Obsesia faţă de sfârşitul lumii: de ce credem în teorii apocaliptice dezminţite de oamenii de ştiinţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile că lumea se va sfârşi pe 21 decembrie se răspândesc pretutindeni, chiar dacă nu există dovezi care să le sprijine. Aşadar „de ce suntem atât de obsedaţi de teoriile privind sfârşitul lumii?“, se întreabă Quentin Cooper, un cunoscut jurnalist de la BBC.

Lumea se va sfârşi, într-adevăr, dar nu prea curând, iar estimarea că lumea va dispărea odată cu terminarea calendarului mayaş este o interpretare greşită, crede Cooper.

Chiar şi oamenii de ştiinţă de la NASA s-au implicat în dezminţirea acestor teorii apocaliptice, prin argumente perfect logice şi ştiinţifice, explicate într-un material numit „ Beyond 2012: Why the World Won’t End“ (Dincolo de 2012: de ce lumea nu se va sfârşi).

Chiar şi-aşa, pregătirile de Apocalipsă sunt în floare în unele părţi ale lumii. „Nu ar fi deloc surprinzător ca oamenii care prevestesc sfârşitul lumii să se înşele, având în vedere faptul că de-a lungul timpului au mai fost avertismente cu privire la evenimente care vor duce la dispariţia omenirii: 31 decembrie 1999, când mulţi s-au temut că nu va fi recunoscută de calculatoarele trecerea de la anii 1900 la 2000, în 2003, planeta inexistentă Nibiru urma să lovească Pământul. Au mai fost cel puţin încă şase ocazii în care a fost prezis sfârşitul lumii în anii 1990 şi pe puţin două-trei preziceri eronate pe deceniu, până în 1840.

Asta înseamnă că, la nivel colectiv şi în orice epocă, există câte o presupusă catastrofă gata să ne lovească, lucru ce provoacă stres pentru oamenii naivi şi vulnerabili, continuă Cooper.

Marele Final

În cazul în care trecem cu bine de 21 decembrie, ne aşteaptă şi alte momente de cumpănă, cea mai cunoscută prezicere fiind cea din 2060, emisă de Isaac Newton. De fapt, această predicţie derivă dintr-o scrisoarea din 1740, în care Newton vorbea despre îndoielile sale privind sfârşitul lumii, precizând că nu vede „niciun motiv pentru care lumea s-ar sfârşi până în 2060. Se poate după 2060, dar în niciun caz înainte. Menţionez acest lucru nu pentru a preciza când va fi sfârşitul“.

„De ce suntem atât de obsedaţi de a ne număra ultimele zilele? Nu cred că aceste gânduri negre provin de la vizionarea a prea multe filme, cu toate că, în mai toate, lumea are de înfruntat catastrofe naturale, invazii de extratereştri, virusuri cu potenţial distrugător sau tot felul de bombe dezastruoase, inventate de savanţi geniu“, spune Cooper.

Conform unui sondaj realizat de Reuters la începutul acestui an, unul din patru americani şi unul din şapte oameni de pe Glob, crede că lumea se va sfârşi în timpul vieţii lor, în timp ce în Marea Britanie, mai puţin de unu din doisprezece oameni crede în acest lucru.

Planeta, într-adevăr, nu poate rezista la nesfârşit: astronomii au prezis că mai are 7,5 miliarde de ani până ce va fi înghiţită de Soare, iar până atunci, cel mai probabil, omenirea va fi dispărut de mult. „Aşadar, de ce nu facem tot posibilul pentru a profita de timpul pe care îl mai avem, în loc să fim doar apariţii scurte pe scena vieţii?“, se întreabă Cooper.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite