FP: Dovada că Statele Unite au minţit în războiul dronelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai intensă perioadă a loviturilor cu drone a SUA este între septembrie 2010 şi septembrie 2011
Cea mai intensă perioadă a loviturilor cu drone a SUA este între septembrie 2010 şi septembrie 2011

Administraţia Obama nu a fost chiar cinstită cu privire la ţinta atacurilor cu drone desfăşurate de CIA în Pakistan, scrie „Foreign Policy“, făcând referire la o analiză a victimelor provocate de avioanele fără pilot, în baza unor informaţii secrete americane.

Declaraţiile guvernului american, conform cărora „uciderile cu drone sunt limitate doar la oficiali, membri şi afiliaţi ai Al-Qaeda care ameninţă cu un atac asupra SUA“, sunt false. Asta demonstrează Jonathan Landay, expert pe probleme de securitate naţională şi de servicii secrete, folosindu-se chiar de documente ale guvernului american. 

Agenţiile şi oficialii americani au accentuat mereu aceste afirmaţii, deoarece este esenţial pentru bazele legale pe care se bazează aceste atacuri: Autorizaţia din 2001 de a folosi forţa militară şi Drepturile stipulate de ONU pentru o legitimă apărare a statului. Un document al Departamentului de Justiţie specifică faptul că Statele Unite pot viza „liderii operaţionali ai Al-Qaeda sau o agenţie afiliată, care reprezintă o ameninţare iminentă de atac violent împotriva SUA“.

Peste jumătate dintre victimele ucise de CIA nu reprezentau o ameninţare

Dezvăluirile lui Landay fac referire la cea mai intensă perioadă a loviturilor cu drone ale CIA: septembrie 2010 - septembrie 2011. Cea mai importantă descoperire din această perioadă este că „cel puţin 265 din 482 de persoane pe care serviciile secrete americane au estimat că au fost ucise de CIA, nu au fost lideri Al-Qaeda, ci afgani, pakistanezi şi extremişti de origine necunoscută“, arată documentele care estimează numărul morţilor şi al răniţilor, localizările bazelor militare şi chiar identitatea unora dintre cei ucişi.

Dronele au ucis doar şase lideri importanţi ai Al-Qaeda în timpul acestor luni. În plus, 43 dintre cele 95 de atacuri ale dronelor au vizat alte grupuri (nu Al-Qaeda), printre care câteva facţiuni talibane pakistaneze şi indivizi neidentificaţi, descrişi ca «luptători străini» sau «alţi militanţi». CIA a ucis şi oameni care doar erau suspectaţi de asociere sau de apartenenţă la grupurile militare“, continuă Landay în analiza sa. 

Această anchetă complică afirmaţiile administraţiei Obama, conform cărora doar membrii Al-Qaeda, care sunt o ameninţare iminentă pentru SUA, pot fi ucişi. În realitate, începând din vara anului 2008, atunci când preşedintele Bush a autorizat pentru prima dată atacuri în Pakistan, multe victime provocate de drone erau forţe de securitate pakistaneze, grupuri axate pe înfiinţarea unei forme a legii Sharia (codul moral şi religios al Islamului) sau afgani care susţineau talibanii şi care atacau membrii armatei SUA.

Civilul ucis care îl contrazice pe şeful CIA

Landay notează şi că „rapoartele au estimat că un singur civil a fost omorât, pe 22 aprilie 2011.“ Existenţa acestei victime spulberă afirmaţiile directorului CIA John Brennan, care a spus, în iunie 2011, că „în ultimul an nu a existat nicio victimă colaterală, datorită eficienţei şi a preciziei capabilităţilor pe care am reuşit să le implementăm“.

„Unii se vor întreba de ce ne pasă ce au făcut Statele Unite în urmă cu doi ani, mai ales că la Washington aceste atacuri sunt considerate deja istorie şi complet nerelevante. Şi, totuşi, este timpul pentru o conştientizare a atacurilor cu drone ale CIA, care au ucis între 3.000 şi 4.000 de oameni în Pakistan şi în Yemen“, scrie „Foreign Policy“.

Ipocrizia din spatele crimelor ordonate de SUA este confirmată de documente ale serviciilor secrete. Administraţia Obama are o alegerea foarte grea de făcut: fie să-i atace doar pe cei despre care oficialii susţin că trebuie atacaţi, fie să-şi schimbe justificările, ca să se potrivească acţiunilor sale. Dacă SUA nu vor sau nu pot să facă asta, atunci alte eforturi ale Casei Albe de a reforma atacurile cu drone sau de a-şi susţine transparenţa, vor fi întâmpinate doar de scepticism, conchide „Foreign Policy“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite