Dilma Rousseff nu cedează lupta pentru preşedinţia Braziliei: „Este începutul luptei pentru democraţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a declarat luni că va face tot posibilul pentru a evita destituirea sa din funcţie, acuzând opoziţia politică de o tentativă de lovitură de stat, relatează „The Guardian”.

„Mandatul acesta nu este pentru mine, este pentru cei 54 de milioane de brazilieni care au votat pentru mine. Eu cred în democraţie şi voi lupta, precum am luptat mereu în viaţa mea.... este o luptă pentru Brazilia, pentru democraţie” a declarat Rousseff jurnaliştilor, la o zi după ce Camera Deputaţilor a votat în favoarea destituirii ei din funcţie – un pas important din procesul de înlăturare a lui Rousseff de la şefia statului.

Preşedintele brazilian l-a criticat şi pe vicepreşedintele Michel Temer, cel care ar urma să preia şefia statului în cazul destituirii, despre care spune că a „conspirat pe faţă împotriva ei”. Temer este liderul Partidului Mişcării Democratice din Brazilia (PMDB), care a făcut parte din coaliţia de guvernare alături de Partidul Muncitorilor al lui Rousseff şi care s-a alăturat opoziţiei în urmă cu trei săptămâni, sprijinind moţiunea de destituire a actualului preşedinte brazilian.

Atitudinea sfidătoare a lui Rousseff nu schimbă însă şansele mari pe care le are de a fi destituită din funcţie; următoarea etapă este un vot în Senat pentru trimiterea ei în judecată şi suspendarea din funcţie pe durata audierilor, pentru care este necesară o majoritate simplă. 

În acelaşi timp, sondajele de opinie sugerează că aproximativ 60% dintre brazilieni susţin înlăturarea din funcţie a lui Rousseff; sute de mii de oameni au sărbătorit în stradă votul pentru destituire din Camera Deputaţilor, iar milioane au cerut acest lucru pe străzile a sute de oraşe în proteste organizate în lunile precedente votului.

Opoziţia braziliană este însă fracturată în esenţa ei, iar tranziţia în cazul unei destituiri a lui Rousseff ar putea fi una dificilă. Liderul Senatului, Renan Calheiros, este un rival al vicepreşedintelui Temer din cadrul PMDB, şi va căuta să tărăgăneze procesul de destituire, care poate dura maxim şase luni de la suspendarea preşedintelui.

În acelaşi timp, scandalul masiv de corupţie Lava Jato planează asupra multora dintre aliaţii lui Temer, care i-ar putea cere să oprească avântul procurorilor independenţi; un exemplu este Eduardo Cunha, preşedintele Camerei Deputaţilor, care a fost la baza moţiunii de destituire în timp ce este cercetat pentru că ar fi primit mite în valoare totală de 5 milioane de dolari pentru a acorda contracte din partea gigantului petrolier de stat Petrobras. O astfel de mişcare ar fi însă nepopulară electoratului brazilian, sătul de corupţia la nivel înalt care macină Ţara Cafelei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite