India: 11 persoane au murit din cauza insolaţiei în timpul unei ceremonii de premiere, alte 300 s-au îmbolnăvit

0
Publicat:

Unsprezece persoane au murit din cauza insolaţiei în India, în timpul unei ceremonii de premiere la care au participat aproximativ un milion de persoane sub un soare arzător, au anunţat luni autorităţile, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ceremonia a avut loc lângă Mumbai FOTO Twitter /Eknath Shinde
Ceremonia a avut loc lângă Mumbai FOTO Twitter /Eknath Shinde

  Cabinetul ministrului-şef al statului Maharashtra (vest), Eknath Shinde, a raportat un "incident trist şi tulburător" şi a promis despăgubiri pentru rudele victimelor.

Potrivit presei locale, 20 de persoane au fost spitalizate şi 300 s-au îmbolnăvit în urma acestei ceremonii de "premii civile" care a avut loc duminică lângă Mumbai (vest) la temperaturi de aproape 38 de grade Celsius şi într-o atmosferă foarte umedă.

La ceremonie au fost prezenţi şi oficiali ai guvernului indian, între care ministrul de Interne Amit Shah, care a mulţumit spectatorilor pentru că au aşteptat atât de mult sub un soare arzător. Partidul Bharatiya Janata, partidul de guvernământ al Indiei, a anunţat că la eveniment au participat circa un milion de persoane, a informat ziarul Indian Express.

Partidul Congresului, principala formaţiune de opoziţie, a acuzat guvernul de neglijenţă şi a cerut deschiderea unei anchete penale.

Valurile de căldură au ucis peste 6.500 de oameni în India din 2010. Anul trecut, în ţară au fost înregistrate mai multe recorduri de temperatură.

Din cauza temperaturilor ridicate, autorităţile au decis ca începând de luni şcolile şi instituţiile de învăţământ superior vor fi închise timp de o săptămână în statul Bengalul de Vest (est), a informat presa locală.  

Căldura extremă a pârjolit Europa

India şi Pakistanul s-au confruntat, în 2022, cu cinci valuri de căldură succesive. Oraşul Jacobabad, din Pakistan, a înregistrat 49 de grade Celsius în luna mai.

În emisfera sudică, Argentina, Uruguay, Paraguay şi Brazilia au cunoscut un val de căldură istoric în luna ianuarie, iar mai multe zone au raportat că au avut cea mai fierbinte zi din istorie.

În aceeaşi lună, Onslow din Australia de Vest a atins 50,7 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură comună înregistrată vreodată  în emisfera sudică.

În 2021, America de Nord a fost lovită şi de valuri lungi de căldură. Oraşul Lytton din vestul Canadei a atins temperaturi de 49 de grade Celsius..

Un val de căldură atât de intens ar fi fost practic imposibil fără schimbările climatice, spune reţeaua World Weather Attribution. O teorie a organizaţiei sugerează că temperaturile mai ridicate din Arctica determină încetinirea curentului cu jet, crescând probabilitatea domurilor de căldură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite