Natalitatea scăzută pune în pericol economia Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2014, s-au născut aproximativ un milion de bebeluşi, însă mortalitatea a fost de 1.269.000 de oameni FOTO beforeitsnews.com
În 2014, s-au născut aproximativ un milion de bebeluşi, însă mortalitatea a fost de 1.269.000 de oameni FOTO beforeitsnews.com

Anul trecut, în Japonia, s-au născut doar cu doar puţin mai mult de un milion de bebeluşi, potrivit cifrelor oferite de Guvernul nipon. Numărul copiilor născuţi în 2014 este cel mai scăzut din cele înregistrate vreodată, dar şi ultimul semn că nu prea se fac progrese în această ţară privind lupta împotriva tendinţelor demografice nefavorabile.

Ministerul Sănătăţii din Japonia a estimat că 1.269.000 de persoane au decedat anul trecut, şi doar aproximativ un milion de copii s-au născut. Astfel, populaţia niponă a suferit un declin de 268.000 de persoane. 

Scăderea numărului persoanelor din Japonia a tras un semnal de alarmă chiar în cele mai proeminente cercuri ale guvernării. Această „tendinţă“ ameninţă o limitare a creşterii economice destul de severă, deoarece muncitorii se chinuie să plătească pensiile numărului din ce în ce mai mare de pensionari, notează CNN.

De vină pentru scăderea demografică ar fi trei factori: numărul căsătoriilor a scăzut, cultura corporatistă penalizează viitoarele mame, iar Japonia este un stat care se opune destul de fervent imigraţiei.

Cea mai alarmantă predicţie pentru Japonie sugerează că populaţia ar putea scădea cu o treime în următoarele cinci decenii.

Guvernul a încercat să impulsioneze naşterile prin adoptarea unor reforme care să includă mai multe opţiuni pentru îngrijirea copiilor cu mame aflate în câmpul muncii. Scopul este să se crească numărul de naşteri pentru o femeie, la aproape 2,1 copii. Rata actuală este de 1,4 copii pentru o femeie. Însă Tokyo nu se poate lăuda cu multe reuşite în domeniul acestor reforme.

Cea mai evidentă soluţie – imigraţia – rămâne ceva aproape de neconceput în Japonia. Mai puţin de 2% din populaţia ţării este născută pe alte meleaguri, iar sondajele de opinie indică o susţinere foarte mică pentru creşterea imigraţiei.

Prim-ministrul Shinzo Abe a riscat mult pe această problemă, exprimându-şi susţinerea pentru extinderea unor programe de imigrare, dar fără să ţină cont de alte propuneri mai ambiţioase. Dacă va dori o poziţie mai fermă privind imigrarea, Abe s-ar putea confrunta cu o rezistenţă politică dură, mai ales în provinciile din mediul rural. Şi totuşi, poate că pentru premier acesta este momentul, el tocmai asigurându-şi un alt mandat. 

Jun Saito, cercetător la Centrul Japonez pentru Cercetare Economică, a notat că Japonia a depăşit demult termenul pentru o conversaţie cinstită despre imigrare. „Ne confruntăm cu o alegerea între a devenit o fostă putere economică, cu oameni din ce în ce mai îmbătrâniţi, şi a deveni o putere economică activă, unde japonezii şi străinii locuiesc şi lucrează cot la cot, ca parteneri“, a declarat cercetătorul, citat de CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite