Criza politică din Armenia: Premierul Nikol Paşinian a decis să convoace alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikol Paşinian luând cuvântul în faţa susţinătorilor săi FOTO EPA-EFE
Nikol Paşinian luând cuvântul în faţa susţinătorilor săi FOTO EPA-EFE

Într-o încercare de a rezolva conflictul cu armata şi a depăşi criza politică, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat joi alegeri parlamentare anticipate pe 20 iunie.

„Pe 20 iunie în Armenia se vor desfăşura alegeri parlamentare anticipate”, a anunţat Paşinian pe Twitter, precizând că decizia a fost luată în urma consultărilor cu preşedintele ţării, Armen Sarkisian, cu alianţa proguvernamentală „Pasul Meu” şi cu formaţiunea de opoziţie „Armenia Luminoasă”.

Acest anunţ survine după trei săptămâni de conflict cu armata, care s-a raliat opoziţiei şi a cerut demisia lui Paşinian.

Conflictul dintre conducerea militară a Armeniei şi premierul Paşinian a izbucnit la 24 februarie şi s-a acutizat a doua zi, când Statul Major a emis o declaraţie publică prin care cerea demisia Guvernului. Nikol Paşinian a calificat această declaraţie drept o „tentativă de lovitură de stat militară”.

De regulă neutru din punct de vedere politic, Statul Major al Armeniei a reacţionat astfel după ce Paşinian l-a demis pe adjunctul şefului Statului Major. Actul premierului armean a survenit după ce a fost ironizat de către oficialul în cauză pe seama declaraţiilor sale din 23 februarie cu privire la ineficienţa sistemului rusesc de rachete balistice Iskander.

Conflictul dintre Paşinian şi Statul Major a încurajat opoziţia armeană să declanşeze un nou val de proteste la Erevan.

Nikol Paşinian, 45 de ani, un fost jurnalist, a devenit premier în mai 2018, la capătul unei revoluţii paşnice. La acea vreme, el promitea să debaraseze ţara de o elită coruptă. Dar, după înfrângerea militară suferită în toamna anului trecut în faţa Azerbaidjanului, opoziţia şi-a crescut presiunile asupra sa pentru a-şi da demisia.

În noiembrie 2020, confruntat cu riscul pierderii întregii regiuni Nagorno-Karabah şi cu lipsa susţinerii din partea Rusiei, un aliat tradiţional doar pe hârtie, Paşinian a acceptat condiţiile de încetare a focului negociate de Vladimir Putin cu partea azeră.

Semnătura sa pe acordul de încetare a focului este considerată o umilinţă naţională în Armenia. Paşinian respinge apelurile la demisie şi repetă că a acceptat încetarea focului pentru a preveni mai multe pierderi umane şi teritoriale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite