Jaf incredibil în Cuba: 133 de tone de carne de pui, furate și vândute pe stradă. Justiția a pus sub acuzare 30 de persoane

0
Publicat:

Cuba a pus sub acuzare 30 de persoane pentru furtul a 133 de tone de pui și vânzarea lor pe stradă, într-un jaf major rar întâlnit într-o perioadă de penurie de alimente în națiunea condusă de comuniști.

Tone de carne de pui au fost furate în Cuba
Tone de carne de pui au fost furate în Cuba

Hoții au luat carnea în 1.660 de cutii albe, dintr-o instalație de stat din capitala Havana și au folosit veniturile din vânzare pentru a cumpăra frigidere, laptopuri, televizoare și aparate de aer condiționat, potrivit unei emisiuni difuzate vineri seara târziu de televiziunea de stat cubaneză, scrie reuters.com.

Caernea de pui fusese alocată pentru sistemul cubanez de "carnete de rație", introdus după revoluția din 1959 a lui Fidel Castro pentru a oferi tuturor alimente de bază subvenționate.

Rigoberto Mustelier, directorul COPMAR, distribuitorul guvernamental de alimente, a declarat că cantitatea furată este echivalentă cu o rație de pui pentru o lună pentru o provincie de mărime medie, la ratele actuale de distribuție.

Cantitatea de carne de pui disponibilă prin intermediul carnetului de rații a scăzut brusc în ultimii ani, deoarece criza economică a adus penurie de alimente, combustibil și medicamente.

Multe produse subvenționate ajung la populație cu zile, săptămâni sau chiar luni mai târziu decât era programat, lăsând oamenii care câștigă un salariu mediu de 4 209 pesos pe lună (14 dolari la cursul de schimb informal) să caute alte modalități de a se descurca.

Autoritățile nu au precizat când a avut loc furtul de pui, dar au precizat că acesta s-a produs probabil între miezul nopții și ora 2 dimineața, când au detectat fluctuații ale temperaturii din depozitul frigorific. Supravegherea video a surprins camioanele care transportau puiul în afara locației.

Printre cei 30 de inculpați se numărau șefi de tură și lucrători IT de la uzină, precum și agenți de securitate și persoane din exterior care nu au legătură directă cu compania, se arată în reportajul televizat.

Suspecții, dacă vor fi găsiți vinovați, ar putea fi condamnați la 20 de ani de închisoare.

Infracționalitatea a crescut odată cu dificultățile economice de la sfârșitul pandemiei COVID-19, deși rapoartele privind furturi la scară largă precum acesta sunt încă o raritate pe insula din Caraibe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite