Propaganda comunistă trăieşte! Tabere internaţionale pentru copii atent selecţionaţi, în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii copii sunt trimişi în tabere de vară în New England, alţii merg în „Tabăra Internaţională Songdowon pentru Copii“ din Wonsan, Coreea de Nord. Songdowon este unul dintre ultimele locuri din fostul bloc comunist unde încă se desfăşoară asemenea acţiuni de îndoctrinare intitulată "schimb cultural", relatează NK NEWS.

Departe de a fi doar o vacanţă pentru copiii din Coreea de Nord, mii de tineri din ţări precum China, Rusia, Nigeria, Mongolia, Mexic, Siria, Tanzania şi Thailanda au mers în această tabără începând cu anul 1960, când şi-a deschis porţile. Songdowon s-a extins suficient de mult pentru a găzdui chiar 1.200 de persoane, „sub îngrijirea specială a preşedintelui Kim Il Sung şi a conducătorului Kim Jong Il“.

Oaspeţii

Deşi se ştie din ce ţări provin copiii care merg în tabăra de la Songdowon, nu se ştie însă cine sunt, detaliile cu privire la identitatea lor fiind inexistente.

Valentina Boltacheva, care în preyent studiază „Economie şi Servicii“ la Universitatea de Stat din Vladivostok, a mers, pe când avea 14 ani, la Songdowon. Valentina a crescut în Arseniev, un oraş din Primorsky Krai, situat în Orientul Îndepărtat Rus, loc unde se află „Uzina de Elicoptere Arseniev. În trecut, era o practică obişnuită ca în unele ţări cu o anumită viziune politică, să fie oferite bonuri de masă, pentru diferite sărbători, lucrătorilor serioşi sau cu "origini sănătoase". În 2007, autorităţile regionale au decis să îi premieze pe cei care au muncit în uzină“ şi să le ofere copiilor lucrătorilor 30 de excursii pentru a merge la Songdowon. „Fiecare candidat a trebuit să răspundă la mai multe întrebări despre Coreea de Nord şi despre fabrica unde lucrează mama mea“, a explicat Valentina. Mama ei i-a oferit câteva informaţii, dar Valentina şi-a făcut cercetarea la bibliotecă. Câteva săptămâni mai târziu, mama fetei a primit vestea că Valentina a fost selectată pentru a merge în tabără. „Am fost fericită. Era prima mea călătorie în străinătate“, îşi aminteşte ea.

  O săptămână în Wonsan şi una în Phenian

Familia Valentinei a plătit doar pentru paşaportul de călătorie în străinătate, iar călătoria şi zborul au fost gratis, un cadou pentru copiii muncitorilor. Înainte să plece, copiilor li s-a spus să pregătească un „program cultural“ pe care să îl susţină în tabără. Ei au ales un dans tradiţional rusesc, pe care l-au pus în scenă în teatrul din campus.

„Toată lumea din grupul nostru a participat, am repetat o lungă perioadă de timp. Au fost mulţi elevi talentaţi, unii dintre ei au dansat, unii dintre ei au cântat şi alţii s-au folosit de instrumente muzicale“, spune Valentina.

Deşi regimul de viaţă din Songdowon a fost limitat, astfel că „ruşii stăteau cu ruşii şi coreenii cu coreenii“, ea a reuşit să îşi facă prieteni printre nord-coreeni. S-a împrietenit cu doi băieţi coreeni, Tom şi Jerry, fără a şti care era numele lor real, fiindcă aşa au cerut să fie strigaţi. De asemenea, ea a cunoscut „o fată coreeană pe nume Chen şi un băiat tanzanian, Oswald“.

Comunicarea nu a reprezentat o problemă, deoarece mulţi copii din Coreea de Nord era vorbitori buni de engleză şi rusă. De asemenea, copiii nord-coreeeni nu au fost timizi în a le spune oaspeţilor internaţionali cât de mândri sunt că se află în acea tabără.

„Ne-au spus că în Coreea, doar elevilor de top le este permis să meargă în această tabără. Astfel, am ajuns la concluzia că Songdowon este o tabără cu adevărat prestigioasă în Coreea de Nord“, explică Valentina.

În privinţa activităţilor pe care le desfăşurau, Valentina îşi aminteşte „că înotau, făceau canotaj şi exerciţii de dimineaţă“. Au învăţat şi dansuri tradiţionale coreene, dar şi cântece despre liderii politici coreeni.

Gazdele

De-a lungul ultimilor ani, Matthew Reichel, cofondator al „Proiectului Phenian“, o societate canadiană implicată într-un angajament responsabil în Coreea de Nord, pentru susţinerea educaţiei, turismului, antreprenoriatului social şi schimbului de cunoştinţe, a ajuns să îi cunoască pe „publiciştii“ din Songdowon destul de bine. Aceştia sunt birocraţi care funcţionează sub auspiciile „Ligii Tineretului Socialist Kim Il Sung“, spune el.

„Ei aleg doi oameni în fiecare an, care trebuie să meargă în afară şi să facă reclamă acestei tabere, care într-adevăr devine din ce în ce mai greu de vândut“, explică Reichel.

„Părinţii din China nu vor să îşi trimită copiii în Coreea de Nord, ei îşi trimit copiii în tabere din Hong Kong, Taiwan sau Statele Unite ale Americii. Astfel, aceste persoane sunt nevoite să meargă în oraşe de nivelul al doilea din nord-estul Chinei şi din zonele de centrale de coastă pentru a încerca să convingă şcolile locale, guvernele şi companiile de turism să îşi trimită copiii la Songdowon“, spune Reichel.

În Coreea de Nord, entităţile guvernamentale se susţin prin intermediul unor afaceri, astfel că „Liga Tineretului“ deţine „Hotelul Chongnyon din Phenian“, dar au şi propriile lor companii comerciale sau de turism.

„Mai multe dintre restaurantele cu pui prăjit din Phenian sunt ale lor. Cu toate acestea, tabăra Songdowon rulează o pierdere severă. O economie stagnantă, centralizată, cuplată cu sancţiuni economice dure nu oferă în mod normal o generozitate financiară. Dar, guvernul nord-coreean finanţează aproape în totalitate excursiile în Songdowon“, clarifică Reichel situaţia.

Cofondatorul „Proiectului Phenian“ spune că această tabără reprezintă mai mult o acţiune politică, decât una de natură economică. Pentru el, tabăra este doar una dintre multele anexe ale „Ligii Tineretului“. Cei care o conduc pierd bani prin Songdowon, dar o fac în scopuri propagandistice, pentru ca tabăra să opereze ca un centru internaţional de vară pentru tinerii socialişti.

Viitorul taberei

Tabăra Songdowon a fost recent vizitată de către conducătorul nord-coreean Kim Jong Un.

„Această vizită reprezintă determinarea fermă a Partidulului Muncitoresc din Coreea de a remodela cu succes tabara, strâns asociată cu conducerea extraordinară a marilor Kim Il Sung şi Kim Jong Il, în conformitate cu cererile noului secol“, a anunţat KCNA.

Matthew Reichel consideră că vizita lui Kim „are sens din câteva motive. Există oameni în Coreea de Nord care doresc să se informeze şi să dezvolte conexiuni internaţionale“, explică el.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite