Criza de kimchi: Sud-coreenii riscă să rămână fără mâncarea lor preferată
0
O serie de taifunuri care au lovit Coreea de Sud în vara acestui an au adus aceasta ţară din estul Asiei în pragul unei crize de varză murată.
Câmpurile cultivate cu varză, care în această perioadă a anului este pusă la fermentat pentru a produce kimchi (varza murată în stil coreean, n. red.), mâncarea favorită a sud-coreenilor, au fost devastate de fenomenele meteo extreme, ceea ce a dus la creşterea cu peste 60% a preţurilor, relatează Bloomberg, potrivit Agerpres.
„Preţurile la varză au luat-o razna. M-am frecat la ochi ca să mă uit încă odată la etichetă pentru că preţurile nu aveau sens”, spune Jung Mi-ae, o mamă cu doi copii care în mod normal îşi face aprovizionarea cu varză în fiecare an pentru a putea pregăti kimchi.
În mod normal, sud-coreenii cumpără varză şi alte legume în această perioadă a anului pentru a pregăti kimchi pentru anul următor, o tradiţie moştenită de peste un secol încoace. Însă în acest an, cu cel mai lung sezon ploios din istorie precum şi trei taifunuri care au provocat inundaţii în lunile august şi septembrie, culturile de varză sunt grav afectate. Preţurile la produse alimentare proaspete au crescut cu 22% luna trecută, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2011. Nu doar gospodăriile au de suferit de pe urma acestei situaţii. Daesang Corp., cel mai mare producător sud-coreean de kimchi, a fost nevoit să îşi suspende, temporar, vânzările online din cauza lipsei de varză, notează Bloomberg.
„Varza este deosebit de sensibilă la schimbările climatice şi orice fenomen meteo extrem va avea un efect semnificativ asupra producţiei. Chiar dacă preţurile încep să se stabilizeze, incertitudinile cu privire la preţ vor continua să persiste până la mijlocul lunii viitoare”, spune pentru Bloomberg Kim Dajung, cercetător la Korea Rural Economic Institute.