Hiroshima se roagă pentru pace, la 67 de ani de la bomba atomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reuters | Oamenii au aprins felinare din hârtie în amintirea victimelor bombardamentului de la Hiroshima
FOTO: Reuters | Oamenii au aprins felinare din hârtie în amintirea victimelor bombardamentului de la Hiroshima

Japonezii au comemorat, luni, 67 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din lume, cu o ceremonie la care a participat şi nepotul lui Harry Truman,  preşedintele american care a autorizat atacul nuclear deasupra oraşului Hiroshima.

Aproape 50.000 de oameni s-au strâns în parcul păcii din Hiroshima, din apropiere de epicentrul exploziei din 1945, care a distrus cea mai mare parte din oraş şi a provocat moartea a 140.000 de oameni. O a doua bombă atomică lansată în Nagasaki, pe data de 9 august a aceluiaşi an, a omorât alţi zeci de mii de oameni şi a silit Japonia să capituleze, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia, asistată de reprezentanţi din aproximativ 70 de ţări, a început cu sunetul unui clopot şi cu un moment de reculegere. Au fost puse apoi flori la monumentul păcii de la Hiroshima, piesa centrală a parcului.

Nepotul lui Truman, Clifton Truman Daniel, şi nepotul unui operator de radar care a fost în ambele avioane ce au lansat bomba atomică, au participat la memorial. La o conferinţă de presă de după ceremonia de comemorare, Daniel, în vârstă de 55 de ani, a refuzat să comenteze dacă decizia bunicului său a fost sau nu una corectă: „Au trecut de atunci două generaţii. Acum este responsabilitatea mea să fac tot ce pot să ma asigur că bombele nucleare nu vor mai fi folosite din nou”, a spus el, citat de USA Today.

Într-un comunicat publicat înainte de ceremonie, Daniel a declarat că a decis să viziteze Hiroshima şi Nagasaki deoarece trebuia să cunoască consecinţele hotărârii bunicului său, ca parte a eforturilor proprii de a ajuta la atingerea unei lumi fără ambiţii nucleare.

Primarul de la Hiroshima, Kazumi Matsui, a spus că Japonia trebuie să ocupe un rol mai îndrăzneţ în conducerea efortului pentru dezarmarea globală şi i-a chemat pe liderii mondiali în oraşul său, pentru a  „contempla pacea”. De asemenea, el a menţionat că accidentul nuclear de la Fukushima de anul trecut a demonstrat pericolele tehnologiei nucleare, chiar şi în scopuri pacifiste, şi a cerut guvernului să creeze  surse de energie pentru Japonia, care să fie mai sigure.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite