Recep Tayyip Erdogan: Turcia se pregăteşte să „cureţe“ de jihadişti cealaltă parte a frontierei sale cu Siria
0
Turcia se pregăteşte să „cureţe“ de jihadiştii din Statul Islamic cealaltă parte a frontierei sale cu Siria, ale căror atacuri asupra Kilis, un oraş turc de la graniţa cu Siria, se multiplică, a anunţat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.
„Efectuăm pregătirile necesare pentru a curăţa cealaltă parte a frontierei (siriene), din cauza dificultăţilor cu care ne confruntăm la Kilis“, un oraş vizat frecvent de salve de obuze, atribuite de Ankara Statului Islamic, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în capitala turcă.
De la începutul anului, aceste tiruri s-au soldat cu 21 de morţi şi zeci de răniţi.
După fiecare salvă, artileria turcă răspunde bombardând poziţii ale Statului Islamic în nordul Siriei, potrivit Statului Major. Întăriri militare au fost mobilizate, în ultimele săptămâni, în provincia Kilis.
„Noi nu am primit susţinerea pe care o dorim din partea aliaţilor noştri, în special din partea ţărilor care dispun de forţe armate în regiune“, a declarat Erdogan, care i-a acuzat din nou pe membrii coaliţiei antijihadiste conduse de către Statele Unite că au lăsat Turcia „singură“.
„Cât să ne aşteptăm aliaţii, în timp ce concetăţenii noştri cad martiri zilnic pe străzile din Kilis, din cauza obuzelor trase de cealaltă parte a frontierei?“, a continuat Erdogan.
„Daţi-mi voie să spun că nu vom ezita să luăm singuri măsurile necesare“, a adăugat el.
Eventualitatea unei intervenţii terestre turce în nordul Siriei este evocată cu regularitate, însă Ankara a exclus, până acum, o acţiune unilaterală. Premierul demisionar Ahmet Davutoglu a dat asigurări la începutul lunii că Turcia este pregătită să trimită trupe în Siria „dacă e necesar“.
Un ziar turc apropiat puterii, Yeni Safak, a dezvăluit în weekendul trecut o operaţiune de recunoaştere la care au participat 15-20 de membri ai forţelor speciale turce, în nordul Siriei, cu scopul de a localiza rampe de lansare ale unor rachete aparţinând Statului Islamic.
Turcia, o ţară membră NATO şi a colaiţiei antijihadiste conduse de către Statele Unite, pare că şi-a înteţit bombardamentele în nordul Siriei, după ce pe teritoriul turc a fost comisă o serie de atentate.
Plasată în stare de alertă maximă, Turcia a fost zguduită anul acesta de o serie de atentate - atribuite Statului Islamic sau legate de reluarea conflictului kurd - care au vizat inclusiv Ankara şi Istanbulul şi care s-au soldat cu zeci de victime.