Imigranţii arabi iau cu asalt Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a declarat stare de urgenţă umanitară, din cauza miilor de refugiaţi care au traversat Mediterana în urma revoltelor arabe. Circa 5.000 de tunisieni au sosit în ultima săptămână pe insula italiană Lampedusa, aflată la 150 de kilometri de coasta africană.

„Începând de la miezul nopţii, 975 de imigranţi ilegali au sosit pe insula Lampedusa. Situaţia e foarte dificilă",  a declarat ieri-dimineaţă şeful portului, Antonio Morana, precizând că bărcile sosesc non-stop. Alte două bărci au ajuns în aceeaşi noapte pe insula Sicilia. Marea calmă şi vremea bună au favorizat exodul. Cea mai mare parte a africanilor sosesc în bărci mici, de pescuit, care sunt interceptate de paza de coastă italiană.

Citiţi şi:

Doi comisari europeni afirmă: „Europa nu va supravieţui fără imigranţi"

În ultima lună, mii de tunisieni au căutat refugiu în Europa, ca efect al revoluţiei din ţara nord-africană. Potrivit autorităţilor, numai săptămâna trecută au sosit în Italia circa 5.000 de imigranţi. Poliţia a estimat că peste 2.000 de africani se aflau încă pe insulă ieri, în ciuda faptului că autorităţile trimiseseră avioane pentru a-i transporta pe continent. Sute dintre ei dorm sub cerul liber din cauza lipsei de capacităţi de cazare. Există şi un deficit de apă potabilă.

Criză umanitară

Autorităţile italiene au declarat, începând de sâmbătă, starea de urgenţă umanitară, procedură care permite accelerarea luării unor măsuri pentru a controla fenomenul şi pentru a acorda asistenţă cetăţenilor care fug din ţările nord-africane. Proclamarea stării de urgenţă permite evitarea anumitor formalităţi şi autorizează oficialii locali să ia măsuri operaţionale imediate. Ea permite de asemenea utilizarea rapidă a resurselor financiare speciale.

Serviciul de Protecţie Civilă din Italia a înfiinţat o celulă de criză care să se ocupe de imigranţi. Italia a cerut ajutorul Uniunii Europene, avertizând cu privire la riscul unei „crize umanitare". Ministrul de Interne, Roberto Maroni, şi cel de Externe, Franco Frattini, au cerut într-un comunicat comun „convocarea urgentă a unei reuniuni la nivel politic a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne al UE".

Italia cere mobilizarea imediată a unei misiuni a FRONTEX (agenţia europeană pentru securizarea frontierelor), care să patruleze în largul coastelor Tunisiei, pentru a controla fluxul migrator.

Tunisia, o ţară în tranziţie

Tunisia e condusă de un "guvern de unitate" şi de un preşedinte interimar după ce fostul preşedinte, Zine al-Abidine Ben Ali, a fugit din ţară, la 15 ianuarie, sub presiunea protestelor de stradă. Senatul Tunisiei l-a împuternicit pe preşedintele interimar, Fouad Mebazaa, să conducă prin decrete.

În Tunisia continuă manifestaţiile, protestatarii cerând "dizolvarea Parlamentului", dominat în proporţie de 80% de asociaţii fostului dictator. Premierul Mohamed Ghannouchi, un vechi aliat al lui Ben Ali, care i-a servit drept prim-ministru timp de 11 ani, a promis ca va organiza noi alegeri în maximum şase luni. Autorităţile italiene au explicat că nu se mai pot baza pe  guvernul tunisian pentru a primi înapoi imigranţii fără acte. Anterior revoluţiei, acordurile bilaterale permiteau Italiei să repatrieze imigranţii din Tunisia care nu aveau acte, fără a considera acordarea statutului de refugiat. „Problema e că acordul bilateral care a permis până acum un management eficient al imigraţiei ilegale nu mai este implementat", a declarat Maroni.

"Îi voi cere ministrului tunisian al Afacerilor Externe autorizaţia ca forţele noastre să intervină în Tunisia. Sistemul tunisian e pe cale să se prăbuşească."
Roberto Maroni ministrul de Interne al Italiei

Maghrebul, „pe cale să explodeze"

Agenţia ONU pentru refugiaţi spune că unii dintre emigranţi caută azil în urma mişcărilor politice din Tunisia, în timp ce alţii fug de sărăcie. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anunţat că va cere mobilizarea poliţiştilor italieni în Tunisia pentru a încerca să împiedice plecarea imigranţilor ilegali. „Îi voi cere ministrului tunisian al Afacerilor Externe autorizaţia pentru ca forţele noastre să intervină în Tunisia pentru a bloca fluxul de imigranţi ilegali. Sistemul tunisian e pe cale să se prăbuşească", a declarat el. Maroni, membru al partidului antiimigraţie şi populist Liga Nordului, a criticat absenţa unei acţiuni europene concertate, declarând că UE a „lăsat Italia singură, ca de obicei". „Europa nu face nimic. Sunt foarte preocupat şi am cerut intervenţia urgentă a UE, deoarece Maghrebul este pe cale să explodeze", a spus ministrul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite