INFOGRAFIE „Vulpea de mare“, la vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manevre navale de amploare au început în Golful Persic sub egida Flotei a 5-a americane, fiind cea de-a doua desfăşurare de forţe de mari proporţii care are loc în regiune în mai puţin de un an. SUA au anunţat că exerciţiile militare nu sunt îndreptate către Iran, care a avertizat că va bloca Strâmtoarea Ormuz în cazul în care va fi ameninţat.

Eşaloane militare din peste 41 de ţări participă la o aplicaţie internaţională de deminare (IMCMEX), organizată între 6 şi 30 mai, care a debutat cu un seminar de trei zile. Mâine vor începe exerciţiile navale propriu-zise, care includ operaţiuni de protecţie a rutelor comerciale, operaţiuni de deminare şi operaţiuni de securitate maritimă. 

Flota a 5-a americană are 35 de nave implicate în misiune, alături de 18 submarine fără pilot. Este vorba de dronele submarine Seafox („Vulpea de mare“), vehicule telecomandate, proiectate de specialiştii din Marina SUA şi din forţele navale britanice. În funcţie de dotări, dronele Seafox pot fi utilizate pentru cercetare, pentru recuperări subacvatice sau pentru detecţie şi distrugere de mine marine.

În cazul în care este utilizată în operaţiunile de deminare, aşa cum se întâmplă în aplicaţia din Golful Persic, drona Seafox este controlată de un operator aflat la bordul unui vas. Prin intermediul unui cablu cu fibră optică, Seafox transmite operatorului imagini preluate de camerele TV şi date culese de sonarul său. 

Dacă descoperă un obiect subacvatic şi acesta se dovedeşte a fi o mină, drona Seafox se poate transforma pur şi simplu într-o torpilă ce poate fi dirijată împotriva minei. „Vulpea de mare“ are incorporată o încărcătură de 1,4 kilograme explozibil, cu care va distruge mina, dar şi pe sine însăşi.

Drona Seafox

Teheranul îşi arată colţii

Iranul şi-a accentuat prezenţa militară în zonă şi intenţionează să lanseze mai multe submarime pentru a consolida apărarea ţării. Oficialii de la Teheran au avertizat marţi împotriva unor „acte provocatoare“ în Golf, relatează AFP. „Stabilitatea şi securitatea în Golful Persic sunt foarte importante pentru noi. Supraveghem toate acţiunile şi cerem tuturor ţărilor prezente în regiune să evite acte provocatoare“, a declarat Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. ;

O strâmtoare care doare

În trecut, Teheranul a ameninţat în numeroase rânduri că va bloca Strâmtoarea Ormuz, punct de tranzit pentru o treime din traficul maritim petrolier mondial, dacă va fi atacat sau dacă interese iraniene vitale s-ar afla în joc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite