Moscova, un paradis pentru celibatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Rusiei a intrat în trendul occidental. Oferă suficiente oportunităţi pentru ca tinerii şi tinerele să nu se gândească la căsătorie. Moscova a devenit un paradis  pentru aşa-numiţii „yuppies“ (tineri rezidenţi ai unui oraş care au un loc de muncă bine plătit şi un stil de viaţă intens).

O armată de burlaci, de ambele sexe, aparent fericiţi, au umplut marile oraşe ale lumii occidentale. În ultimul timp şi în capitala Rusiei, Moscova, acest fenomen ia amploare, scrie Svetlana Kolcik, redactor-şef adjunct al revistei „Marie Claire", ediţia rusă, pentru agenţia Ria Novosti.

Şi chiar dacă, potrivit Biroului Naţional de Statistică, vârsta medie de căsătorie în Rusia este încă de 23 de ani pentru femei şi 26 de ani pentru bărbaţi, Moscova a devenit un paradis  pentru aşa-numiţii "yuppies" (tineri rezidenţi ai unui oraş care au un loc de muncă bine plătit şi un stil de viaţă intens).   

Mulţi s-au obişnuit să fie singuri şi nu şi-ar jertfi de bunăvoie acest mod de viaţă pentru un angajament. Vieţile lor par a fi umplute cu întâlniri, proiecte, numeroşi prieteni (mulţi virtuali pe care i-au cunoscut prin intermediul diferitelor  reţele de socializare) şi călătorii ambiţioase.

Unii dintre aceşti orăşeni solitari au multe provocări la locul de muncă, unde îşi petrec mult timp, iar colegii le-au devenit un fel de surogat de familie.

„Vreau să fac loc pentru ea în dulapul meu", spune un antreprenor de succes la Moscova. Aceasta este una dintre dorinţele sale pentru Anul Nou. A subliniat cuvântul „ea", acesta însemnând o prietenă, pe care speră s-o întâlnească în cursul anului care vine. Aceeaşi dorinţă a avut şi anul trecut, dar nu s-a îndeplinit.

Muncă şi distracţie la maximum

Cu toate acestea, nu se plânge prea mult de viaţa lui. Lucrează din greu, călătoreşte mult şi în puţinul timp liber care îi mai rămâne petrece intens în cele mai elegante baruri şi cluburi de noapte din oraş sau organizează mese somptuoase în frumosul său apartament din centrul oraşului.

„Este atât de uşor să fii singur în Moscova, tentaţiile sunt numeroase", spune el puţin ruşinat, mărturisind că familia sa a pus presiune pe el o lungă perioadă de timp să se aşeze la casa lui.

„Ştiu că discotecile şi cluburile nu sunt cel mai bun loc pentru a-ţi găsi o femeie de măritat, dar ce să fac? Să rămân în casă şi să mă uit la televizor? Parcă tot mai bine este să mă bucur de viaţă la maximum cât sunt celibatar", spune el. La Moscova poţi lucra la maximum şi te poţi bucura la fel, mai spune tânărul.

În epoca sovietică, dacă depăşeai 30 de ani, inevitabil ai fi fost etichetat drept „celibatar toxic", iar unele mame le-ar fi sfătuit pe fiicele lor să stea departe de un astfel de om. Astăzi, acest burlac atrage atenţia femeilor de toate vârstele, prin charisma şi statutul său social. Mulţi s-au obişnuit singuri şi nu şi-ar jertfi de bunăvoie acest mod de viaţă pentru un angajament pe termen lung.

Colegii, surogat de familie

Mulţi dintre aceşti orăşeni solitari au multe provocări la locul de muncă unde îşi petrec mult timp, iar colegii au devenit, de fapt, un fel de surogat de familie. Ania, o femeie strălucitoare şi atrăgătoare, care conduce proiecte-cheie într-o mare organizaţie internaţională, are 35 de ani şi este încă singură, mai scrie Svetlana Kolcik. A avut mai multe relaţii în trecut, iar astăzi spune că ar vrea un partener stabil. Dar nu este disperată. „Prefer să fiu singură decât într‑un mariaj prost", spune Ania.

Familia tradiţională, pe cale de dispariţie

Irina, 30 de ani, asociată într-un cabinet de avocatură prosper şi ostatică a modei, îşi împarte timpul între Moscova şi Londra, unde locuiesc părinţii ei. Vorbeşte adesea de visul ei de a avea o familie şi copii. Cu toate acestea, programul său atât de plin nu o prea ajută să aibă o relaţie de durată , ce să mai vorbim de o familie.

Unii specialişti spun că această tendinţă de a trăi „single" este un rezultat al revoluţiei industriale, care a avut loc în urmă cu 300 de ani.

„Acesta este momentul când marea familie, motorul pentru supravieţiurea umanităţii, a început să se deterioreze, deoarece nu mai era nevoie să faci mulţi copii pentru a ajuta în gospodărie.

Economia capitalistă a preluat această sarcină, susţine Anatoli Antonov, şef al Departamentului de Sociologie Familială din cadrul Universităţii de Stat din Moscova şi unul dintre cei mai buni experţi ruşi în probleme de familie şi demografie.

El estimează că până în 2050, familia tradiţională, ca unitate de bază a societăţii, va înceta să mai existe. Oamenii trăiesc mai ales pentru ei înşişi şi doar cei mai curajoşi vor alege să aibă copii, dar nu mai mult de unul, proiectat, cel mai probabil, prin inseminare artificială.

Ekaterina Ignatova, psihoterapeut, nu este de aceeaşi părere, ba chiar se amuză. Ea spune că ceea ce îi apropie pe oameni este ataşamentul emoţional şi nu a avut nici un pacient care să se simtă fericit şi împlinit fiind celibatar. Burlacii, chiar şi cei înrăiţi, rămân aşa până întâlnesc fata potrivită, susţine Ignatova.

Goana după miliardari

La cealaltă extremă este categoria de tinere rusoaice care sunt gata de orice sacrificii pentru a pune mâna pe un bărbat bogat. În 2009, o tânără de 22 de ani, Evghenia Sterşova, a deschis la Moscova o şcoală de „agăţat" miliardari. Fetele sunt învăţate aici cum să obţină un bărbat cu bani sau cum pot deveni amante de lux.

Cursantele deprind la această şcoală de la cele mai simple gesturi, cum ar fi scăpatul pe jos, într-un anume fel, al unui stilou, trucuri de vestimentaţie, jocuri erotice, scrie „The Sun". Nu sunt uitate nici  mersul languros, dansul la bară sau cum să mănânce elegant o banană.

Criză demografică fără precedent

Rusia pierde un milion de persoane active în fiecare an, din cauza unei crize demografice şi a unei nevoi presante de imigranţi, potrivit unui studiu al Serviciului federal rus pentru migraţii (FMS), Konstantin Romodanovski. Rusia a pierdut aproximativ 5,8 milioane de locuitori începând din 1993 şi numără în prezent 142 de milioane de locuitori.

Guvernul încearcă de mai mulţi ani să limiteze acest declin, prin măsuri care încurajează natalitatea, şi vizează să ajungă la o populaţie de 145 de milioane de locuitori până în 2025. Dacă se continuă actualul declin, ea ar urma să scadă la 131 de milioane în 2025.Pentru prima oară începând din 1995, Rusia a înregistrat în 2009 o uşoară creştere demografică, dar aceasta datorită imigraţiei.

Specialiştii se aşteaptă însă la o nouă scădere, numărul persoanelor care au vârsta la care pot procrea fiind pe punctul de a se diminua. Rata mortalităţii în Rusia este printre cele mai ridicate din lumea dezvoltată, cu speranţa medie de viaţă în rândul bărbaţilor abia atingând 60 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite