Ehud Olmert s-a prezentat la închisoare. Fostul premier israelian va sta 19 luni după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier israelian Ehud Olmert a publicat luni o înregistrare video în care îşi declară nevinovăţia, după care s-a dus la o închisoare din centrul Israelului, unde va urma să stea timp de 19 luni, fiind condamnat pentru corupţie, relatează Reuters online.

Ehud Olmert, 70 de ani, este primul fost şef al Guvernului israelian care va ispăşi o pedeapsă cu închisoarea. El a condus Guvernul israelian în perioada 2006-2009, după care a fost  forţat să demisioneze din cauza unor acuzaţii de corupţie.

„În calitate de premier, am avut marea responsabilitate de a proteja cetăţenii Israelului. Astăzi, eu sunt cel aflat după gratii“, a declarat Ehud Olmert într-o înregistrate video transmisă presei.

„În acest moment, pentru mine e foarte important să mai spun încă o dată, aşa cum am mai spus la tribunal şi în afara lui, că resping total acuzaţiile de corupţie formulate împotriva mea“, a adăugat el.

Doi colegi de celulă

Fostul premier israelian s-a dus la închisoarea Maasiyahu, unde va sta într-o aripă specială, formată din şase celule, fiecare cu trei paturi.

El va purta uniformă de deţinut, va avea doi colegi de celulă şi va petrece prima zi făcând analize medicale, pentru a se stabili dacă are tendinţe suicidare.

Ehud Olmert a fost condamnat în 2014 pentru două fapte de corupţie. El a fost învinuit că a primit două mite: una de 500.000 de shekeli (115.000 euro) din partea dezvoltatorului unui proiect imobiliar şi alta de 60.000 de shekeli (14.000 de euro) pentru vânzarea unui teren.

Îniţial, Olmer a fost condamnat la şase ani de închisoare, după care Curtea Supremă i-a redus pedeapsa la 18 luni. El a mai fost condamnat luna trecută la o lună de închisoare pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce a încercat să o convingă pe fosta sa secretară, Shula Zacken, să nu depună mărturii împotriva sa.

Un alt proces, în care a fost condamnat la opt luni de închisoare în mai anul trecut pentru primirea unei sume de bani de la un om de afaceri american, face obiectul unui recurs.

Şi alţi politicieni israelieni au fost încarceraţi în ultimii ani la Maasiyahu, în special fostul şef de stat Moşe Kaţav, condamnat pentru viol şi hărţuiri sexuale, şi actualul ministru de Interne Aryeh Deri, care a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea pentru corupţie.

Ehud Olmert a intrat în politică în anii '70 în calitate de deputat, remarcându-se la început prin atacarea crimei organizate. El a fost membru al partidului Likud, condus de actualul premier Benjamin Netanyahu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite