Manuscrisele de la Marea Moartă, publicate online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile israeliene răspund solicitărilor primite de la cercetători din întreaga lume care şi-au exprimat dorinţa de a avea acces la misterioasele documente O echipă de specialişti

Autorităţile israeliene răspund solicitărilor primite de la cercetători din întreaga lume care şi-au exprimat dorinţa de a avea acces la misterioasele documente

O echipă de specialişti fotografiază manuscrisele de la Moartă în vederea transpunerii lor pe internet. Proiectul va oferi publicului larg acces la conţinutul acestora.

Autoritatea pentru Antichităţi a Israelului, în grija căreia se află preţioasele documente, continuă să fie asaltată de solicitări din partea cercetătorilor din întreaga lume de a li se oferi acces la celebrele manuscrise de la Marea Moartă, potrivit "New York Times".

De asemenea, muzee de pretutindeni şi-au exprimat dorinţa de a le expune. Luna viitoare, Jewish Museum (Muzeul Evreiesc) din New York va inaugura o expoziţie care va prezenta publicului vizitator şase dintre aceste manuscrise.

Descoperiri de mare importanţă

Pentru ca tot mai mulţi oameni să aibă acces la misterioasele documente şi, în acelaşi timp, pentru a se evita ca fragilele pergamente să fie deteriorate prin expunerea la căldură şi lumină, o echipă de cercetători de la Universitatea Haifa şi de la Kings College din Londra urmează să fotografieze fiecare bucată de manuscris atât color, cât şi în infraroşu, urmând ca reproducerile să fie postate pe internet.

Echipaţi cu camere puternice, cu rezoluţie şi claritate mult mai mari decât ale modelelor obişnuite şi cu lumini care nu emit nici raze ultraviolete şi nici nu degajă căldură, specialiştii desluşesc înţelesul unor porţiuni care anterior erau ilizibile, noile descoperiri putând avea un impact deosebit pentru lumea ştiinţifică.

Manuscrisele găsite în anii '40 în peşterile din apropiere de Marea Moartă conţin cele mai timpurii exemplare ale cărţilor din Biblia ebraică (nu lipseşte decât Cartea Esterei), dar şi texte apocrife şi descrieri ale ritualurilor unei secte evreieşti din timpul lui Iisus Hristos.

Documentele - care în majoritate sunt scrise pe pergament, dar există şi unele pe papirus - datează din secolul III î.H. până în secolul I d.H. Numai în câteva dintre acestea există bucăţi mari. Cele mai multe (circa 900 de documente) sunt fărâmiţate în 15.000 de fragmente, dând naştere unei lungi dezbateri privitoare la modul în care trebuie ordonate, dar şi asupra originii şi înţelesului textelor.

Vor fi reproduse şi fragmente pierdute

Păstrătorii manuscriselor sunt încântaţi de marele interes care există pentru acestea. Dar ţin să sublinieze că orice expunere a lor la lumină, umiditate şi căldură le deteriorează.

Întreaga colecţie a mai fost fotografiată numai o dată în infraroşu - în anii "50 -, iar acele reproduceri sunt depozitate într-o încăpere cu microclimat controlat, fiindcă includ fragmente deja pierdute din unele suluri. Şi acele fotografii vor fi prezentate online. Procesul de scanare a tuturor documentelor va dura probabil un an sau doi.

Vechi dispute pentru acces

Lumea ştiinţifică şi cea spirituală au intrat în efervescenţă după ce un tânăr beduin - care îşi căuta o capră rătăcită de restul turmei - a descoperit întâmplător celebrele manuscrise la Qumran, în apropiere de Marea Moartă (în primăvara lui 1947 sau în 1945, nu se ştie cu exactitate data).

La început, accesul la aceste documente a fost controlat de un mic grup internaţional de savanţi, ceea ce a provocat mânia altora care ar fi vrut să aibă de asemenea acces la textele care puteau pune într-o nouă lumină iudaismul şi creştinismul primar înainte, în timpul şi după Iisus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite