Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un general iranian de top a dezvăluit că Teheranul a făcut presiuni asupra  fostului dictator sirian Bashar al-Assad, să deschidă un front suplimentar împotriva Israelului, în timp ce acesta lupta cu grupările Hamas în Fâșia Gaza și Hezbollah în Liban, dar acesta a refuzat, relatează Times of Israel.

Reacții ale presei din Iran după căderea regimului Assad FOTO EPA-EFE
Reacții ale presei din Iran după căderea regimului Assad FOTO EPA-EFE

Într-o înregistrare citată de New York Times miercuri, generalul de brigadă Behrouz Esbati a spus că relațiile cu Assad erau tensionate înainte de prăbușirea regimului sirian la începutul lunii decembrie, din cauza refuzului acestuia de a permite milițiilor susținute de Iran să deschidă un nou front împotriva Israelului din Siria.

Iranul i-a prezentat lui Assad planuri detaliate de a folosi resursele iraniene din Siria pentru a ataca Israelul, dar, în ciuda multiplelor cereri, el a refuzat să le dea undă verde a spus Esbati., într-un discurs ținut  săptămâna trecută la o moschee din Teheran. Presa iraniană a preluat luni comentariile sale, potrivit NYT.

În ciuda presupusului refuz al lui Assad, au existat mai multe atacuri cu rachete din partea unor grupuri susținute de Iran din Siria asupra nordului Israelului în ultimele 15 luni, însă aparent nu la scara pe care Iranul ar fi dorit-o. 

Hezbollah a tras mii de rachete asupra Israelului în această perioadă. Acest fapt, împreună cu amenințarea unui posibil atac transfrontalier masiv similar cu cel al Hamas, a forțat evacuarea a 60.000 de rezidenți din nordul Israelului și a blocat resursele militare care au fost dislocate în zonă. Israelul a lansat o ofensivă împotriva Hezbollah în septembrie, iar un armistițiu fost încheiat în noiembrie.

La câteva zile după ce Hezbollah a fost de acord cu o încetare a focului, regimul Assad a căzut, marcând două eșecuri strategice majore pentru Iran. Hamas, la rândul său, a fost slăbită de războiul din Gaza, pierzând numeroși comandanți de rang înalt alături de liderii din fruntea grupării.

„Nu consider că pierderea Siriei este ceva de care să fiu mândru”, a spus Esbati. „.Am fost învinși și bătuți foarte rău. Am primit o lovitură foarte mare și a fost foarte greu.”

Timp de decenii, Iranul și Siria au fost aliați strategici cheie. Teheranul a folosit Siria pentru a furniza armament grupării sale teroriste Hezbollah din Liban, iar consilierii militari iranieni, precum și Hezbollah au ajutat regimul Assad să lupte cu insurgenții în timpul războiului civil îndelungat.

În decembrie însă, forțele rebele au lansat o ofensivă fulger în Siria și au pus capăt guvernării de 50 de ani a regimului Assad. De atunci, noul guvern a încercat să liniștească lumea că urmărește stabilitatea regională și a deschis canale de comunicare cu mai multe națiuni occidentale, purtând totodată discuții cu Iranul.

Esbati a acuzat Rusia că a spus că bombardează forțele rebele din Siria, când de fapt lansa muniție pe câmpuri deschise. El a mai susținut că în ultimul an, pe măsură ce Israelul ar fi intensificat bombardamentele asupra resurselor iraniene în Siria, rușii „au oprit radarele”, permițând loviturile.

Potrivit raportului, Esbati a supravegheat operațiunile militare ale Iranului în Siria și a lucrat îndeaproape cu miniștrii, oficialii apărării și generalii ruși. Moscova a fost, de asemenea, un aliat al regimului Assad și a oferit sprijin militar, inclusiv o putere aeriană semnificativă, în timpul războiului civil.

Având în vedere prezența Rusiei în Siria, Israelul a instituit în septembrie 2015 un mecanism cu Moscova — care implică grupuri de lucru conduse de șefii adjuncți ai ambelor armate — pentru a evita conflicte și neînțelegeri potențial fatale.

Teheranul nu renunță la Siria

În ciuda înlăturării lui Assad, Esbati a spus că Teheranul va căuta în continuare modalități de a înrola luptători în Siria, indiferent cine conduce țara.

„Putem activa toate rețelele cu care am lucrat de-a lungul anilor”, a spus el. „Putem activa straturile sociale în care băieții noștri au trăit ani de zile; putem fi activi în rețelele sociale și putem forma celule de rezistență.”

„Acum putem opera acolo ca și în alte arene internaționale și am început deja.”

Raportul a menționat că Iranul se confruntă cu opoziție publică și politică în Siria, precum și cu avertismente israeliene că va acționa pentru a distruge orice acumulare militară iraniană.

Discursul lui Esbati la Moscheea Valiasr din centrul Teheranului a fost intitulat „Răspuns la întrebări despre colapsul Siriei”.

În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Esbati a spus că Iranul nu plănuiește să atace din nou Israelul, așa cum a făcut de două ori anul trecut.

Esbati a explicat, de asemenea, de ce Iranul nu a atacat direct bazele militare americane din zonă, spunând că asta nu ar face decât să atragă represalii și mai însemnate din partea SUA și a aliaților săi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite