Motivele tragediei de la Mecca în care au murit 717 persoane: temperaturi extreme, lipsa experienţei pelerinilor şi timpul scurt pentru ritualuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Erau, pur şi simplu, mormane de corpuri ale oamenilor care se împingeau, se înghesuiau, se panicau şi urlau. Era cald, cineva a căzut, alţii s-au împiedicat şi au fost călcaţi în picioare“
„Erau, pur şi simplu, mormane de corpuri ale oamenilor care se împingeau, se înghesuiau, se panicau şi urlau. Era cald, cineva a căzut, alţii s-au împiedicat şi au fost călcaţi în picioare“

Grămezi de corpuri în care câteva încă mai mişcă, mormane de cadavre, oamenii de la salvare încearcă să-i separe pe cei vii de morţi – aşa arată imaginea de ansamblu a celei mai mari tragedii din ultimii 25 de ani ce a avut loc lângă Mecca în care 717 oameni au murit, iar alte 900 de persoane au fost rănite.

Oficialii saudiţi încă încearcă să-şi dea seama ce a mers greşit în timpul Hajj, pelerinajul anual islamic la Mecca. Însă unii dintre cei care au făcut această călătorie sunt de părere că de vină pentru tragedia de la Mecca sunt mai mulţi factori, notează CNN.

Tragedie la Mecca: prea mulţi oameni, prea puţin timp

Peste două milioane de musulmani din toată lumea se află în Arabia Saudită pentru Hajj, un pelerinaj pe care fiecare musulman, care îşi permite, financiar şi din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să-l facă. Pentru majoritatea, călătoria reprezintă paroxismul vieţii spirituale, economisind bani timp de decenii pentru asta.

Iar aceste milioane de oameni trebuie să realizeze o serie de ritualuri în cinci zile, inclusiv lovirea cu pietre a diavolului, un ritual simbolic realizat la Mina, aflată la aproximativ cinci kilometri de Mecca.

Aici la Mina, joi dimineaţă, a avut loc busculada mortală ce a condus la uciderea a 717 persoane şi la rănirea a peste 900. Joi a fost ziua a treia din cele cinci zile ale Hajj.

„Este atât de puţin timp să faci ritualurile“, a declarat Ethar El-Katatney pentru CNN. Jurnalistul Khaled Al-Maeena spune că pelerinii care se grăbesc să termine ar fi fost principalul motiv al busculadei. „Oamenilor le place să realizeze aruncarea cu pietre dimineaţa“, spune el.

Tragedie la Mecca: epuizarea şi temperatura extremă

Călătoria este, în sinea ei, foarte epuizantă. Însă, adăugând temperaturile de peste 43 de grade Celsius, oricine se poate prăbuşi. „Am fost leşinată timp de câteva ore doar din cauză că am făcut fotografii, că am înregistrat. Două ore în soare te fac să te simţi atât de ameţit şi slăbit“, spune El-Katatney, aflată în Mina. „În ciuda incidentului, oamenii continuă ritualul acolo unde a avut loc busculada“, adaugă ea.

El-Katatney a declarat pentru CNN că incidentul a fost terifiant. „Erau, pur şi simplu, mormane de corpuri ale oamenilor care se împingeau, se înghesuiau, se panicau şi urlau. Era cald, cineva a căzut, alţii s-au împiedicat şi au fost călcaţi în picioare“, povesteşte femeia care a vorbit cu câţiva dintre cei prinşi în busculadă. „Mi-au spus cum se întâmplă dacă o să cad, cum, dacă nu sunt îndeajuns de puternică să rezist la împingere şi la călcarea în picioare, nu mă voi mai ridica de la pământ“, spune ea.

Tragedie la Mecca: lipsa de experienţă a pelerinilor şi confuzia

Deşi autorităţile saudite sunt foarte bine pregătite pentru mulţimile care vin pentru Hajj, mulţi dintre pelerini fac această călătorie pentru prima dată şi nu sunt pregătiţi să urmeze indicaţiile oficiale sau să facă faţă haosului.

General-maiorul Mansour Al-Turki, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne saudit, a lăsat să se înţeleagă că problema ar fi fost că unii pelerini nu s-au conformat indicaţiilor, a notat presa saudită.

Tragedie la Mecca: grupuri care se deplasează în direcţii diferite

El-Katatney spune că pelerinii încercau să-şi facă loc în direcţii diferite: unii încercau să ajungă la stâlpii Jamarat, pentru aruncarea cu pietre, alţii se întorceau de la alte ritualuri. După busculadă, a durat ore întregi ca salvatorii să încerce să îi ajute pe cei călcaţi în picioare. „Ambulanţele, sirene lor erau copleşitoare. Ore şi ore, se auzeau constant“, spune un pelerin.

Incidentul este cel mai grav din Mina încă din 1990, când 1.426 de oameni au murit. Sute de alţi pelerini au fost ucişi în ultimii ani în timpul aceleiaşi ceremonii. Tragedia de joi a avut loc la doar 13 zile după ce o macara s-a prăbuşit, ucigând peste 100 de persoane la un alt loc musulman sfânt – Marea Moschee din Mecca.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite