INFOGRAFIE Cuba iese de pe lista statelor „teroriste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA vor scoate statul comunist de pe lista celor care sprijină terorismul, oferind regimului de la Havana un „cec în alb“ la capitolul încredere, dar până la restabilirea delină a relaţiilor mai sunt paşi de făcut, inclusive „îmblânzirea“ Congresului.

Washingtonul şi Havana nu au reluat, încă, relaţiile diplomatice,  dar sunt optimiste şi în ceea ce priveşte restabilirea acestora, noi discuţiile fiind programate, astăzi, la Departamentul de Stat al SUA, scrie „Washington Post“. Potrivit directorului adjunct pe probleme de afaceri americane din cadrul Ministerului de Externe cubanez, Gustavo Machin, negocierile privind deschiderea ambasadelor celor două ţări ar trebui să meargă rapid după ce vineri Cuba ar trebui să fie eliminată de pe lista cu statele ce sprijină. 

Mai mult, micii reprezentanţe cubaneze la Washington i s-a permis să deschidă un cont bancar, lucru ce nu a fost posibil până acum din cauza embargoului la care era supus statul cubanez şi toate operaţiunile financiare le făceau în numerar. 

Relaţiile dintre cele două ţări au fost rupte în 1961, după naţionalizarea averilor americanilor din Cuba de către Fidel Castro. Şi au rămas în acel stadiu cu toate că Statele Unite au ajuns la o normalizarea a legăturilor cu alţi vechi inamici, China sau Vietnam.

În 1982, Havana fusese plasată pe listat sponsorilor terorismului după ce a primit în ţară militanţii organizaţiei separatiste basce ETA şi rebelii gherilei FARC din Columbia. 

Decizia administraţiei Obama de a începe normalizarea relaţiilor cu Havana va trebui să aibă girul Congresului SUA, dominat de republicanii care au fost critici până acum în această problemă.

Negocierile dintre americani şi cubanezi s-au desfăşurat de mai bine de un an şi jumătate pe teritoriul canadian şi au fost sprijinite de Papa Francisc. Au contribuit mult reformele şi deschiderea lui Raul Castro din ultimii ani, însă un rol esenţial îl are şi noul context geopolitic.

Riscul pentru americani este de a avea iarăşi Rusia la uşă, în condiţiile în care cele două ţări sunt adversare pe scena politică.

În vara anului trecut, Vladimir Putin a făcut un turneu în America Centrală şi de Sud, şi nu a ratat Cuba. Moscova a şters 90% din datoria istorică de 32 de miliarde de dolari a Cubei, iar potrivit „The Guardian“, la schimb ar fi primit permisiunea de a redeschide o bază de spionaj de lângă Havana, extrem de activă în timpul Războiului Rece.

Dincolo de interesul strategic al Washingtonului, pentru companiile americane, Cuba este o oportunitate uriaşă de afaceri.

Americanii vor să vadă „insula interzisă“

Relansarea relaţiilor bilaterale cubano-americane avansează anevoie, iar tema „drepturile omului“ este un obstacol ce se dovedeşte greu de trecut. Totuşi de la istoricul anunţ al guvernelor de la Havana şi Washington de reluare a relaţiilor diplomatice, Cuba a devenit o destinaţie de vacanţă.  Numărul turiştilor care vizitează insula din Marea Caraibelor a crescut simţitor. Un operator de turism din New York a anunţat că solicitările au crescut în martie cu 250 la sută.

În schimb, cubanezii speră la o transformare şi mai accelerată. Ei îşi doresc între altele întărirea sectorului privat, venituri mai mari, sfârşitul sancţiunilor americane şi o reţea internet mai performantă.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite