Dezvăluiri despre o campanie de culise de represalii ale talibanilor după preluarea puterii: „E un comportament de tipul poliţiei de stat, mesajul lor e foarte clar”
0Public şi pe canale diplomatice talibanii au dat asigurări asupra „amnistiei generale” a angajaţilor guvernamentali, purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen scriind în engleză pe Twitter că militanţii se concentrează de acum asupra viitorului. Apar însă tot mai multe mărturii despre detenţii, dispariţii şi chiar execuţii ale oficialilor guvernamentali, teama de represalii devenind palpabilă în populaţie pe fondul retragerii SUA din Afganistan.
Deşi sunt indicii ale unei operaţiuni ascunse de răzbunare, nu se cunoşte amploarea ei, cine o conduce şi în ce măsură acţiunile sunt autorizate de la vârful de comandă sau de cine. Doi foşti oficiali afgani au dezvăluit pentru New York Times că, după fuga neaşteptată a preşedintelui afgan, ilitanţii s-au dus direct la sediile serviciilor de informaţii şi la Ministerul Comunicaţiilor, unde au pus mâna pe dosarele agenţilor şi informatorilor şi au obţinut acces la telefoanele afganilor.
Căderea fulgerătoare a guvernului a însemnat că datele a mii de afgani care au luptat împotriva talibanilor, de la oficiali înalţi la birocraţi şi alţi angajaţi guvernamentali, au ajuns la dispoziţia talibanilor. Conştienţi de pericolul în care se află, mulţi dintre aceştia au fost nevoiţi să găsească rapid ascunzători sigure.
Cei doi oficiali spun că nu a existat timp pentru punerea la adăpost sau distrugerea fişierelor afganilor care au colaborat cu instituţiile internaţionale.
În ciuda promisiunilor de amnistie şi chiar a scrisorilor de garantare a siguranţiei forţelor guvernamentale care se predau, talibanii au semnalat rezervarea dreptului de a pedepsi infracţiunile grave şi, deşi spun contrariul, apar indicii că acele liste de inamici în baza cărora martorii au povestit că luptătorii apar acasă la civili sunt cât se poate de reale.
„Toate astea au loc în culise. Este intimidare. Mă simt ameninţat, iar familia mea e în stare de şoc”, spune un legislator ce apucase să se ascundă când talibanii au bătut la uşa sa în miez de noapte.
Mai mult, deşi o mare parte din districte şi oraşe au fost cucerite fără a trage măcar un foc, aceşti oficiali spun că deja au fost schimbaţi comandanţii de politie cu oamenii lor ai legii, iar aceştia efectuează percheziţii şi sunt responsabili de răpiri.
Campania de represalii are loc deja, potrivit informaţiilor obţinute de organizaţiile pentru drepturile omului şi mărturiilor localnicilor.
Oficialii au dezvăluit că cei care au luat fişierele de la sediul agenţiei de informaţii şi contrainformaţii din Afganistan posibil să nu fi fost talibani, pentru că vorbeau altă limbă. Aceştia puteau fi agenţi ai Interserviciilor de informaţii din Pakistan, susţinători vechi ai opoziţiei talibane faţă de guvernul afgan.
Talibanii sunt recunoscuţi pentru pedepsele lor lor crude şi execuţiile publice, aşa că mulţi afgani s-au ascuns, renunţând la vechile telefoane şi întrerupând orice comunicare cu prietenii şi colegii lor.
„Oamenii nu au încredere în talibani din cauza faptelor lor din trecut”, a mărturisit un translator care a lucrat pentru misiunea NATO, între timp evacuat.
Frica e palpabilă în Afganistan în condiţiile în care nimeni - ONG-uri, activişti, foşti oficiali guvernamentali - nu ştie ce se petrece de fapt prin ţară. Cei care au rămas în posturile lor povestesc că primesc telefoane disperate din partea rudelor şi cunoştinţelor pentru că acestea aud veşti despre grozăvii ale talibanilor.
„Par să deruleze percheziţii ameninţătoare. E un comportament de genul poliţiei de stat, mesajul lor e foarte clar”, spune Patricia Gossman, director-asociat pentru Asia al Human Rights Watch.
Afgani din provincia nordică Badakhshan au fost luaţi din casele lor în ultimele zile iar de atunci n-au mai fost văzuţi, spune unul din oficialii guvernamentali citat de New York Times.
Militanţii i-au vizat îndeosebi pe cei din forţele speciale şi comandourile serviciilor de spionaj numite unităţi 00,dar şi pe cei din poliţie şi din fruntea forţelor de securitate din ţară.
Acesta a spus că „e prea devreme de apreciat” dacă aceste acţiuni sau asasinate sunt un indicator al unei politici viitoare sau e vorba de răzbunări răzleţe asumate pe loc pe militanţi individuali.
Totuşi acesta a spus că a primit informaţii despre o întâlnire între talibani la sediul lor din Quetta, Pakistan, unde s-a discutat dacă e cazul să le acorde amnistie agenţilor afgani înalt calificaţi. Ei au decis atunci că aceştia ar reprezenta un risc pentru talibani în viitor.
„Sunt îngrijorat că ar putea să devină politica lor”, a spus el.
Activiştii anti-talibani au anunţat pe Facebook că fostul cap al securităţii din provincia sud-vestică Farah a fost împuşcat pe autostrada principală dintre Kabul şi Kandahar, vineri.
„Sunt activişti care arată înspre talibani, dar aceştia nu au făcut până acum nicio declaraţie ”.
Cel puţin 12 oficiali provinciali ai fostului guvern au fost reţinuţi de talibani, spun foşti oficiali guvernamentali. E vorba de trei şefi de poliţie districtuali, trei oficiali de securitate din provincia Kandahar, doi şefi ai poliţiei provinciali, un guvernator de provincie şi doi şefi provinciali ai departamentelor de informaţii.
Nu este clar unde se află aceştia sau dacă au fost acuzaţi de ceva. În cazul unora dintre ei, membri ai familiei au fost cei care au raportat dispariţia lor. În ce-i priveşte pe cei trei şefi ai poliţiei districtuali din Kandahar un localnic a dezvăluit că arestarea lor a fost cerută de populaţie din cauza abuzurilor comise de aceştia.
De asemenea, un grup d activişti susţine că nu se mai ştie nimic despre susţinători ai lor posibil răpiţi de luptători.
Unul dintre ei Majeed Karar, bine cunoscut de opoziţia anti-talibană, a urcat imagini cu un guvernator districtual şi un poet afgan dispăruţi în urmă cu câteva zile. El spune că primeşte numeroase mesaje despre alte asasinate în ţară.
Liderii talibani nu au confirmat aceste informaţii şi uneori au reacţionat dând vina pe oameni care acţionează în numele talibanilor.
Până acum nu au existat represalii în masă şi e posibil ca unele asasinate să fie motivate de răzbunări personale, spune Gossman.
Potrivit datelor Human Rights Watch, 44 de oameni au fost executaţi în luna iulie în oraşul Spin Boldak ,situat la graniţa sudică cu Pakistanul. Ei făceau parte din forţele conduse de Abdul Raziq Achakzai, un agent instruit de CIA şi oponent al talibanilor care a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului.
Totuşi, toţi cei 44 primiseră scrisori de amnistiere din partea talibanilor,spune Gossman.
La rândul său, Amnesty International a informat că nouă bărbaţi, cei mai mulţi poliţişti locali, au fost masacraţi în luna iulie în provincia centrală Ghazni, din care şase împuşcaţi şi trei torturaţi până la moarte.
Bismillah Taban, şeful unităţii de investigaţii criminale din cadrul Ministerului de Interne spune că militanţii se află pe urmele lui.
„Talibanii l-au reţinut pe fostul meu consilier la Kabul, l-au interogat cinci ore şi torturat pentru a-l determina să dezvăluie unde sunt ascuns. Nu mă încred în promisiunile lor de amnistie generală. Mi-au ucis unul dintre colegi după ce au capturat guvernul . Mă vor ucide şi pe mine dacă ma găsesc”.