că este necesar un arsenal mai diversificat de vaccinuri care să vizeze noile modificări în structura virală.

Moderna  a anunţat deja că are în vedere seruri capabile să neutralizeze varianta sud-africană şi plănuieşte teste prin care să verifice dacă o a treia doză a formulei originale de vaccin ar putea avea o eficienţă mai mare contra altor tulpini.

Totodată, BioNTech, compania germană care a produs vaccinul în parteneriat cu Pfizer, are în vedere un vaccin modificat pentru noua variantă.

Primele cazuri de infectare cu varianta sud-africană au fost semnalate săptămâna trecută în SUA.

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, a declarat că vaccinarea cât mai multor persoane este cheie în „încetinirea abilităţii virusului să sufere în continuare mutaţii”.

Epidemiologul de la Harvard Michael Mina a explicat că pentru a avea cu adevărat impact împotriva răspândirii virusului campania de vaccinare ar trebui să fie una eficientă la nivel global, întrucât populaţia vaccinată a unor ţări poate risca să se infecteze cu variante ale virusului apărute în alte părţi ale lumii.

O altă variantă extrem de contagioasă a coronavirusului a apărut în Brazilia, unde a generat co-infecţii. Originară din oraşul brazilian Manaus, capitala statului federal Amazonas, tulpina conţine mutaţii genetice similare celor întâlnite în Marea Britanie şi în Africa de Sud.

 Italia a anunţat tot luni primul său caz de infectare cu varianta braziliană, în timp de în Germania primul caz a fost anunţat vinerea trecută.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite