Ora Pământului: Oraşe şi monumente din întreaga lume, în beznă timp de 60 de minute FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora Pământului 2021, la Berlin FOTO EPA-EFE
Ora Pământului 2021, la Berlin FOTO EPA-EFE

Oraşe din întreaga lume şi-au stins luminile timp de o oră, sâmbătă, pentru a marca Ora Pământului (Earth Hour), o iniţiativă lansată de către World Wide Fund for nature (WWF) în 2007, cu scopul de a mobiliza în lupta împotriva modificărilor climatice şi a salva natura, relatează Euronews.

Mai întâi lumini din zgârie-nori şi metropole asiatice, din Singapore şi până în Hong Kong, au fost stinse la ora locală 20.30, dar şi la monumente precum Opera din Sydney.

Coloseumul de la Roma, Piaţa Roşie din Moscova, Poarta Brandenburgică la Berlin, Palatul Westminster, firmele Piccadilly Circus din Londra sau trei etaje ale Turnului Eiffel la Paris au intrat succesiv în întuneric.

Celebra Sagrada Familia a lui Antoni Gaudi de la Barcelona, în nord-estul Spaniei şi Castelul Schönbrunn de la Viena se află între numeroasele monumente, instalaţii şi clădiri care austins lumina între orele locale 20.30 şi 21.30, în funcţie de fusul orar.

Ora Pamantului 2021 Vatican FOTO EPA-EFE

Vatican FOTO EPA-EFE

Această mobilizare anuală, organizată de Fundaţia Mondială a Naturii (WWF), îndeamnă la luptă împotriva încălzirii globale.

Organizatorii au vrut, anul acesta, să scoată în evidenţă legătura dintre distrugerea naturii şi incidenţa tot mai mare a unor boli precum covid-19.

„Indiferent că este vorba despre un declin al polenizatorilor, scăderea numărului peştilor în oceane şi râuri, despre dispariţia pădurilor sau pierderea în general a biodiversităţii, probele se acumulează şi arată că natura este în cădere liberă”, declară directorul general al WWF Marco Lambertini.

Ora Pamantului 2021 Castelul Kronborg din Danemarca FOTO EPA-EFE

Castelul Kronborg, Danemarca FOTO EPA-EFE

„Protejarea naturii este responsabilitatea noastră morală, iar pierderea ei ne creşte vulnerabilitatea în faţa pandemiilor, accelerează modificările climatice şi ne ameninţă securitatea alimentară”, a subliniat el.

La Singapore, oameni au privit cum zgârie-nori de la malul mării se „stingeau”. Într-un parc vecin, Gardens by the Bay, iluminarea unor sculpturi futuriste a fost de asemenea stinsă.

Earth Hour este „mai mult decât o simplă economie de energie, este mai degrabă un mod de a ne aminti impactul nostru asupra mediului”, declară pentru AFP, într-un parc, Ian Tan, un tânăr în vârstă de 18 ani.

Iar „o oră nu este suficient”, subliniază el.

La Hong Kong, „pădurea” de turnuri a intrat în beznă, la fel ca Poarta istorică Namdaemun de la Seul.

În Thailanda, foarte popularul centru comercial CentralWorld din Bangkok a lansat o numărătoare inversă, iar la ora locală 20.30 vitrinele sale exterioare au fost ”stinse” timp de o oră.

După Asia şi Europa Empire State Building din New York, Obeliscul de la Buenos Aires şi Muzeul de Mâine din Rio de Janeiro sunt private, provizoriu, de iluminat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite