În ce mod duc China şi Rusia campanii de denigrare a vaccinurilor anti-COVID aprobate în Europa RAPORT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin China FOTO Shutterstock
Vaccin China FOTO Shutterstock

Rusia şi China s-au angajat în campanii de „denigrare” pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană cu scopul de a-şi plasa propriul vaccin pe piaţă, se susţine într-un raport publicat miercuri de Unitatea Anti-Dezinformare a diplomaţiei europene.

„Diplomaţia vaccinului” condusă de Moscova şi Beijing „este însoţită de eforturi de dezinformare şi manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile făcute în Occident, în instituţiile europene şi în strategiile europene de vaccinare”, se arată în raport.

Rusia şi China, mai susţin autorii raportului, Moscova şi Beijingul „utilizează mass-media controlate de stat, reţelele media din partea puterii şi reţelele de socializare, inclusiv conturile oficiale diplomatice din reţelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”.

O ţintă constantă a aparatului de propagandă rus a fost Agenţia Europeană a Medicamentului, raportul notând acuzaţiile de părtinire politică şi de amânare intenţionată a aprobării vaccinului rusesc Sputnik V din motive politice care au fost făcute de presa controlată de Kremlin, conform Reuters.

Dincolo de notarea principalelor căi de discreditare ale campaniei de vaccinare din ţărilor europene pe care au marşat instituţiile media de sub influenţa Moscovei şi a Beijingului, raportul oferă o analiză şi a modului în care s-a schimbat accentul propagandei celor două puteri pe măsura derulării campaniei de vaccinare în Europa.

„Atât canalele chineze oficiale, cât şi media pro-Kremlin au amplificat conţinutul care discuta presupusele efecte secundare ale vaccinurilor aprobate în Occident, denaturând şi făcând ceva senzaţional din relatările media internaţionale şi căutând să asocieze diferite decese cu utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech” în Norvegia, Spania şi în alte ţări”, se arată în raport. Scopul: prezentarea vaccinurilor produse de companii occidentale drept nesigure şi, în consecinţă, influenţarea campaniei de vaccinare prin ridicarea reticenţei populaţiei.

Dacă la începutul campaniei de vaccinare în Europa, media pro-Rusia s-a concentrat asupra discreditării vaccinului Pfizer/BioNTech, de la începutul lunii martie, accentul s-a mutat pe vaccinul AstraZeneca, în contextul discuţiei despre apariţia în unele cazuri rare a unor cheaguri de sânge la unii pacienţi inoculaţi cu acest ser. „Cu toate acestea, recent, contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V a început să compare în mod favorabil vaccinul AstraZeneca faţă de cel produs de Pfizer/BioNTech”, arată raportul.

În anumite cazuri, media pro-Beijing a încercat discreditarea în special a vaccinurilor bazate pe ARN mesager (Pfizer şi Moderna), atrăgând atenţia şi exagerând anumite posibile riscuri ale acestor vaccinuri. 

„Este de notat că media controlată de Rusia păstrează în general tăcerea în legătură cu vaccinurile produse de China. Comparativ cu alte domenii, unde media din Rusia promovează în mod deschis relaţii cu China, vaccinurile produse de Sinovac ori Sinopharm sunt ţinute în fundal”, mai notează raportul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite