Efectul Trump începe să se simtă în alegerile globale – din Canada în Japonia

0
0
Publicat:

Retorica belicoasă și măsurile tarifare ale liderului de la Washington reconfigureză peisajul electoral în democrații cheie de pe mapamond.

Canadienii nu au votat candidatul sprijinit de Trump/FOTO:X
Canadienii nu au votat candidatul sprijinit de Trump/FOTO:X

La doar trei luni de la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a început deja să imprime din nou o amprentă recognoscibilă asupra scenei politice internaționale. Dacă primele săptămâni ale mandatului au fost marcate de tensiuni cu aliații tradiționali și măsuri economice controversate, precum noile valuri de tarife, o mișcare mai subtilă, dar deloc lipsită de semnificație, începe să se contureze: un efect Trump asupra rezultatelor electorale din afara granițelor SUA.

Acest efect nu este uniform și nici linear, însă pare să urmeze un tipar recognoscibil: acolo unde Trump intră în conflict deschis cu un guvern străin, liderii care adoptă o poziție fermă împotriva politicii sale par să câștige teren în fața alegătorilor. Nu ideologia primează, ci capacitatea percepută de a-i face față președintelui american, scrie Joshua Kurlantzick în  „The Japan Times “.

Groenlanda, independența ca răspuns la ambițiile americane

Totul a început, într-un mod aproape simbolic, în Groenlanda, un teritoriu autonom aflat sub suveranitate daneză. Declarațiile repetate ale lui Trump privind dorința SUA de a cumpăra sau chiar anexa insula au fost tratate cu seriozitate de electorat. În alegerile din martie, un partid centrist care militează pentru o independență graduală față de Danemarca a câștigat scrutinul, liderul formațiunii, Jens-Frederik Nielsen, criticându-l vehement pe președintele american și catalogându-l drept „o amenințare la adresa independenței politice”.

Canada – schimbare de lider, dar și de ton

În Canada, schimbarea de retorică a marcat o cotitură politică neașteptată. Prim-ministrul canadian Mark Carney a consfinţit, prin victoria în alegerile de luni, o revenire politică senzaţională pentru liberalii de la guvernare, puţin probabilă în urmă cu câteva luni, poziţionându-se acum pentru un rol global de campion al multilateralismului, în opoziţia cu politicile mai protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump, scrie Reuters.

Prima persoană care a condus două bănci centrale din G7, Mark Carney are experienţa necesară pentru a câştiga imediat credibilitate internaţională, spun experţii. Cuvintele dure ale lui Carney la adresa lui Trump din timpul campaniei au fost urmărite îndeaproape în alte părţi ale lumii.

„Canada este pregătită să îşi asume un rol de lider în construirea unei coaliţii de ţări care gândesc la fel şi care ne împărtăşesc valorile”, a declarat Carney, pe 3 aprilie, la Ottawa. „Credem în cooperarea internaţională. Credem în schimbul liber şi deschis de bunuri, servicii şi idei. Şi dacă Statele Unite nu mai doresc să conducă, Canada o va face”, a promis el.

Australia – naționalism pragmatic și calcule electorale

Nici în Australia lucrurile nu au rămas imune la influența Casei Albe. Premierul Anthony Albanese, liderul Partidului Laburist, a profitat de introducerea de tarife americane împotriva unui aliat tradițional și de comentariile ironice venite din partea oficialilor americani pentru a-și consolida poziția. În timp ce Peter Dutton, liderul conservatorilor din Coaliție, a evitat să-l critice deschis pe Trump – o strategie care pare să-i fi erodat sprijinul – Albanese a crescut în sondaje mizând pe un discurs de apărare a interesului național. Ca şi în Canada, îngrijorarea alegătorilor cu privire la consecinţele globale ale politicilor lui Trump a înclinat sprijinul către Partidul Laburist, de centru-stânga.

„Trump a fost o bilă demolatoare pentru coaliţia conservatoare de aici şi din întreaga lume. El a dat cu adevărat o lovitură mişcării conservatoare prin modul în care a aplicat politicile sale la Washington”, afirmă Andrew Carswell, fost secretar de presă al premierului liberal conservator Scott Morrison, care a pierdut funcţia în alegerile australiene anterioare.

De asemenea, în Ungaria, liderul Viktor Orban, care l-a lăudat pe Trump, se confruntă cu cea mai puternică opoziţie din ultimii ani, în timp ce economia se clatină şi riscă să se înrăutăţească pe măsură ce Europa se confruntă cu politica comercială agresivă a lui Trump.

Asia – de la Manila la Tokyo -  ecoul politicii americane

În Filipine, o țară cu tradiție pro-americană, relația cu Washingtonul rămâne centrală. Deși alegerile parlamentare sunt dominate de rivalitatea dintre clanurile Marcos și Duterte, președintele Ferdinand Marcos Jr. a reușit să se poziționeze ca liderul capabil să gestioneze delicatul echilibru între securitate și autonomie economică în fața unei Americi imprevizibile.

În Singapore, alegerile din 3 mai, deși probabil vor reconfirma dominația Partidului Acțiunii Populare, vin într-un context economic complicat. Tarifele impuse de Trump pot pune presiune suplimentară pe o economie deja afectată de inflație și de costuri de trai ridicate. Opoziția, mai vocală ca în trecut, va încerca să capitalizeze acest climat.

Coreea de Sud și Japonia – instabilitate și riscuri pentru liderii pro-americani

În Coreea de Sud, unde fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost demis după acuzații grave, campania prezidențială este profund influențată de percepția față de SUA. Candidatul progresist Lee Jae-myung, aflat acum în fruntea sondajelor, a reușit să transforme criticile lui Trump în capital electoral.

În Japonia, unde premierul Shigeru Ishiba negociază în aceste zile cu administrația americană, viitorul său politic este incert. Dacă tratativele privind tarifele se vor încheia cu cedări vizibile sau cu o imagine de slăbiciune, partidul său – Partidul Liberal Democrat – riscă să piardă alegerile pentru Camera Superioară. Mai mult, în cazul unui eșec major, un vot de neîncredere în Camera Inferioară nu este exclus.

Un efect imprevizibil, dar imposibil de ignorat

Fie că vorbim de democrații consolidate sau de regimuri autoritare cu fațadă electorală, efectul Trump începe să devină o constantă geopolitică. Nu pentru că liderul de la Washington ar avea o strategie globală coerentă, ci pentru că impactul declarațiilor și politicilor sale reverberează în moduri surprinzătoare în conștiința publică din întreaga lume, Joshua Kurlantzick în  „The Japan Times “.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite