OMS îşi schimbă poziţia: Este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Getty Images
Sursa Getty Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că pacienţii asimptomatici, care sunt cei mai mulţi şi al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav. Sunt două dintre comunicările făcute luni de oficiali ai OMS într-o conferinţă de presă care reprezintă o schimbare de poziţie - relatează Digi24.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că pacienţii asimptomatici, care sunt cei mai mulţi şi al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav. Sunt două dintre comunicările făcute luni de oficiali ai OMS într-o conferinţă de presă care reprezintă o schimbare de poziţie - relatează Digi24

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferinţă de presă.

Afirmaţia reprezintă cumva o schimbare de optică, în condiţiile în care până acum se spunea că boala este dificil de stăpânit şi pentru că există aşa-numiţii purtători asimptomatici. Unii oameni, în special cei tineri sau cei care nu au şi alte afecţiuni, pot să nu dezvolte simptome sau să fie vorba despre simptome foarte uşoare. Alţii dezvoltă simptome după multe zile de când au fost infectaţi. 

Implicaţii uriaşe

Datele preliminare obţinute de la primele focare de coronavirus indicau că virusul se poate răspândi prin contact personal, chiar dacă purtătorul nu are simptome. Însă acum, oficiali OMS spun că deşi un asimptomatic poate răspândi virusul, totuşi nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite microbul. 

De aceea, răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea şi izolarea persoanelor cu simptome şi pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, a explicat dr. Van Kerkhove.

Ea recunoaşte că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar spune că este nevoie de mai multă cercetare şi de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici. 

Dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt principalii factori de transmitere a coronavirusului, implicaţiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi imense. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanţarea fizică şi purtarea măştilor de protecţie. Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.

Cei care participă la o adunare în masă nu sunt contacţi ai unei persoane bolnave

OMS a mai făcut, însă, luni, o afirmaţie care pare să intre în contradicţie cu ceea ce s-a spus până acum. Participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav.

„Definiţia normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definiţa unui contact”, a spus Michael Ryan - director OMS.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totuşi oamenilor care participă la proteste să-şi ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus

Duminică a fost înregistrat cel mai mare număr zilnic de noi cazuri la nivel global - peste 136 de mii. Situaţia din Europa şi din Statele Unite s-a îmbunătăţit, dar centrul de greutate al pandemiei s-a mutat acum în America Latină şi Asia.

La nivel global au fost înregistrate până acum 7,2 milioane de cazuri de COVID-19. Jumătate dintre pacienţi s-au vindecat, iar dintre cazurile active, circa 54 de mii sunt grave sau critice. De asemeena, peste 408 mii de persoane au murit, ceea ce înseamnă o mortalitate globală de 5,6 la sută. 

„Deşi situaţia din Europa se îmbunătăţeşte, la nivel global se înrăutăţeşte. Peste 100.000 de noi cazuri au fost raportate în 9 dintre precedentele 10 zile”, a subliniat Tedros Ghebreyesus - şeful OMS.

OMS şi-a schimbat până acum de mai multe ori poziţia în recomandările pe care le-a făcut în pandemia de coronavirus, dar medicii spun că este firesc, din moment ce avem de-a face cu un virus nou, care încă nu este pe deplin cunoscut şi care îşi dezvăluie cu timpul potenţa sau slăbiciunile. 

Pe aceeaşi temă: 

Avertismenul şefului OMS cu privire răspândirea noului coronavirus: „Se  ameliorează în Europa, se agravează în lume”

Brazilia ameninţă că se retrage din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite