O grupare teroristă din Kazahstan revendică atentatele din Toulouse
0Gruparea Jund al-Khilafa(JaK) susţine că l-a antrenat pe atentatorul Mohammed Merah în perioada petrecută de acesta în regiunea de graniţă dintre Afganistan şi Pakistan. Totuşi Merah nu a vorbit despre afilierea sa la această grupare, iar ambiţiile de internaţionalizare a activităţii teroriste a grupării, dar şi lipsa ei de mijloace sunt cunoscute.
După mai bine de cinci luni în care nu s-a mai auzit nimic despre vreun atentat orchestrat sau executat de JaK, gruparea a postat, la câteva ore de la atentatele din Toulouse, un comunicat pe mai multe forumuri jihadiste, prin care revendica crimele lui Mohammed Merah.
„Ne asumăm responsabilitatea pentru aceste operaţiuni şi susţinem că Israelul comite crime împotriva fraţilor noştri pe pământul palestinian, şi mai ales în Fâşia Gaza, care nu vor rămâne nepedepsite. Mujahedinii de pretutindeni vor să răzbune sângele vărsat în mod nedrept în Palestina, Afganistan şi alte ţări musulmane. Facem apel la guvernul francez să-şi revizuiască politicile faţă de lumea musulmană şi să oprească discriminarea agresivă a Islamului”, se arată în comunicat. Acesta face referire la Merah ca Yousuf al-Faransi(Francezul), un nume de război pe care i l-ar fi dat în timpul antrenamentului.
Dar asumarea atentatelor de la Toulouse de către JaK pare mai degrabă un gest menit să aducă gruparea pe scena terorismului internaţional şi să-i atragă sponsori consistenţi, scrie Jacob Zenn într-o analiză pentru Asia Times. Gruparea n-a mai orchestrat un atentat în Kazahstan din noiembrie 2011. În plus, mai multe celule ale sale au fost anihilate de autorităţi.
Şi totuşi la fel ca Mişcarea Islamistă din Uzbekistan (IMU), reprimată puternic de către autorităţi, JaK şi-a concentrat acţiunile pe dezvoltarea unei dimensiuni teroriste internaţionale, prin concentrarea pe spaţii precum graniţa afgano-pakistaneză. În două filmuleţe din septembrie şi octombrie 2011, JaK susţinea că luptă alături de talibani în Khost împotriva forţelor americane din Afganistan.
În plus, gruparea are nevoie stringentă de bani iar astfel de operaţiuni teroriste i-ar putea aduce finanţări importante. Chiar şi revendicarea atentatului din Toulouse, chiar dacă s-ar dovedi falsă, poate servi acestui scop. Nu întâmplător comunicatul de revendicare a fost scris în arabă şi nu în rusă sau kazahă, crede Jacob Zenn, care susţine că el ar fi destinat unor bogaţi finanţatori din lumea arabă.