Liderii internaţionali salută acordul cu Iranul. Netanyahu susţine că această înţelegere ameninţă existenţa statului Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
acord teheran

Capitala iranului, Teheran, a fost joi noapte scena manifestării de bucurie a locuitorilor, care au sărbătorit semnarea unui acord-cadru cu grupul statelor occidentale. Şi liderii occidentat, de la Barack Obama la Vladimir Putin, au salutat acordul „istoric“. Totuşi, premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră că acest document ameninţă supravieţuirea Israelului.

Preşedintele Statelor Unite, Barcak Obama, a fost primul lider care s-a exprimat la câteva minute după anunţul acordului de la Lausanne: "Sunt convins că dacă acest acord cadru va duce la un acord total şi definitiv, ţara noastră, aliaţii noştri şi lumea întreagă vor fi mult mai în siguranţă".

Iranul "va fi mai inspectat decât orice altă ţară din lume", a adăugat el, avertizând Teheranul: "Dacă Iranul trişează, lumea va afla. Dacă vedem ceva suspect, vom efectua inspecţii".

Prezent la Lausanne, secretarul de stat american, John Kerry, a comentat: "Să cerem pur şi simplu Iranului să capituleze, sună bine, dar nu este o politică".

Acordul a pus capăt unui "cerc vicios care nu era în interesul nimănui", a declarat ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Acordul cadru merge dincolo "de ceea ce mulţi dintre noi consideram posibil în urmă cu 18 luni", a subliniat ministrul britanic de externe, Philip Hammond. "Cred că avem cadrul general al unui compromis, însă rămân probleme cheie asupra cărora trebuie să mai lucrăm", a adăugat el.

"În acest acord se află principiul formulat de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi anume dreptul necondiţionat al Iranului de a desfăşura un program nuclear paşnic", şi-a exprimat satisfacţia Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Acest acord "va avea un impact pozitiv asupra situaţiei securităţii globale în Orientul Mijlociu, inclusiv prin faptul că Iranul va fi în măsură să participe mai activ la rezolvarea unor anumite probleme şi conflicte din regiune", a adăugat Moscova.

"Cu această înţelegere, nu am fost niciodată mai aproape de a împiedica Iranul să aibă arma atomică", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, citată într-un comunicat.

La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a apreciat că o "soluţie completă, negociată a chestiunii programului nuclear iranian va contribui la pace şi stabilitatea în regiune şi va permite tuturor ţărilor să coopereze urgent în legătură cu numeroasele şi gravele provocări din domeniul securităţii cu care sunt confruntate".

Premierul israelian, nemulţumit

Preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut, joi seara, o discuţie telefonică dificilă după ce Teheranul şi marile puteri au ajuns, la Lausanne, la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, relatează Haaretz.

Potrivit Biroului premierului israelian, Netanyahu i-a reamintit lui Obama că "un acord în aceste condiţii va ameninţa existenţa Israelului". 

Premierul israelian şi-a exprimat opoziţia vehementă faţă de acordul de principiu convenit cu Iranul, care, în opinia sa, reprezintă un "pericol grav atât pentru Israel, cât şi pentru regiune şi întreaga lume".

Benjamin Netanyahu a afirmat că acordul "nu va bloca drumul Iranului spre bombă, ci îl deschide", a adăugat purtătorul de cuvânt, Mark Regev, pe contul său de Twitter. Acesta "sporeşte riscul de proliferare nucleară şi expune la riscul unui război oribil", a mai spus prim-ministrul.

În schimb, preşedintele american i-a dat asigurări premierului israelian că "acordul (de principiu convenit la Lausanne) constituie un progres semnificativ în direcţia unei soluţii de durată, cuprinzătoare, care să elimine orice posibilitate ca Iranul să obţină bomba nucleară".

acord teheran

Iranienii s-au bucurat în stradă 

Capitala iranului, Teheran a fost noaptea trecută scena unor manifestaţii de bucurie a locuitorilor, care au sărbătorit semnarea unui acord cadru cu grupul statelor occidentale. 

Bucuria lor este legată strâns de speranţa că sancţiunile economice vor fi ridcate cât de curând. O bună parte din artera principală care traversează capitala Teheran a fost blocată de un şir lung de maşini, şoferii claxonau, iar oamenii au dansat pe străzi toată noaptea.

 Suntem învingători, strigau aceştia. Indiferent care vor fi rezultatele finale ale negocierilor, noi suntem câştigători, a spus un actor iranian în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei aflaţi pe străzi, citat de „Le Monde“. Acum vom putea trăi normal, la fel ca restul lumii.

În ce priveşte punctele cheie ale documentului, sancţiunile economice impuse de SUA şi statele europene vor fi ridicate imediat ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va certifica faptul că Iranul respectă termenii acordului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite