Medicul american infestat cu Ebola a fost externat. OMS: Epidemia a provocat moartea a 1.427 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul american care s-a infestat cu Ebola în Liberia, Kent Brantly, 33 de ani, a fost externat, vineri, din spitalul din Atlanta unde a fost tratat cu un medicament experimental, care fusese testat doar pe maimuţe. Brantly şi misionara Nancy Writebol, 60 de ani, au contactat cumplitul virus după ce au îngrijit mai mulţi pacienţi într-un spital din Liberia. Ultimul bilanţ al OMS arată că 1.427 de oameni au fost ucişi de această bacterie.

„Este o zi miraculoasă, sunt bucuros că sunt viu. În timp ce stăteam în pat în Liberia, îmbolnăvindu-mă din ce în ce mai mult în fiecare zi, m-am rugat ca Dumnezeu să mă întărească în credinţa mea. Dumnezeu mi-a salvat viaţa, un răspuns la mii şi mii de rugăciuni. Aţi fost prietenii mei, familia mea. Nu vă voi uita tot ce aţi făcut pentru mine”, le-a spus Kent Brantley celor din echipa medicală la externare.

Autorităţile medicale au precizat că este dificil să stabilească rolul pe care serul Zmapp l-a avut în vindecarea celor doi pacienţi.

"Ieşirea din spital a celor doi pacienţi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică. După o serie de tratamente stricte şi analize, echipa medicală a stabilit că bolnavii s-au vindecat de Ebola", a declarat medicul Bruce Ribner, directorul secţiei de boli infecţioase a Spitalului Emory unde cei doi au fost internaţi.

Pentru ca Brantly să poată părăsi izolatorul, i-au fost efectuate două teste de sânge în interval de două zile şi ambele au fost negative.

Kent Brantly şi Nancy Writebol au fost duşi la spitalul din Atlanta, Georgia, la începutul lunii august, la bordul unui avion medical special pentru tranportarea pacienţilor în regim de carantină.

După ce a depistat singur că s-a îmbolnăvit, Brantly s-a plasat singur în carantină în spitalul în care lucra. Soţia sa şi cei doi copii, care se aflau şi ei atunci în Liberia, s-au testat şi pentru că analizele le-au ieşit negative au plecat în America.

La nouă zile de când contractase virusul Ebola, doctorul Kent Brantly şi-a sunat soţia pentru a-şi lua adio. Era convins că va muri. Nu mai putea respira, iar bucăţi mari din piele îi erau acoperite de iritaţii şi bube care ameninţau să-i declanşeze o hemoragie severă.

Salvarea sa a fost serul experimental, care nici măcar nu mai fusese testat pe oameni. La numai câteva ore după ce a luat prima doză Brantly era în picioare şi făcea singur duş. 

Serul fusese testat doar pe maimuţe: patru au fost infectate cu Ebola şi, la 24 de ore de la expunere, li s-a administrat medicamentul. Toate au supravieţuit. Altor patru maimuţe li s-a administrat serul la 48 de ore de la infestare. Doar două au supravieţuit. 

Similar, asistenta Nancy Writebol se simte mult mai bine, iar doctorii atribuie progresul aceluiaşi medicament Zmapp care a fost obţinut pe baza anticorpilor dezvoltaţi de şoareci după infestarea cu tulpini Ebola. 

Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.427 de persoane

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numărat 2.615 cazuri de Ebola, dintre care 1.427 mortale, în patru ţări din Africa de Vest, potrivit ultimului bilanţ înregistrat la 20 august şi publicat vineri, relatează AFP.

Liberia rămâne ţara cea mai afectată, cu 1.082 de cazuri (plus 110), dintre care 624 mortale (plus 48).

În Guineea, există 28 de cazuri suplimentare, astfel încât numărul bolnavilor de Ebola a ajuns la 607. Numărul deceselor a crescut cu 10, ajungând astfel la 406.

În Sierra Leone, există 910 cazuri (plus trei), în timp ce numărul deceselor s-a ridicat la 392 (plus 18).

În Nigeria, epidemia a mai ucis o persoană. Bilanţul deceselor este de cinci şi numărul cazurilor este de 16 (plus unul).

La 8 august, OMS a decretat o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial contra acestei epidemii de febră hemoragică fără precedent şi a recomandat luarea unor măsuri de excepţie în ţările afectate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite