„Regina Fildeşului“, liderul unei reţele de trafic de fildeş, condamnată la 15 ani de închisoare în Tanzania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O chinezoaică supranumită „Regina Fildeşului”, considerată unul dintre cei mai mari traficanţi africani de fildeş, a fost condamnată la 15 ani de închisoare, anunţă autorităţile din Tanzania citate de CNN.

Yang Feng Glan, în vărstă de 70 de ani a fost găsită vinovată de a fi făcut contrabandă cu 860 de fildeşi care, potrivit autorităţilor, valorează 6.5 milioane de dolari.

Alţi doi complici au fost condamnaţi împreună cu ea. 

Ei au mai primit alţi doi ani pentru că au încălcat Actul de Protecţie a Vieţii Sălbatice, pe care au însă posibilitatea de a-i coverti într-o amendă, jumătatea sumei obţinute din contrabanda cu fildeşi.

Procurorii o acuză pe Yang că ar fi condus o reţea extrem de sofisticată de distribuţie între Africa de est şi China; ea s-a folosit de legăturile cu elita chineză şi tanzaniană pentru adistribui fildeşul în toată lumea.

Ea a fost arestată în Tanzania pe 28 septembrie 2015 după mai multe amânări.

Aceasta este una dintre cele mai aspre sentinţe primite de către o personalitate publică, un cetăţean chinez cu multe relaţii în Estul Africii . Ea a servit drept traducator pentru o companie chineză care a construit o cale ferată intre portul Dar es Salaam şi Zambia. A fost unul dinte primii chinezi care a învăţat să vorbească fluent Swahili şi s-a declarat îndrăgostită de Africa, numindu-şi fiica după un personaj popular african.

În 1998, ea a deschis un restaurant în Dar Es Salaam care a devenit popular în rândurile diasporei şi bogaţilor locali. Oficialii spun că restaurantul şi alte proprietăţi era folosit drept paravan pentru comerţul ilegal cu fildeşi.

Ea a avut şi funcţia de secretar general al Consiliul Afacerilor între Tanzania şi China.

Tanzania a fost aspru criticată de-a lungul timpului de către grupurile de conservare a mediului pentru incapacitatea sa de a opri uciderile în masă de elefanţi. Naţiunea est africană a pierdut 60% din populaţia de elefanţi din 2009 până în 2014. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite