Magnatul Trump, copleşit sub ploaia de aur saudit VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi soţia sa, Melania, au ajuns sâmbătă dimineaţă în Arabia Saudită Foto: AFP
Donald Trump şi soţia sa, Melania, au ajuns sâmbătă dimineaţă în Arabia Saudită Foto: AFP

Aflat în prima sa vizită în străinătate în calitate de preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a fost întâmpinat cu mare fast la Riad, unde a încercat să câştige capital de imagine, în contextul în care acasă se confruntă cu un scandal de amploare referitor la ancheta privind legăturile echipei sale de campanie cu Rusia.

Primul turneu extern al liderului Casei Albe, Donald Trump, a debutat sâmbătă dimineaţă cu o primire regală în Arabia Saudită şi cu anunţul semnării unor contracte de amploare, în valoare de peste 380 de miliarde de dolari, dintre care 110 miliarde numai pentru vânzări de armament Riadului, în scopul de a contracara în special „ameninţările iraniene“, după cum notează AFP. 

În timp ce la Washington problemele se acumulează, Donald Trump continuând să fie urmărit de scandalul iscat în jurul anchetei privind legăturile echipei sale de campanie cu Rusia, în Arabia Saudită preşedintele SUA a fost întâmpinat cu respectul pe care şi l-a dorit întotdeauna, comentează Politico.eu.

La coborârea din avionul prezidenţial Air Force One, şeful Casei Albe şi soţia sa, Melania, au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de regele Salman, care le-a strâns mâinile celor doi oaspeţi.

Trump covor rosu Riad EPA

Foto: EPA

Suveranul saudit, în vârstă de 81 de ani, a însoţit apoi cuplul prezidenţial american în salonul de onoare al aeroportului, unde a luat loc între Trump şi soţia acestuia, după care au urcat într-o limuzină blindată.

Coloana oficială s-a deplasat apoi spre un mare hotel din Riad, oraş împânzit cu drapele saudite şi americane, dar şi cu fotografii ale celor doi lideri sub sloganul „Împreună vom triumfa“.

Trump coloana oficiala Riad EPA

Foto: EPA

Călduroasa primire de care s-a bucurat Donald Trump contrastează cu cea de care a avut parte în urmă cu un an fostul preşedinte american Barack Obama, criticat de Riad pentru declanşarea unui proces de apropiere de Iran, marele rival al Arabiei Saudite.

Acorduri de miliarde de dolari şi dansuri cu săbii

La numai câteva ore după ce a ajuns în regatul saudit, actualul lider al Casei Albe a primit cea mai înaltă distincţie care poate fi acordată unui civil în Arabia Saudită - medalia de aur Regele Abdulaziz - pentru eforturile liderului american de a consolida relaţiile bilaterale şi de a răspândi pacea şi stabilitatea în întreaga lume.

Trump decorat Arabia Saudita EPA

Foto: EPA

Agenţia saudită oficială de presă SPA a anunţat apoi semnarea a 34 de acorduri între cele două ţări în diverse domenii, inclusiv cel al apărării, petrolier şi al transportului aerian.

„Valoarea investiţiilor depăşeşte 380 de miliarde de dolari“, a declarat  ministrul saudit al Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, în timp ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a evocat contracte militare de aproape 110 miliarde de dolari.

Seara, Donald Trump, care a ajuns la Riad alături de fiica sa Ivanka, de soţul ei, Jared Kushner, dar şi de mai mulţi oficiali ai Casei Albe printre care secretarul de Stat Rex Tillerson şi strategul său şef, Steve Bannon, a participat la dansul tradiţional cu săbii „ardah“, imaginile surprinse în timpul ceremoniei făcând imediat înconjurul lumii.

Trump sabii arabia saudita EPA

Foto: EPA

Îndemn pentru combaterea islamiştilor şi izolarea Iranului

Cel mai aşteptat a fost însă discursul susţinut la Riad, în faţa a 50 de lideri din ţări musulmane, privind „speranţele“ sale legate de o „viziune pacifistă“ a islamului, un discurs care reprezintă o schimbare de ton, având în vedere retorica antimusulmană care a marcat campania miliardarului republican pentru alegerile prezidenţiale.

 Trump i-a îndemnat pe liderii arabi să-şi aducă în mod corect aportul în lupta de combatere a ”islamismului extremist”, şi a anunţat semnarea unui acord destinat blocării finanţării pentru grupările teroriste islamiste, menţionând Hezbollah şi Statul Islamic.

”Aceasta este o luptă între criminalii barbari care vor să distrugă umanitatea şi oamenii decenţi de toate religiile, care vor să o protejeze”, a declarat preşedintele american în faţa summitului liderilor regionali din Riad.

De asemenea, şeful Casei Albe a subliniat că cele mai multe victime ale ”islamismului extremist” sunt de religie musulmană, susţinând că ţările arabe trebuie să îndeplinească un rol crucial în combaterea militanţilor islamişti şi, în special, a jihadiştilor Statului Islamic.

”Asta înseamnă confruntarea crizei islamismului extremist şi a grupărilor teroriste islamiste care-o inspiră. Asta înseamnă că trebuie să fim uniţi împotriva uciderii musulmanilor inocenţi, a oprimării femeilor, a persecutării evreilor şi a masacrării creştinilor”, a atras atenţia liderul de la Washington.

Donald Trump a precizat că ţările musulmane trebuie să conducă lupta de combatere a radicalizării, pentru că tocmai naţiunile arabe au suferit cel mai mult de pe urma ”violenţei fanatice” în vreme ce un dezastru umanitar şi de securitate se răspândeşte în Orientul Mijlociu.

”Nu suntem aici să vă dăm o lecţie, nu suntem aici ca să le spunem altor oameni cum să trăiască, ce să facă, cine să fie şi la cine să se închine. Dar putem să trecem peste acest rău, doar dacă forţele binelui sunt unite şi puternice, dacă toţi din această cameră îşi aduce în mod corect aportul şi îşi îndeplineşte partea sa din povară...”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele a precizat că naţiunile arabe nu pot aştepta ca puterea americană să distrugă inamicul în numele Orientului Mijlociu.


Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a acuzat Iranul că finanţează terorismul, destabilizează Orientul Mijlociu şi susţine "crimele indescriptibile" comise în Siria, motiv pentru care a estimat că "toate naţiunile trebuie să-l izoleze". "Din Liban şi până în Irak sau Yemen, Iranul finanţează înarmarea şi pregăteşte terorişti, răufăcători şi alte grupuri extremiste ce răspândesc distrugere şi haos în regiune", a spus Trump în fragmentul din discurs referitor la Iran, o poziţie asemănătoare fiind exprimată anterior şi de gazda summitului, regele Salman.

Preşedintele SUA şi-a terminat discursul în ropotele de aplauze ale celor 55 de lideri musulmani prezenţi la summitul din Riad.

Donald Trump va părăsi mâine Arabia Saudită, următoarea sa oprire din cadrul turneului său extern fiind în Israel, după care se va îndrepta spre Vatican, iar apoi spre Belgia, respectiv Italia. Însă turneul său extern este umbrit de problemele de acasă.

Scandalul filierei ruse continuă să zgâlţâie Casa Albă

Chiar înainte de a pleca spre Arabia Saudită, preşedintele SUA, Donald Trump, a primit două noi lovituri în scandalul legat de demiterea directorului Biroului Federal de Informaţii (FBI) James Comey, o mişcare interpretată de democraţi şi de mai mulţi analişti drept o încercare a şefului Casei Albe de a submina ancheta FBI cu privire la legăturile dintre echipa sa de campanie şi Rusia.

Cotidianul „The New York Times“ a scris vineri că, în timpul întâlnirii pe care a avut-o pe 10 mai în Biroul Oval cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, Trump le-a spus acestora că destituirea lui Comey l-a eliberat de o „mare presiune“. 

„Tocmai l-am destituit pe directorul FBI. Era nebun, un nebun. M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. A fost înlăturată“, le-ar fi spus liderul Casei Albe celor doi, potrivit unui document bazat pe notiţe luate în Biroul Oval.

Ajutor de la Lavrov

Informaţiile publicate de cotidianul citat au stârnit mare vâlvă în SUA şi au avut ecouri şi la Moscova, şeful diplomaţiei ruse negând o zi mai târziu faptul că Donald Trump ar fi discutat cu el despre înlăturarea şefului FBI.

Însă dezvăluirile legate de ancheta referitoare la legăturile cu Rusia nu s-au oprit aici. „The Washington Post“ a relatat că vizat ar fi un consilier de rang înalt de la Casa Abă, apropiat preşedintelui. Totuşi, sursele acestei publicaţii au refuzat să dezvăluie identitatea respectivului oficial.

Răspunzând informaţiilor apărute în „Washington Post“, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat: „aşa cum preşedintele a declarat anterior, o anchetă aprofundată va confirma că nu a existat vreo complicitate între (membri ai echipei sale de) campanie şi vreo entitate străină“.

Între timp, liderii Comisiei de Informaţii din Senatul american au anunţat că James Comey a acceptat să depună mărturie în mod public la o sedinţă a comisiei, ce va avea loc după 29 mai - Ziua Eroilor în Statele Unite.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite