FOTO Zăpada acoperă Orientul Mijlociu. Sirienii, cei mai afectaţi: „Este atât de frig şi ne este atât de foame“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase ţări din Orientul Mijlociu sunt afectate de un val de frig neobişnuit, înregistrându-se ninsori şi ger în Israel, Siria, Liban, Iordania, Egipt, Turcia şi teritoriile palestiniene, relatează AFP.

Doi copii au murit de hipotermie în Siria. „Un copil de şase luni a murit de frig în oraşul Alep. Un alt copil a murit la Rastan", au anunţat surse din cadrul opoziţiei siriene.

Din cauza intemperiilor, tranzitul ajutoarelor umanitare este blocat în Siria, ţară afectată de aproape trei ani de război civil.

„Este atât de frig şi ne este atât de foame. Nu există mâncare“, a afirmat Yazan, un militant anti-regim care trăieşte într-un cartier al rebelilor din Homs, asediat de armată de 550 de zile. „N-am mai mâncat nimic de ieri (miercuri) după-amiază. Cei mai mulţi oameni supravieţuiesc cu măsline. Nu există nici pâine“, a declarat el pentru AFP prin intermediul internetului.

Coaliţia de opoziţie a lansat un apel urgent către ONG-urile internaţionale „pentru a proteja sutele de mii de sirieni de frigul glacial“, în Siria şi în ţările vecine.

În Liban, înghesuiţi în 200 de tabere mizere, mii de refugiaţi sirieni se luptă cu frigul şi zăpada.

„Când se topeşte zăpada, aceasta se transformă în noroi în interiorul corturilor, care se prăbuşesc sub greutatea zăpezii“, a afirmat Sakr, în vârstă de 13 ani, dintr-o tabără de la Saadnayel (est).

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a mobilizat în cooperare cu armata libaneză pentru a oferi pături şi bani pentru încălzire, însă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din aceste tabere.

Ninsori s-au înregistrat şi în Israel, Cisiordania şi Iordania, un fenomen rar în această regiune.

În Iordania, ploaia a înrăutăţit condiţiile de viaţă, deja extreme, pentru refugiaţi, în special în tabăra Zaatari (nord), care găzduieşte 130.000 de sirieni.

Ministerele iordaniene şi alte instituţii administrative au fost închise, la fel ca şi băncile şi şcolile. Guvernul le-a cerut locuitorilor să rămâne în locuinţe din cauza căderile masive de zăpadă.

În Turcia, unde ninge abundent de marţi, în special în regiunea frontalieră cu Siria, un oficial a declarat că au fost luate măsurile necesare pentru a veni în ajutorul celor 200.000 de persoane din taberele de refugiaţi sirieni.

Ierusalimul, paralizat de o furtună de zăpadă „istorică“

Ierusalimul era paralizat vineri de o furtună de zăpadă istorică, primarul oraşului făcând apel la armată pentru a veni în ajutor persoanelor aflate în maşinile blocate, relatează AFP şi Reuters.

„Luptăm împotriva unei furtuni de o putere neobişnuită“, a declarat într-un comunicat primarul Nir Barkat, în timp ce stratul de zăpadă din Oraşul Sfânt a atins 37 cm sau chiar mai mult în alte zone periferice.

„Este un nivel istoric“, a indicat meteorologul Sharon Wexler pentru postul public de radio.

Temperaturile vor atinge maxim două grade Celsius vineri şi vor scădea în timpul nopţii, iar zăpada, care a început să cadă joi, va dura până sâmbătă.

Şcolile erau închise vineri pentru a doua zi consecutiv, iar majoritatea locuitorilor au respectat recomandările autorităţilor de a rămâne acasă, notează agenţia de presă franceză.

Autorităţile municipale din Ierusalim au indicat că 540 de automobilişti, blocaţi de intemperii, au fost adăpostiţi în Centrul internaţional pentru conferinţe al oraşului.

Majoritatea drumurilor din Oraşul Sfânt, situat la 795 de metri altitudine, erau închise, iar poliţia a făcut apel la proprietarii de maşini private să nu se aventureze pe străzile deja impracticabile.

„Putem trece la curăţarea drumurilor doar după ce se va linişti furtuna“, a indicat primarul Ierusalimului. „Pentru moment, utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a-i salva pe cei care sunt prinşi în furtună“, a dat asigurări edilul.

Potrivit cotidianului Jerusalem Post, până vineri poliţia a fost chemată să vină în ajutorul a circa 1.400 de persoane în oraş şi pe drumurile către acesta, iar câteva mii de persoane au rămas fără curent după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de furtună şi au căzut pe liniile de tensiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite