Doi japonezi condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi pentru crime „deosebit de sadice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Doi bărbaţi responsabili de mai multe crime, care şi-au violat şi ucis victimele, au fost executaţi prin spânzurare în Japonia. Aceştia sunt primii condamnaţi la moarte care sunt şi executaţi anul acesta, într-o ţară care încă aplică pedeapsa capitală.

Koichi Shoji, 64 de ani şi Yasunori Suzuki, 50 de ani au fost spânzuraţi vineri, ministrul japonez al justiţiei Takashi Yamashita motivând decizia prin faptul că crimele comise sunt „deosebit de sadice răpind vieţile preţioase ale unor persoane fără nicio vină ”, adăugând că a dat ordinul după ce a cântărit bine o asemenea alegere.

„Agresiunea sexuală, inclusiv violul, este o crimă în sine, una de neiertat. Aceste cazuri sunt cu atât mai cumplite cu cât ei şi-au omorât victimele”, a spus Yamashita citat de Japan Times.

Astfel, din 2012, de la instalarea în fruntea guvernului a premierului Shinzo Abe, numărul execuţiilor ajunge la 38.

Potrivit Amnesty International citată de CNN, care critică sistemul japonez, acestea se fac în secret, fără niciun advertisment prealabil dat prizonierilor, familiei sau reprezentanţilor legali. De multe ori, prizonierii, autorii unor crime multiple, sunt înştiinţaţi cu câteva ore înainte de execuţie, care are loc exclusiv prin spânzurare.

Potrivit CNN, Shoji,un bărbat în vârstă de 64 de ani, a jefuit şi omorât în 2001 două casnice în prefectura Kanagawa împreună cu iubita sa. Suzuki, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a jefuit şi ucis trei femei în trei agresiuni separate în 2014, în decursul unei singure luni. Presa locală care îl citează pe ministrul japonez al justiţiei menţionează că bărbaţii au şi violat victimele. 

Codul japonez de procedură penală prevede ca execuţiile să aibă loc în răstimp de şase luni de la pronunţarea sentinţei, dar acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată, motiv pentru care în Japonia se solicită schimbarea sistemului.

Anul trecut, acest sistem a dat naştere la controverse după ce 13 membri ai cultului Aum Shinrikyo, care în 1995 au comis un atac la metroul din Tokyo folosind gazul letal sarin, au fost executaţi.

Potrivit Japan Times, 80 la sută din aproximativ 2000 de japonezi înterogaţi au răspuns în favoarea menţinerii pedepsei capitale, întrucât în anumite cazuri aceasta este pe deplin justificată.

Japonia şi Statele Unite sunt singurele democraţii avansate care pun în aplicare pedeapsa capitală după moratoriul universal privind pedeapsa cu moartea solicitat de Adunarea Generală a ONU în 2007: de atunci,  aproximativ 170 de ţări au interzis sau au amânat punerea în aplicare a sentinţelor de condamnare la moarte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite