Military Times: Companii din 20 de state, inclusiv din România, au livrat Statului Islamic componente pentru bombe artizanale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companii din 20 de ţări, inclusiv din România, furnizează reţelei teroriste Statul Islamic componente pentru fabricarea de bombe artizanale, arată o anchetă comandată de Uniunea Europeană şi dată publicităţii joi, relatează Reuters şi Military Times. citate de news.ro.

Potrivit Military Times, mai multe containere cu pastă de aluminiu, produse la sfârşitul anului 2014 în ţări precum România, China şi Brazilia, au fost descoperite într-o fabrică de bombe din oraşul irakian Tikrit, la scurt timp după ce forţele Statului Islamic s-au retras. Containerele fuseseră trimise din ţările unde au fost produse către distribuitori din Istanbul, se arată în studiu.

Documentul redactat de centrul pentru Cercetare în domeniul Armamentului de Conflict (CAR), la finalul unei anchete ce a durat 20 de luni, arată că, în total, 51 de companii din 20 de ţări, în special Turcia şi India, dar şi Statele Unite, Brazilia, Cehia, Austria, Elveţia sau Olanda furnizează islamiştilor componente pentru bombele artizanale.

O parte dintre componente sunt industriale şi sunt reglementate de legislaţia în vigoare, dar o altă parte o reprezintă echipamente disponibile cu uşurinţă pe piaţă, precum îngrăşăminte chimice sau telefoane mobile.

Cel puţin 13 companii din Turcia şi şapte din India sunt implicate în lanţul de distribuţie.

“Aceste descoperiri confirmă opinia din ce în ce mai răspândită pe plan internaţional că forţele Statului Islamic din Irak şi Siria se susţin singure – cumpără arme şi bunuri strategice, precum componente pentru bombele artizanale  de  pe plan local şi cu uşurinţă”, a avertizat directorul executiv al CAR, James Bevan.

Vânzarea acestor componente ieftine şi uşor de obţinut, dintre care unele nu au nevoie de licenţe de export emise de guverne, este mult mai slab monitorizată şi reglementată decât transferul de arme.

Studiul arată că Statul Islamic poate achiziţiona o parte dintre componente în termen de o lună de când acestea ajung în regiune, ceea ce sugereză o monitorizare ineficientă a situaţiei.

Potrivit lui Bevan, Guvernul turc  a refuzat să coopereze cu ancheta CAR, astfel că centrul nu a putut stabili eficienţa reglementărilor Ankarei în privinţa urmăririi componentelor.

Contactaţi de Reuters, oficiali guvernamentali turci au refuzat să comenteze acuzaţiile.

CAR a obţinut acces la componentele folosite de Statul Islamic prin intermediul miliţiei kurde siriene YPG, al Poliţiei Federale irakiene, al Consiliului kurd pentru Securitate Regională şi al forţelor Guvernului regional kurd.

Componentele au fost recuperate după lupte importante în şi în apropiere de oraşele irakiene Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit, dar şi din oraşul sirian Kobani.

Autorii raportului au declarat că au încercat să contacteze companiile implicate în producerea şi livrarea componentelor,  dar acestea fie nu au răspuns, fie nu au putut spune unde au ajuns bunurile după ce au ieşit din gestiunea lor.

Din România, în raport este inclusă doar firma Alba Aluminiu din Zlatna, judeţul Alba. Proprietarul companiei, Ion Dragnea, a declarat pentru Mediafax că pasta de aluminiu produsă de Alba Aluminiu şi care potrivit unui raport finanţat de UE a fost utilizată la producţia de bombe de către Stat Islamic (SI) are un preţ de 3 euro/kilogram şi este utilizată inclusiv la vopsit uşile sobelor.

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, a relevat că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

"Alba Aluminiu produce pigmenţi de aluminiu pentru lacuri şi vopsele şi pastă de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Aceste produse sunt livrate peste tot în lume, începând cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Otrientul Mijlociu, toată Europa - cea mai mare piaţă a noastră este Marea Britanie. În toate ţările în care livrăm avem distribuitori, care cumpără de la noi şi revând pe piaţa locală, către clienţii lor. În mare parte, clienţii distribuitorilor noştri nu ne sunt cunoscuţi", a declarat pentru MEDIAFAX proprietarul companiei, omul de afaceri Ion Dragnea.

Potrivit raportului CAR, aluminiul amestecat cu îngrăşământul este unul dintre cei mai întâlniţi explozibili artizanali utilizaţi de ISIS în Irak şi Siria.

În timpul unor conflicte din oraşul irakian Tikrit (2 martie -17 aprilie), armata irakiană a capturat un depozit în care forţele ISIS au amestecat pastă de aluminiu cu nitrat de amoniu pentru a produce explozibili.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite