Cum ar arăta continetele în urma topirii gheţarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la National Geographic au creat o serie de hărţi interactive cu ajutorul cărora se pot observa consecinţele topirii gheţarilor la nivelul întregului glob.

În prezent se estimează că pe Terra există nu mai puţin de 8 milioane de kilometri cubi de gheaţă, o proporţie de 80 % dintre ea regăsindu-se în zona Antarcticii. Oamenii de ştiinţă cred ca va fi nevoie de mai mult de 5.000 de ani pentru ca temperatura Terrei să ajungă la o valoare suficient de mare pentru a permite topirea tuturor gheţarilor.

Consecinţele sunt catastrofale pentru majoritatea continentelor, nivelul mării fiind estimat să crească, în urma unei topiri complete a gheţarilor, cu circa 65 de metri. Suficient însă pentru a strămuta toate ţărmurile din lume. 


FOTO: National Geographic.

image

Chiar dacă topirea totală a gheţii ar dura peste 5.000 de ani, cercetătorii afirmă că planeta se confruntă deja cu începuturile acestei acţiuni prin creşterea temperaturii globale. De-a lungul secolului trecut, temperatura Pământului a crescut cu circa o jumătate de grad Celsius, ceea ce a avut ca efect o creştere a nivelului mării cu şapte centimetri, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA (EPA).


FOTO: National Geographic.

image

Un asemenea fenomen va avea ca efect, în Europa spre exemplu, inundarea unor oraşe precum Londra sau Veneţia, la fel precum întreaga zonă a Olandei, cât şi o parte însemnată din Danemarca. Chiar şi România, potrivit hărţilor prezentate de cei de la National Geographic, ar putea fi inundata în zona sudică.


FOTO: National Geographic.

image

Informaţiile publicate de National Geographic menţionează că din 1992, în fiecare an, se topesc circa 65 de milioane de tone de gheaţă.

Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA atenţionează că topirea gheţarilor depinde de mai mulţi factori, inclusiv de nivelul gazelor cu efect de seră.

image


FOTO: National Geographic.

Recent, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anuntat că anul 2012 a fost marcat de o nouă creştere a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, aflate la originea încălzirii climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite