Raport: Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva infracţiunilor sexuale din mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva infracţiunilor sexuale comise în mediul online. Acestea au consecinţe devastatoare pentru victime şi în prezent sunt tot mai răspândite, prezintă raportul al Human Right Watch.

Coreea de Sud este pe locul 12 în topul celor mai puternice ţări din punct de vedere economic şi lider în sectorul noilor tehnologii. Totuşi, societatea este una patriarhală, în care drepturile femeilor nu sunt respectate.

Ţara se confruntă cu fenomenul numit „molka" - camere ascunse care sunt instalate de bărbaţi pentru a filma femeile în locuri publice, toalete, mijloace de transport sau birouri şi „revenge porn" - postări online cu scene sexuale care sunt deţinute de un partener respins.

Raportul de la HRV a subliniat cp sistemul judiciar sud-coreean este dominat de bărbaţi şi că aceştia nu înţeleg şi nu vor să admită că infracţiunile sexuale din online sunt foarte grave.

În 2019, aproape 45% dintre infracţiunile cu caracter sexual comise online nu au făcut obiectul urmăririi penale, comparativ cu 19% din furturi şi 27,7% dintre omucideri, potrivit raportului.

Chiar şi în prezenţa probelor, aproape 80% dintre autori sunt condamnaţi doar la "o pedeapsă cu suspendare, o amendă sau ambele".

„Infracţiunile cu caracter sexual sunt atât de frecvente (...) încât au un impact asupra calităţii vieţii femeilor şi fetelor", a explicat dna Heather Barr, de la HRW, subliniind că victimele simt un sentiment copleşitor de ruşine, asta dacă nu sunt blamate în societate.

Astfel de infracţiuni sunt tot mai dese în Coreea de Sud, iar poliţistele au ajuns să verifice dacă toaletele publice au ascunse camere sau orice alt fel de dispozitiv de urmărire.

O victimă, care a fost de acord să depună mărturie, i-a povestit lui Heather Barr că angajatorul ei i-a oferit un ceas pe care l-a instalat în dormitor. După mai mult de o lună de o lună, ea şi-a dat seama că acest dispozitiv a fost folosit pentru a o filma.

Raportul precizează că de cele mai multe ori, victimele tind să se sinucidă. În Coreea de Sud ia naştere un fenomen „anti-feminist” şi raportul vrea să sublinieze importanţa respectării drepturilor femeilor.

Guvernul sud-coreean „nu a transmis un mesaj clar şi puternic cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi", şi-a exprimat regretul dna Barr, conform Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite