Germania ajută Spania la „formarea” tinerilor şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berlinul nu dă doar lecţii de austeritate statelor puternic îndatorate, ci le oferă şi propriul model de fabrici de ucenici.  Spania, unde numărul şomerilor a atins un record de 4,75 de milioane de şomeri, ar putea primi sprijinul autorităţilor germane.

Miniştrii educaţiei din cele două ţări au semnat un acord prin care mai mulţi tineri spanioli vor putea face „ucenicii” plătite în firme germane, relatează BBC. „Noi avem 1,5 milioane de studenţi încadraţi în universităţi şi doar 270.000 de studenţi care urmează şcoli de comerţ”, a subliniat Jose Ignacio Wert, ministrul spaniol al Educaţiei. În opinia sa, principala problemă a absolvenţilor spanioli este că au o formare mai mult teoretică decât practică şi că mulţi nu vorbesc limbi străine.

Germania în schimb are un sistem de educaţie duală, care combină teoria cu practica în companii, considerat un model în Europa şi unul dintre motivele succesului exporturilor germane.  În cadrul întâlnirii de la Stuttgart, unde miniştrii din cele două ţări au participat şi la un workshop Daimler pentru ucenici, ministrul german al educaţiei Anette Schavan a spus că Germania îşi va extinde schimburile educaţionale cu Spania pentru a ajuta Madridul să-şi dezvolte propriul sistem dual.

Iar firmele germane care operează în Spania vor fi încurajate să angajeze şi să formeze mai mulţi tineri spanioli. De asemenea, Schavan a subliniat că spaniolii sunt aşteptaţi  pe piaţa de muncă din Germania, unde îi aşteaptă „joburi şi stagii de practică grozave”. Totodată însă şi companiile spaniole trebuie să insiste mai mult pe formare. 

Fabricile germane de ucenici

Sistemul german de educaţie duală pune accent pe practica pe care o oferă angajatorii, pe lângă sistemul de învăţământ general şi vocaţional. În fiecare an marile corporaţii industriale germane, precum Mercedes-Benz, primesc aproximativ 2.000 de ucenici (doar o cincime sunt femei). Nouă din zece îşi găsesc apoi un job permanent acolo. Programele de training pentru ucenici sunt elaborate în urma unei consultări între viitorii angajatori, traineri şi guvern, care acoperă o parte a costurilor.

„Primesc training pentru fiecare parte componentă a maşinii, inclusiv fasonarea metalului, sudura şi cele mai inovative tehnici, precum motoarele hibride şi propulsia pe bază de celule de combustibil. Asta mă va pregăti să lucrez în diferite domenii ale industriei, deschizându-mi mai multe oportunităţi de carieră în viitor”, spune Jascha, un tânăr de 19 ani care face practică la Mercedes-Benz în Stuttgart, citat de BBC. Trainingul i-a sporit şi abilităţile sociale, pentru că trebuie să lucreze constant cu diferite grupuri de oameni, intrând în contact chiar şi cu clienţii. 

Wilfried Porth, director de resurse umane pe întreg concernul Daimler, crede însă că modelul nu poate fi copiat de orice stat. „Nu poţi să dai copy-paste. Ai nevoie de un sistem şcolar care să-l susţină. În Germania avem o tradiţie de fidelitate faţă de companie şi un focus puternic pe tehnologie. Pentru asta ai nevoie de oameni foarte capabili”, explică el. Universităţile tehnice germane chiar îşi îndeplinesc rolul de pregătire efectivă a viitoarei forţe de muncă a ţării. Chiar şi aşa, oarecum paradoxal, Germania are înă o nevoie tot mai mare de lucrători înalt calificaţi din străinătate. La final, Hagen Kramer, profesor de economie la Universitatea Karlsruhe, explică succesul exporturilor germane prin calitatea produselor. Iar aceasta este dependentă de un flux constant de forţă de muncă cu calificări medii şi înalte.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite