Libia cere anularea embargoului asupra armelor şi atacuri internţionale împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe libian, Mohamed Dayri
Ministrul de Externe libian, Mohamed Dayri

Guvernul libian recunoscut internaţional cere anularea embargoului asupra armamentului impus forţelor sale şi atacuri aeriene internaţionale împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI), care ameninţă să creeze o "bază" în Libia, a declarat ministrul Mohamed Dayri la Paris, citat de AFP.

Ministrul de Externe libian Mohamed Dayri a declarat în acest interviu pentru AFP, acordat în cursul unei vizite la Paris, că situaţia din ţara este "extrem de gravă", subliniind că, în prezent, Statul Islamic este prezent la Derna, Benghazi, Sirt şi Sabratha, la vest de Tripoli.

Jihadiştii nu au preluat controlul asupra vreunor câmpuri petrolifere, însă ar putea face acest lucru, a avertizat el.

"Sâmbătă, Daesh (acronimul arab al SI) a lansat un apel către lideri (jihadişti) din Irak şi Siria să strângă rândurile în Libia (...). Vrea să transforme Libia într-o bază în spatele frontului", a declarat Dayri, apreciind că mijloacele extremiştilor sunt "totuşi limitate" şi că aceştia se confruntă cu dificultăţi, evocând faptul că "în iunie, populaţia s-a alăturat unor grupări afiliate Al-Qaida pentru a se apăra" împotriva grupării sunnite.

Dayri a deplâns faptul că "Libia a fost abandonată" după 2011 şi a notat că membrii comunităţii internaţionale "s-au trezit anul acesta", după ce au constatat o prezenţă semnificativă a grupării teroriste pe teritoriul libian.

"Oamenii sunt omorâţi, crucificaţi, dezgropaţi din morminte, sunt arşi de vii. Libienii nu înţeleg de ce comunitatea internaţională nu se trezeşte şi nu înfruntă aceste pericole", a subliniat ministrul.

"Sperăm să ridice restricţiile (impuse armatei libiene de către ONU în 2011) pentru ca militarii să poată, cel puţin, să aibă muniţie", a continuat el, subliniind că nu se referă la echipamente militare "sofisticate", ci la "minimum necesar pentru a combate în mod adecvat terorismul".

"Dorim, de asemenea, o intervenţie (internaţională) cât mai rapid posibil", a subliniat şeful diplomaţiei libiene, insistând asupra faptului că "pericolul este tot mai mare" şi precizând că Guvernul recunoscut internaţional "nu doreşte trupe la sol, arabe sau nu". 

De asemenea, el îndeamnă ca forţelor libiene "să li se pună la dispoziţie mijloace aeriene" care să susţină eforturile libiene de la sol.

"Comunitatea internaţională a aşteptat ca Mosulul să fie cucerit pentru a interveni în Irak", a reproşat el, subliniind că "libienii nu doresc ca Tripoli sau Misrata să cadă". "A venit timpul ca membrii comunităţii internaţionale să reacţioneze", a pledat el.

Guvernul pe care-l reprezintă Dayri şi coaliţia "Fajr Libya", care deţine controlul asupra regiunii Tripoli de un an de zile, poartă negocieri, sub egida ONU, în vederea formării unui guvern de uniune. Comunitatea internaţională a impus ca precondiţie în vederea anulării embargoului impus de către Consiliul de Securitate al ONU formarea unui guvern de uniune naţională.

Întrebat în ce stadiu se află aceste negocieri, Dayri a răspuns că se teme de faptul că "partea adversă, fraţii noştri de la Tripoli" ar putea încerca să tragă de timp şi a cerut comunităţii internaţionale, inclusiv omologului său francez Laurent Fabius, într-o întâlnire, luni, "să exercite presiuni asupra acestora pentru a pune capăt acestor tergiversări".

"Criza imigraţiei clandestine creează provocări suplimentare", a mai declarat el, subliniind că traficanţii de imigranţi acţionează în vestul Libiei, parte aflată sub controlul Fajr Libya. "Este un motiv suplimentar să se exercite presiuni asupra celeilalte tabere", a apreciat Mohamed Dayri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite